• Οικονομία

    Στο ρυθμό Κριστίν, Moody’s και ΔΕΘ η αγορά ομολόγων τη Δευτέρα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ


    Η αξιολόγηση της Moody’s την Παρασκευή, ο απόηχος των αποφάσεων της ΕΚΤ που έκανε την 10η αύξηση στα επιτόκια οδηγώντας σε νέο ιστορικό υψηλό το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη, επιδιώκοντας παράλληλα να περιορίσει τις προσδοκίες της αγοράς ότι ένας κύκλος μειώσεων θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός πρώτου εξαμήνου του 2024, αναμένεται να «οδηγήσουν» την αγορά ομολόγων την προσεχή εβδομάδα.

    Ένας επιπλέον παράγοντας θα είναι ότι τη Δευτέρα αναμένεται να έχει λήξει και μια ακόμη εκκρεμότητα καθώς στην ομιλία αλλά και στη συνέντευξη που θα παραχωρήσει την Κυριακή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επιπτώσεις στο δημοσιονομικό σχεδιασμό από την μεγάλη καταστροφή στη Θεσσαλία.

    Μέχρι στιγμής ωστόσο, αυτό που διαμηνύουν, σε όλους τους τόνους, αρμόδιοι αξιωματούχοι είναι πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% παραμένει αδιαπραγμάτευτος.

    Ορισμένες μάλιστα πηγές παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξες πως παρά τις δυσκολίες ίσως στο τέλος το πλεόνασμα αποδειχθεί μεγαλύτερο, εκπλήσσοντας ευχάριστα τις αγορές.

    Το απόγευμα της Παρασκευής το ελληνικό δεκαετές ομόλογο αναφοράς διαπραγματεύονταν οριακά κάτω από το 4%, «φράγμα» που είχε σπάσει ανοδικά κατά την διάρκεια της εβδομάδας, εν αναμονή της ΕΚΤ αλλά και υπό το βάρος του προβληματισμού για ενδεχόμενη αύξηση του country risk λόγω κλιματικής κρίσης.

    Η απόφαση της ΕΚΤ αλλά κυρίως η προσδοκία της αγοράς πως με την αύξηση της Πέμπτης τα επιτόκια έπιασαν ταβάνι και ίσως, ακόμη και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 ξεκινήσει ακόμη και μείωση στα επιτόκια, πυροδότησε άνοδο στις τιμές και πτώση στις αποδόσεις την Παρασκευή.

    Η ΕΚΤ βέβαια έσπευσε να περιορίσει την Παρασκευή με νέες δηλώσεις τις προσδοκίες με την Λαγκάρντ να ξεκαθαρίζει πως δεν υπήρξε συζήτηση ούτε και αναφορά για μειώσεις, επιδιώκοντας να παγώσει την όποια προσδοκία και να ισχυροποιήσει το μήνυμα πως τα υψηλά επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για πολύ καιρό.

    Σχεδόν ταυτόχρονα ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Μάρτιν Καζάκς δήλωνε πως εάν κριθεί απαραίτητο η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

    Η ανησυχία ωστόσο των επενδυτών αλλά και των αναλυτών για την αναπτυξιακή προοπτική στην ευρωζώνη εξακολουθεί να κυριαρχεί διατηρώντας ζωντανή την προσδοκία ακόμη και για σταδιακές μειώσεις επιτοκίων συντομότερα από ότι υπονοεί η ΕΚΤ.

    Στην πτώση των αποδόσεων που συνόδευσε την απόφαση της ΕΚΤ συνέβαλλε και η δέσμευση της ΕΚΤ να συνεχίσει να επανεπενδύει τα έσοδα από το Πανδημικό Πρόγραμμα Έκτακτων Αγορών (PEPP) ύψους 1,7 τρισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2024.

    Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου σημείωνε άνοδο 5 μονάδων βάσης στο 2,65%.

    Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου κινούνταν στη ζώνη του 4,40%, του ισπανικού στο 3,7% και το ελληνικό οριακά κάτω από το 4%.

    Διαβάστε επίσης

    Στοίχημα η «διπλή» αναβάθμιση από τη Moody’s

    Moody’s: Υποβαθμίζει σε αρνητική την προοπτική του τομέα των ακινήτων στην Κίνα

    Gamechanger για την αγορά η αναβάθμιση από τον Καναδά – Η DBRS δίνει την επενδυτική βαθμίδα – Επόμενος σταθμός η S&P τον Οκτώβριο



    ΣΧΟΛΙΑ