• Οικονομία

    «Βλέπουν» Ισπανία και Πορτογαλία τα ελληνικά ομόλογα – Γιατί είναι κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για το κόστος δανεισμού

    Δημήτρης Τσάκωνας, επικεφαλής ΟΔΔΗΧ

    Δημήτρης Τσάκωνας, Γενικός Διευθυντής ΟΔΔΗΧ


    Προς… Ιβηρική «κοιτούν» τα ελληνικά ομόλογα καθώς πλέον η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς βρίσκεται στο 3,8% μια ανάσα από το αντίστοιχο ισπανικό στο 3,6% και αρκετά κοντά και στο Πορτογαλικό που κινείται στην περιοχή του 3,3%.

    Η αισθητή βελτίωση του ελληνικού αξιόχρεου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Ιταλία με το ιταλικό δεκαετές σταθερά στην περιοχή του 4,4%  εν αναμονή μιας ακόμη αξιολόγησης αύριο από την Moody’s που διατηρεί τη χώρα ένα μόλις σκαλοπάτι πάνω από την κατηγορία junk.

    Βέβαια όπως ευρέως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές δεν είναι καθόλου απλή απόφαση να υποβαθμίσει κανείς την Ιταλία σε Junk. Η  εικόνα της Ιταλίας είναι δύσκολη αλλά η χώρα έχει διαχειριστεί μια σειρά από σοκ ενώ δεν παύει να είναι μια χώρα της G7 και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη που σημαίνει πως μια κρίση εκεί θα μπορούσε να πυροδοτήσει τεράστια κρίση.

    Ειδικά αν αναλογιστεί το μέγεθος της κρίσης που πυροδότησε η κατάρρευση της ελληνικής, σαφώς μικρότερης, οικονομίας πίσω στο 2010…

    Στο ελληνικό «στρατόπεδο» πάντως εν έτει 2023 η εικόνα βαίνει βελτιούμενη και οι προσεχείς 18 μήνες είναι κρίσιμοι ως προς την περαιτέρω βελτίωση της ελληνικής αξιολόγησης αλλά και της αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού του Δημοσίου σε επίπεδα…Ιβηρικής.

    Επενδυτική βαθμίδα

    Μέχρι στιγμής, το ελληνικό αφήγημα έχει ήδη οδηγήσει τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα από Scope, DBRS, S&P, κατά χρονική σειρά, ενώ η οικονομία υπεραποδίδει έναντι της ευρωζώνης. Είναι ενδεικτικές οι προβλέψεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη 2,5% φέτος, εκτίμηση την οποία συμμερίζεται και η Κομισιόν που αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 2,4% φέτος.

    Την ίδια στιγμή η χώρα πετυχαίνει, άνετα, πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ φέτος καθώς και αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους στο 160% του ΑΕΠ σχεδόν σαράντα μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με λίγα χρόνια πριν. Η θετική πορεία αντανακλάται σε όλες σχεδόν τις εκθέσεις των ξένων οίκων. Αυτό δεν σημαίνει πως οι προκλήσεις τελείωσαν.

    Το αντίθετο. Η βασική έχει να κάνει με την επιτακτική ανάγκη να αυξηθούν αισθητά  οι επενδύσεις προκειμένου να καλύψει η χώρα το επενδυτικό κενό με την ευρωζώνη και να εδραιώσει σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα στηρίζουν την μακροχρόνια δημοσιονομική προσαρμογή που οφείλει να πετυχαίνει.

    Εξίσου όμως σημαντική είναι η προώθηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα όπως είναι η φοροδιαφυγή, η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, το Κτηματολόγιο κ.α.

    Σε αυτά τα δύο μέτωπα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, κρίνεται η ταχύτητα με την οποία η χώρα θα κερδίσει επιπλέον σκαλοπάτια στην αξιολόγηση των διεθνών οίκων, δημιουργώντας απόσταση ασφαλείας από την μη επενδυτική κατηγορία, αποκλιμακώνοντας περαιτέρω το κόστος δανεισμού.

    Προς αυτή την κατεύθυνση όλες οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες (μεταρρυθμίσεις) έχουν ιδιαίτερο ειδικό βάρος τις προσεχείς εβδομάδες, ενόψει Fitch την 1η Δεκεμβρίου, αλλά και στους επόμενους 12 – 18 μήνες. 

    Διαβάστε επίσης:

    JPMorgan: Τι βλέπει για τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών το 2024

    Στις αγορές σήμερα το Δημόσιο με την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

    BofA: Οι επενδυτές «καίνε» τα μετρητά και αγοράζουν ομόλογα
     



    ΣΧΟΛΙΑ