• Οικονομία

    Η πτώση του ευρώ και το «ράλι» με το δολάριο

    Σε άνοδο οι αποδόσεις των ομολόγων παρά τις διαβεβαιώσεις Λαγκάρντ

    Επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    Πληθαίνουν οι προβλέψεις για υποχώρηση του ευρώ και για ισοτιμία με το δολάριο, με τους επενδυτές να περιμένουν την αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ πάνω από το μηδέν τους επόμενους μήνες.

    Στα χαμηλά των αρχών του 2017 κινήθηκε το ευρώ την Παρασκευή, ενισχύοντας τους φόβους για οικονομική επιβράδυνση στην ευρωζώνη.

    «Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα αλλάξει στην πτωτική τάση του ευρώ και του δολαρίου» σημείωσε ο Lee Hardman, αναλυτής στην MUGF, σύμφωνα με το Reuters, σημειώνοντας ότι αν δεν υποχωρήσει ο κίνδυνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα είναι δύσκολο για το ευρώ να κινηθεί ψηλότερα.

    Με την ΕΚΤ να συζητάει εντός του Ιουλίου για αύξηση των επιτοκίων και με τους επενδυτές να αναμένουν αυτές οι αυξήσεις σύντομα να ξεπεράσουν το μηδέν, σύμφωνα με τους αναλυτές και πάλι οι αποδόσεις στην ευρωζώνη θα υστερούν σε σχέση με αυτές στις ΗΠΑ.

    Στις αρχές του 2023 πάνω από το μηδέν τα επιτόκια

    Ο Mario Centeno επανέλαβε την δήλωση της προέδρου της ΕΚΤ, Christine Lagarde για έναρξη των συζητήσεων της αύξησης των επιτοκίων από τον Ιούλιο, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνει σταδιακά.

    Σημείωσε ότι η εξομάλυνση της νομισματικής πολιτική είναι απαραίτητη, αλλά πρέπει να γίνει σταδιακά και ζήτησε, όπως αναφέρει το Reuters να μην υπάρχουν «υπερβολικές αντιδράσεις» όσον αφορά την αύξηση του πληθωρισμού, οι οποίες μπορεί να πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη.

    Χθες, σε δηλώσεις του ο Gabriel Makhlouf, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, προέβλεψε ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να ξεπεράσει τις αρνητικές τιμές έως τις αρχές του 2023, σύμφωνα με το Bloomberg.

    «Είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε την πρώτη αντίδραση της ΕΚΤ αμέσως μετά το τέλος των αγορών ομολόγων και είναι πιθανό να κινηθεί θετικά στις αρχές του επόμενου έτους», πρόσθεσε.

     

    Διαβάστε επίσης

    ΗΠΑ: Στα ίδια επίπεδα με τον Μάρτιο παρέμειναν οι τιμές εισαγωγών

     

    Ξαφνικός έρωτας των Ελλήνων για χρυσές λίρες – Ρεκόρ 10ετίας οι αγορές που έγιναν στο πρώτο 3μηνο της χρονιάς

     



    ΣΧΟΛΙΑ