• Οικονομία

    ΗΠΑ: Υποχωρεί στο 3% ο πληθωρισμός – Θετική αντίδραση από τις αγορές

    • NewsRoom


    Υποχωρεί γι’ ακόμα ένα μήνα ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, με τον γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να πέφτει στο 3% έναντι 4% τον Μάιο.

    Ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα στο 4,8%, αν και κατέγραψε μία από τις μικρότερες αυξήσεις από το 2021, κατά 0,2%. Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

    Νωρίτερα το Bloomberg προέβλεψε ότι τα νέα ενθαρρυντικά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού ίσως κρίνουν τις επόμενες κινήσεις της Fed, η οποία εδώ και δύο μήνες διατηρεί τα επιτόκια στο εύρος 5%-5,25%.

    Στις 26 Ιουλίου, ύστερα από διήμερη συνεδρίαση, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται να ανακοινώσουν μία ακόμα αύξηση κατά 0,25, εκτοξεύοντας το επιτόκιο σε υψηλό 22 ετών. Οι αγορές  έχουν κλειδώσει ακόμα μία αύξηση στο ίδιο επίπεδο, μετά τον Ιούλιο.

    Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ έχει προειδοποιήσει για νέες αυξήσεις, με τη μέση εκτίμηση των τραπεζιτών των ΗΠΑ να βλέπει το τελικό επιτόκιο στο 5,6%.

    Οι τελευταίες δηλώσεις από αξιωματούχους της Fed τροφοδότησαν εκ νέου τους αμερικανικούς δείκτες, καθώς ανέφεραν ότι η Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της νομισματικής σύσφιξης, με το επόμενο στοίχημα για τις αγορές να είναι η στιγμή που η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

    Ένας σημαντικός προβληματισμός παραμένει ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος είναι πιο μακριά από τον στόχο του 2%, που έχει θέσει η Fed.

    Το Bloomberg Economics λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προέβλεψε ότι η Fed θα προχωρήσει σε μία αορίστου χρόνου παύση, ύστερα από τη συνεδρίαση του Ιουλίου.

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό του Ιουνίου, τα futures ανέκαμψαν, ενώ και οι ευρωαγορές αύξησαν τα κέρδη τους πάνω από το 1,10%.

    Διαβάστε επίσης:

    ΑΑΔΕ: Λουκέτα και πρόστιμα-φωτιά σε καφετέρια στην Γλυφάδα και σε ψησταριά στο Κουκάκι

    Πότε μηδενίζουν επικουρικές, εφάπαξ και διεθνείς συντάξεις – Οι επόμενες πληρωμές

    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τι λέει το report του Αλέξη Πατέλη προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα για οικονομία, αγορές, φορολογία, Δικαιοσύνη



    ΣΧΟΛΙΑ