• Οικονομία

    Στοίχημα η «διπλή» αναβάθμιση από τη Moody’s

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μια βαθμίδα προσδοκά η αγορά, αλλά και αξιωματούχοι σήμερα από τη Moody’s που αναμένεται να δημοσιοποιήσει αργά το βράδυ της Παρασκευής την νέα της αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία.

    Κρυφή ελπίδα είναι, εάν φυσικά υπάρξει αναβάθμιση σήμερα, παράλληλα με το rating να δοθεί στη νέα αξιολόγηση θετικό outlook και όχι σταθερό. Ένα σενάριο όμως στο οποίο αρμόδιες πηγές δεν δίνουν πολλές πιθανότητες.

    Άλλωστε τη Moody’s συνοδεύει η ιδιαίτερα σκληρή στάση που έχει τηρήσει διατηρώντας πεισματικά καθηλωμένη την αξιολόγηση της χώρας σε, δυσανάλογα, χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τους υπόλοιπους μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

    Το ενδεχόμενο αναβάθμισης ωστόσο από την Moody’s, έστω και στην πιο συντηρητική του εκδοχή, θα είναι μια θετική εξέλιξη για την εγχώρια αγορά, η οποία παρά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS, δέχεται πιέσεις.

    Πρέπει να σημειωθεί πως η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου «σκαρφάλωσε» πάνω από το 4%, με το αντίστοιχο ισπανικό να αναρριχάται στο 3,7% και το ιταλικό κοντά στο 4,4%.

    Σε ότι αφορά στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν προβληματισμό για το εάν θα ενταθεί η προσοχή που αποδίδουν οι διεθνείς οίκοι στις επιπτώσεις από την κλιματική κρίση.

    Ήδη σε πρόσφατο σημείωμα η Moody’s αναλύοντας τις οικονομίες, Πορτογαλίας, Κύπρου και Ελλάδας έκανε ειδική αναφορά στις φωτιές του καλοκαιριού στη χώρα μας ως προς τις δυνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και την ανάπτυξη.

    Δεν είναι τυχαίο επίσης πως αμέσως μετά το φονικό χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία από την κυβερνητική πλευρά έγινε ξεκάθαρο πως δεν απειλούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι φέτος.

    Είναι προφανές, προφανώς, πως τέτοια γεγονότα μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν ως επιχείρημα από αναλυτές που είναι σκεπτικοί προς τις προοπτικές της χώρας, θολώνοντας την δυναμική των αναβαθμίσεων, αλλά και ευρύτερα της στάσης των επενδυτών προς τη χώρα.

    Σε κάθε σενάριο, το «πόρισμα» της Moody’s σήμερα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ως προς το σκεπτικό που θα συνοδεύσει την όποια απόφαση καθώς εκεί θα αποτυπωθεί η τάση που επικρατεί στη φάση αυτή για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στον μεγαλύτερο οίκο αξιολόγησης.

    Κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Αθήνα αφού αναμένεται και η αξιολόγηση από την Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου, στην οποία εναποθέτει μεγάλες ελπίδες η κυβέρνηση για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

    Διαβάστε επίσης:

    EKT: Δεν κάνει πίσω η Λαγκάρντ – Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25

    Γεωργιάδης: Το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα δοθεί κανονικά στους συνταξιούχους τον Ιανουάριο

    Folli Follie: Ως «αναστημένος Λάζαρος» εμφανίστηκε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος – Ξεκίνησε η πολύπαθη δίκη



    ΣΧΟΛΙΑ