• Οικονομία

    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τι λέει το report του Αλέξη Πατέλη προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα για οικονομία, αγορές, φορολογία, Δικαιοσύνη

    Αλέξης Πατέλης, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού της Προεδρίας της Κυβέρνησης

    Αλέξης Πατέλης, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού της Προεδρίας της Κυβέρνησης


    Όσοι επενδύσουν στην Ελλάδα έχουν να βγάλουν πολλά χρήματα ακόμη τονίζει στο τακτικό newsletter του προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης.

    «Θέλουμε να μεταφέρουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα στους επενδυτές: πρόκειται για μια κυβέρνηση δεσμευμένη να κάνει έργο, να μεταρρυθμίσει την Ελλάδα, και θα εκπληρώσουμε όχι μόνο τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, αλλά θα συνεχίσουμε να εκπλήσσουμε θετικά την αγορά […] Εξακολουθούμε να στοχεύουμε στην επενδυτική βαθμίδα το 2023 και πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα βγάλουν πολλά χρήματα ακόμη όσοι επενδύσουν στην Ελλάδα», αναφέρει συγκεκριμένα, προσδιορίζοντας παράλληλα κάποιες από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη.

    Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού -και από τα λίγα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης που παρέμειναν «αμετακίνητα» στη θέση τους- συνεχίζει την τακτική επικοινωνία του με τους ξένους επενδυτές, μέσω του newsletter που είχε καθιερώσει στην προηγούμενη θητεία του.

    Στο πρώτο, λοιπόν, newsletter της νέας θητείας του, στις 11 Ιουλίου, ο κ. Πατέλης εστιάζει στις οικονομικές προτεραιότητες, στις μεταρρυθμίσεις που έχει μπροστά της η χώρα, αλλά και στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει.

    Σε τόνο παραπλήσιο με τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, εκθέτει τα βασικά ζητήματα στο επενδυτικό κοινό και εξηγεί με λεπτομέρεια τι να περιμένουν από τη νέα τετραετία της κυβέρνησης.

    Η επιστολή του Άλεξ Πατέλη

    (σ.σ. μετάφραση από την αγγλική γλώσσα).

    Είναι μεγάλη τιμή και προνόμιο να είμαι και πάλι επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού και ανυπομονώ να συνεχίσουμε το έργο μας.

    1. Όπως γνωρίζετε, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μια δεύτερη ηχηρή νίκη στις εκλογές του Ιουνίου, συγκροτώντας έτσι μία από τις λίγες μονοκομματικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μια κεντροδεξιά κυβέρνηση με σαφή μεταρρυθμιστική ατζέντα. Χρειάζονται δύο θητείες για να αλλάξει πραγματικά η χώρα και σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την εντολή για να εργαστούμε σκληρά και να συνεχίσουμε τον μετασχηματισμό της Ελλάδας, με απώτερο στόχο τη σύγκλιση με την Ευρώπη, οικονομικά, θεσμικά και επιχειρηματικά.

    2. Υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνουμε. Για άλλη μια φορά θα επισημάνω την προσέλκυση επενδύσεων. Η Ελλάδα κατέγραψε ρεκόρ εισερχόμενων άμεσων ξένων επενδύσεων το 2021 και το 2022 και οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατακόρυφα. Ωστόσο, εμείς εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε επενδυτικό κενό και θέλουμε περισσότερα. Οι επενδύσεις είναι το «κλειδί» για να επιτύχουμε τον στόχο της σύγκλισης του βιοτικού επιπέδου.

    3. Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές προτεραιότητες της δεύτερης θητείας, ας μιλήσουμε για κάποιες: Πρώτον, τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. Αυτό σημαίνει πρωτίστως επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και αυτό θα συμβεί μέσω της ψηφιοποίησης, της αξιολόγησης, των εξειδικευμένων δικαστηρίων, αλλά και επανασχεδιάζοντας τον δικαστικό χάρτη της Ελλάδας.

    Δεύτερον, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αυτό είναι πρωτίστως θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και θέμα βέλτιστης κατανομής των πόρων και μπορεί να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο. Οι προσπάθειες κατά την πρώτη θητεία αποδίδουν ήδη καρπούς, όπως η μείωση του λεγόμενου VAT Gap (ΣτΜ: το VAT GAP είναι μια εκτίμηση της συνολικής διαφοράς μεταξύ των αναμενόμενων εσόδων από τον ΦΠΑ και του ποσού που εισπράττεται στην πραγματικότητα), αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών τον Σεπτέμβριο αναμένεται να είναι λεπτομερέστερο και να περιλαμβάνει ένα ευρύτερο σχέδιο δράσης.

