ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα τεράστιο Μητροπολιτικό Πάρκο έκτασης 120 στρεμμάτων φέρνει η ανάπλαση της ΔΕΘ, ένα έργο που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αστικές παρεμβάσεις των τελευταίων δεκαετιών στη Θεσσαλονίκη.
Η χρηματοδότηση του εντάχθηκε στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2026-2030, με συνολικό προϋπολογισμό 204,6 εκατ. ευρώ.
Το νέο Βελλίδειο, η έκθεση και το Μητροπολιτικό Πάρκο
Η ανάπλαση της ΔΕΘ συνδυάζει την αναβάθμιση των εκθεσιακών και συνεδριακών υποδομών με την απόδοση πολύτιμου δημόσιου χώρου στους πολίτες. Πρόκειται για ένα έργο με ισχυρό αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα, που ενισχύει τη διεθνή εικόνα της πόλης και βελτιώνει την καθημερινότητα των κατοίκων της.
Το Μητροπολιτικό Πάρκο των 120 στρεμμάτων, περιλαμβάνει έναν ανοιχτό, σύγχρονο και πλήρως προσβάσιμο δημόσιο χώρο (κατά το μοντέλο λειτουργίας του Εθνικού Κήπου και του Πεδίου του Αρεως στην Αθήνα) με εκτεταμένο πράσινο, χώρους αναψυχής, πολιτισμού και υπαίθριων εκδηλώσεων, που θα αποτελέσει νέο σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη.
Το έργο περιλαμβάνει:
-την κατασκευή δύο νέων βιοκλιματικών εκθεσιακών κτιρίων συνολικής επιφάνειας περίπου 43.000 τ.μ.,
-την πλήρη ανακαίνιση και λειτουργική αναβάθμιση του Συνεδριακού Κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης»,
-τη δημιουργία περίπου 1.000 υπόγειων θέσεων στάθμευσης,
-τη διαμόρφωση περίπου 120 στρεμμάτων ελεύθερων χώρων και κοινόχρηστων υποδομών με χαρακτηριστικά Μητροπολιτικού Πάρκου,
-συνολική παρέμβαση σε έκταση περίπου 89.000 τ.μ.
Σε τρεις φάσεις
Παράλληλα, η λειτουργία της ΔΕΘ θα συνεχιστεί απρόσκοπτα καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκευής. Το έργο έχει σχεδιαστεί να υλοποιηθεί σταδιακά, σε τρεις φάσεις, ώστε να μην διακοπεί η εκθεσιακή δραστηριότητα.
Η ένταξη του έργου στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης εντάσσεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη και του Αναπληρωτή Υπουργού Νίκου Παπαθανάση.
Η χρηματοδότηση μέσω του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης επιβεβαιώνει τη στρατηγική προτεραιότητα που αποδίδει η κυβέρνηση στην υλοποίηση μεγάλων δημόσιων επενδύσεων με υψηλή προστιθέμενη αξία για την οικονομία, τις τοπικές κοινωνίες και το αστικό περιβάλλον. Με σχέδιο και αξιοποίηση των διαθέσιμων εθνικών κι ευρωπαϊκών πόρων, προχωρούν έργα που ενισχύουν την ανάπτυξη, δημιουργούν νέες προοπτικές και αλλάζουν το πρόσωπο των ελληνικών πόλεων, της χώρας στο σύνολό της.
Διαβάστε επίσης
EuroDry (Αριστείδης Πίττας): Κέρδη 6,6 εκατ. δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φωτιά στην Κρήνη Φαρσάλων – Ήχησε το 112
- Ελένη Βρεττου: Ανοιχτή για νέες εξαγορές παραμένει η CrediaBank – Οι 4 προτεραιότητες της τράπεζας
- Άνω Λιόσια: Δύο συλληφθέντες για τον θάνατο του 72χρονου – Ισχυρίστηκαν ότι έπαθε ηλεκτροπληξία
- ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Η ΑΔΜΗΕ ΑΕ θα διατηρήσει την τεχνική ηγεσία κατά την κατασκευή του Great Sea Interconnector
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.