• Οικονομία

    ΗΠΑ: Νέα υποχώρηση για τις οικοδομικές άδειες τον Νοέμβριο

    • NewsRoom
    Εργάτες χτίζουν σπίτι στις ΗΠΑ


    Υποχώρηση σημείωσε τον Νοέμβριο η οικοδομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, με τις οικοδομικές άδειες να υποχωρούν κατά 11,2% σε ετήσια βάση, στις 1,34 εκατ. μονάδες.

    Οι ενάρξεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,5% τον περασμένο μήνα στον ετήσιο ρυθμό των 1,43 εκατομμυρίων, ενώ η οικοδόμηση μονοκατοικιών υποχώρησε στον ετήσιο ρυθμό των 828.000, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί από τον Μάιο του 2020 της πανδημίας. Οι άδειες για την κατασκευή μονοκατοικιών μειώθηκαν κατά 7,1%, επίσης στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Μάιο του 2020.

    Οι αναλυτές ανέμεναν 1,4 εκατ. ενάρξεις κατοικιών και 1,48 εκατ. οικοδομικές άδειες.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, η παρατεταμένη πτώση του αριθμού των νέων οικοδομών υπογραμμίζει το γεγονός ότι η άνοδος των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων έχει καταπνίξει τη ζήτηση και έχει επιβαρύνει την ευρύτερη αγορά κατοικίας.  Tο υψηλό κόστος εργασίας και οικοδομικών υλικών έχει καταστήσει ακόμη πιο απαιτητικό για τους κατασκευαστές να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους τους την ώρα που παρέχουν κίνητρα για να προσελκύσουν αγοραστές.

    Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν υποχωρήσει πλέον από τα πολυετή υψηλά που είχαν βρεθεί εντός του 2022, αλλά το κόστος δανεισμού εξακολουθεί να είναι διπλάσιο από πέρυσι. Και καθώς αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα το 2023, με υψηλή πιθανότητα ύφεσης, η αγορά κατοικίας κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει αδύναμη και το επόμενο έτος.



    ΣΧΟΛΙΑ