• Οικονομία

    ING: Πρόβλεψη για ύφεση 3% στην Ελλάδα το 2023

    • NewsRoom


    Σε έκθεση της, η ING ανεβάζει την εκτίμηση για ανάπτυξη στο 5,5%. Την ίδια ώρα προχωρά σε υποβάθμιση της εκτίμησης της, τονίζοντας πως θα υπάρξει ύφεση στην χώρα με συρρίκνωση 0,2% του ΑΕΠ.

    Σε ότι αφορά, το τρίτο τρίμηνο του 2022 η ολλανδική τράπεζα εκτιμά πως το ελληνικό ΑΕΠ θα κινηθεί με ρυθμό της τάξης του 4,3%, ενώ στο μόλις 2,2% θα διαμορφωθεί η ανάπτυξη στο τρέχον δ’ τρίμηνο. Το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2023 η συρρίκνωση θα είναι ξεκάθαρη στην ελληνική οικονομία, με το ΑΕΠ στο -0,9% και στο -1,6% αντίστοιχα, ενώ στο γ’ τρίμηνο η ανάπτυξη θα είναι μηδενική πριν επιστρέψει στο 1,7% στο δ’ τρίμηνο.

    Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της ING, από 2,9% ανάπτυξη φέτος η ευρωζώνη θα καταγράψει ύφεση 0,8% το 2023, με τα τρίτα πρώτα τρίμηνα του επόμενου έτους να είναι τρίμηνα συνεχούς συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Άλλωστε μόνο η Ιταλία, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία εκτιμά ότι θα καταφέρουν να αποφύγουν την ύφεση το 2023 – καταγράφοντας πάντως πολύ χαμηλή ανάπτυξη, με τη μεγαλύτερη συρρίκνωση να σημειώνει η γερμανική οικονομία στο 1,3%.

    Αρνητική ανάπτυξη το 2023

    Αν και η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας φαινόταν να είναι περιορισμένη κατά την περίοδο του καλοκαιριού, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου “φωνάζουν” πλέον ξεκάθαρα ύφεση, τονίζει η ING. Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στο 48,2 τον Σεπτέμβριο, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο ιστορικά, με τα νοικοκυριά να ανησυχούν ιδιαίτερα για την οικονομική τους κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες.

    “Η εκτίμηση της ΕΚΤ ότι τα νοικοκυριά θα μειώσουν τις αποταμιεύσεις τους για να διατηρήσουν το επίπεδο κατανάλωσης μας φαίνεται απατηλή, καθώς οι Ευρωπαίοι καταναλωτές τείνουν να αποταμιεύουν περισσότερα σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας”, σημειώνει η ολλανδική τράπεζα.

    Ο δείκτης Eurocoin, ένας μέτρο του υποκείμενου ρυθμού ανάπτυξης, απεικονίζει τέλεια την έντονη επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος τον Σεπτέμβριο: υποχώρησε από 0,23% σε -0,73%.

    Συνεπώς, η ING αναμένει ένα μικρό αρνητικό ποσοστό ανάπτυξης για το τρίτο τρίμηνο του 2022 και μια βαθύτερη ύφεση κατά τους χειμερινούς μήνες. Με την ΕΚΤ σε καθεστώς σύσφιξης, αναμένει επίσης μια πιο υποτονική ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του 2023.

    Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, εξακολουθεί να αναμένει πως το 2023 θα διαμορφωθεί το 5,3% και πως μόνο στο β’ εξάμηνο του 2024 θα υποχωρήσει στον στόχο της ΕΚΤ του 2%.

    Διαβάστε επίσης

    Τα «καμπανάκια» του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για τους στόχους του προσχεδίου – Ανησυχία για κατανάλωση, επενδύσεις και εξαγωγές

    Πρακτικά ΕΚΤ: Εξαιρετικά υψηλός ο πληθωρισμός

    Μετά τον S&P, ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβαθμίζει σε “αρνητικό” από “σταθερό” το outlook της Βρετανίας



    ΣΧΟΛΙΑ