• Οικονομία

    Πότε μηδενίζουν επικουρικές, εφάπαξ και διεθνείς συντάξεις – Οι επόμενες πληρωμές

    Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άδωνις Γεωργιάδης με τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή και τον Υποδιοικητή, Αλέξανδρο Βαρβέρη

    Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άδωνις Γεωργιάδης με τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή και τον Υποδιοικητή, Αλέξανδρο Βαρβέρη


    Η εκκαθάριση και η απονομή των επικουρικών συντάξεων, των εφάπαξ και των διεθνών συντάξεων έως το τέλος του 2023 αποτελούν άμεση προτεραιότητα του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, και της διοίκησης του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Η πορεία έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων και εφάπαξ τέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Γεωργιάδη με τε τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή και τον υποδιοικητή Αλέξανδρο Βαρβέρη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή οι εκκρεμείς αιτήσεις για τη λήψη κύριας σύνταξης, με αναμονή άνω των 90 ημερών, είναι 32.000. Οι εκκρεμείς αιτήσεις που αφορούν διεθνείς συντάξεις ανέρχονται σε 17.700 και είναι ιδιαίτερα δύσκολη η έκδοση τους, σύμφωνα με αρμόδιους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ.

    Όσον αφορά το στοκ των επικουρικών συντάξεων, που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο, σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται σε 40.000, ενώ τον περασμένο μήνα εκδόθηκαν επιπλέον 3.500 συντάξεις. Να σημειωθεί πως για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης ισχύει ως ανελαστικός κανόνας προηγουμένως να έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη. Συνεπώς, μηδενίζοντας τις αιτήσεις των κύριων συντάξεων είναι εύκολο πλέον να ξεμπλοκάρουν και σχεδόν όλες οι επικουρικές συντάξεις.

    Έχει καθιερωθεί ήδη προθεσμία τριών μηνών για την έκδοση επικουρικής σύνταξης, η οποία ξεκινά με την έκδοση της κύριας σύνταξης, καθώς και προθεσμία έξι μηνών για τη χορήγηση εφάπαξ, με αφετηρία την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος.

    Εάν παρόλα αυτά ο εισηγητής δεν έχει εκδώσει την επικουρική σύνταξη λόγω ελλιπών στοιχείων μέσα στον χρόνο που ορίζεται από το νόμο, δηλαδή το τρίμηνο, τότε η επικουρική σύνταξη εκδίδεται με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία στο σύστημα και τα στοιχεία που προσκόμισε ο πολίτης κατά την υποβολή της αίτησης.

    Ενεργοποιείται ουσιαστικά η fast track διαδικασία (συντάξεις «εμπιστοσύνης»). Η επαλήθευση των στοιχείων και των δηλώσεων θα γίνεται, σε αυτές τις περιπτώσεις μετά την έκδοση των συντάξεων.

    Μεγάλη αποκλιμάκωση καταγράφεται και στην έκδοση των εφάπαξ, καθώς σε εκκρεμότητα παραμένουν μόλις 4.000 από 18.000 πέρυσι. Σημειώνεται ότι περίπου 2.500 δυνητικοί δικαιούχοι εφάπαξ δεν μπορούν να τα λάβουν, καθώς οφείλουν στο Δημόσιο και δεν έχουν φορολογική ενημερότητα. Ο μοναδικός τρόπος για να τα λάβουν είναι είτε να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε δόσεις, είτε να την εξοφλήσουν μετρητοίς. Υπενθυμίζεται ότι τα νέα εφάπαξ, σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να εκδίδονται σε διάστημα έξι μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης.

    Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την επίσκεψη του στο «πράσινο κτίριο» του e-ΕΦΚΑ, ζήτησε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη έκδοση των συντάξεων με τον ίδιο ταχύ ρυθμό για την απονομή των ποσών στους δικαιούχους ασφαλισμένους.

    Στοιχεία ΑΤΛΑΣ – Απρίλιος 2023

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΑΤΛΑΣ, τον Απρίλιο φέτος εκδόθηκαν 14.720 εγκριτικές αποφάσεις συνταξιοδότησης, 1.381 απορριπτικές, 1.568 έκλεισαν χωρίς απόφαση. Παράλληλα, τον Απρίλιο του 2023 υποβλήθηκαν 13.568 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης ενώ τον Μάρτιο του 2023 είχαν υποβληθεί 19.335 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Από τα στοιχεία του ΑΤΛΑΣ προκύπτει ότι το πρώτο 4μηνο του 2023 έχουν ήδη υποβληθεί περίπου 68.500 αιτήσεις συνταξιοδότησης.

    Διαβάστε επίσης:

    Εκδόθηκαν 590.000 κύριες συντάξεις σε 28 μήνες – Μεγάλη επιτάχυνση και στην απονομή επικουρικών και εφάπαξ

    ΥΠΟΙΚ: Επιπλέον δαπάνες 200 εκατ. ευρώ για την Υγεία

    Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – «Παράθυρο» ευκαιρίας για επανεκκίνηση ελληνοτουρκικών σχέσεων



    ΣΧΟΛΙΑ