    Τρίτον, η διεύρυνση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού. Η ανεργία έχει πέσει κατακόρυφα και, όπως και σε άλλες χώρες, αρχίζουμε τώρα να αντιμετωπίζουμε ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε ορισμένους κλάδους. Σε αντίθεση με άλλες χώρες ωστόσο, η αναλογία της απασχόλησης προς τον πληθυσμό μας παραμένει χαμηλή, οπότε υπάρχουν πολλά περιθώρια για να προσελκύσουμε περισσότερους ανθρώπους στο εργατικό δυναμικό. Χρειαζόμαστε υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής των γυναικών, περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, περισσότερους νεότερους και μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας και άρση των εναπομεινάντων εμποδίων συνολικά.

    Τέταρτον, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει στον πράσινο και στον ψηφιακό τομέα. Η πράσινη επανάσταση είναι εδώ και παραμένει μια τεράστια ευκαιρία για μια χώρα όπως η Ελλάδα, όχι μόνο οικονομική, αλλά και πολιτική και γεωστρατηγική. Εξακολουθούμε να έχουμε ως στόχο να γίνουμε ένας κόμβος πράσινης ενέργειας, ένας αγωγός πράσινης ενέργειας. Η ψηφιακή επανάσταση ξεκίνησε από την πρώτη θητεία και θα επεκταθεί, αγγίζοντας όλες σχεδόν τις πτυχές της ελληνικής οικονομίας.

    Τέλος, το εκλογικό σώμα ζήτησε, και θα το υλοποιήσουμε, ένα καλύτερο σύστημα υγείας για όλους. Ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας που θα διασφαλίζει ότι όλοι θα έχουν ποιοτική υγειονομική περίθαλψη.

    Υπάρχουν πολλά ακόμη να πούμε και θα επεκταθώ με περισσότερες λεπτομέρειες σε μελλοντικά ενημερωτικά δελτία.

    4. “Αυτό δεν έχει ήδη τιμολογηθεί;” Είναι αλήθεια ότι είχαμε ήδη ένα τεράστιο ράλι στα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές, λόγω των προσδοκιών μιας εκλογικής νίκης της ΝΔ. Θέλουμε να μεταφέρουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα στους επενδυτές: πρόκειται για μια κυβέρνηση δεσμευμένη να κάνει έργο, να μεταρρυθμίσει την Ελλάδα, και θα εκπληρώσουμε όχι μόνο τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, αλλά θα συνεχίσουμε να εκπλήσσουμε θετικά την αγορά, όπως συνέβη για παράδειγμα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα διμερή δάνεια του GLF των επόμενων δύο ετών. Εξακολουθούμε να στοχεύουμε στην επενδυτική βαθμίδα το 2023 και πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα βγάλουν πολλά χρήματα ακόμη όσοι επενδύσουν στην Ελλάδα.

    5. Μερικά πιο συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τον χρηματοπιστωτικό τομέα:

    – Ο στόχος για την αποεπένδυση των μεριδίων του ΤΧΣ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες εξακολουθεί να είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 και θα πρέπει να ξεκινήσει σύντομα.

    – Η δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών προγραμματίζεται για τις αρχές του 2024.

    – Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών στοχεύει σε επίτευξη καθεστώτος «ανεπτυγμένης αγοράς» το 2024 ή το 2025.

    – Σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, σχεδιάζουμε την απλούστευση της ρύθμισης και την επέκταση του πεδίου εφαρμογής ώστε να επιτραπεί η παροχή πιστώσεων από μη τραπεζικά ιδρύματα σε νοικοκυριά ή σε επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό αναδιάρθρωση.

    6. Κατά την πρώτη του ομιλία στη Βουλή, την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης τη συγκρότηση μιας επιτροπής που θα μελετήσει και θα προτείνει έναν κατάλογο δράσεων σε σχέση με την επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Πώς θα πρέπει να αντιληφθούμε και να εκτιμήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη ως κυβέρνηση, ως χώρα, ως οικονομία, ως κοινωνία;

    7. Και σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η ισότητα των γάμων αποτελεί μέρος της εθνικής στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

    Μέχρι την επόμενη φορά,

    Άλεξ Πατέλης

    Επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος

    Γραφείο Πρωθυπουργού

    Ελληνική Δημοκρατία

    Διαβάστε επίσης:

    Πατέλης στο CNBC: Ξεκάθαρη ήττα για τον λαϊκισμό η νίκη Μητσοτάκη

    Eλληνική οικονομία: Θετικές αναφορές από WSJ και FAZ – Τι είπε ο Αλ. Πατέλης

    Αλέξης Πατέλης στο Mononews: Θέλουμε δυνατές τράπεζες για να χρηματοδοτούν την οικονομία – Η Ελλάδα δεν έχει χώρο για πειραματισμούς και σχέδια «Δήμητρα»



    ΣΧΟΛΙΑ