• Οικονομία

    Προς εξίσωση με το δολάριο οδηγείται το ευρώ

    H πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

    H πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    Απόλυτη ισοτιμία 1 προς 1 ευρώ-δολαρίου προβλέπει ο επικεφαλής επενδύσεων της Amundi, Vincent Mortier σε συνέντευξή τους στους FT, καθώς η αυξανόμενη απειλή της ύφεσης δεν επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το μηδέν.

    Ο Vincent Mortier αναμένει από την ΕΚΤ να μη δώσει προτεραιότητα στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα να μείνει «πίσω» σε σχέση με τη FED και το ευρώ να πέσει στο 1 δολάριο, για πρώτη φορά από το 2002, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στους Financial Times.

    Στους επόμενους έξι μήνες

    Η ανακοπή της ανάπτυξης και οι φόβοι για πιθανή ύφεση στην ευρωζώνη οδηγούν στο να πέσει η ισοτιμία του ευρώ και να εξισωθεί με το δολάριο μέσα στους επόμενους  έξι μήνες, σύμφωνα με τον επικεφαλής επενδύσεων, ο οποίος διαχειρίζεται περισσότερα από δύο τρις ευρώ περιουσιακών στοιχείων.

    Το ευρώ έχει σταθεροποιηθεί κοντά στο χαμηλό πενταετίας των 1,047 δολαρίων που έφτασε στα τέλη Απριλίου μετά την πτώση που ήρθε καθώς οι αγορές προσανατολίζονταν σε μια σειρά από επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.

    Στον ίδιο δρόμο οδηγείται και η ΕΚΤ,  η οποία προς τον Ιούλιο προσανατολίζεται σε αύξηση των επιτοκίων, την πρώτη από το 2011, εν μέσω ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού.

    Πόσο θα αυξήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ

    Συνεχίζοντας, ο Mortier, ανέφερε ότι οι αγορές υπερεκτιμούν τη δυνατότητα της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων, εν μέσω μίας οικονομίας που δοκιμάζεται καθώς και των ανησυχιών που έχουν προκύψει από τον αυξημένο δανεισμό ορισμένων υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης.

    «Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα φτάσει το επιτόκιο καταθέσεων στο μηδέν και αυτό είναι», είπε ο Mortier. «Στο μεταξύ, η Fed θα έχει κάνει πολύ περισσότερα. Εάν η ΕΚΤ επικεντρωνόταν μόνο στον πληθωρισμό, τότε το 1,5% θα ήταν πολύ πιθανό. Αλλά δεν είναι».

    Σύμφωνα με τον Mortier, η επίσημη εντολή της ΕΚΤ  να διατηρήσει τον πληθωρισμό κοντά στο 2%, έχει ουσιαστικά γίνει η τρίτη προτεραιότητά της πίσω από τη διατήρηση της «ακεραιότητας της ευρωζώνης» περιορίζοντας τα κενά στο κόστος δανεισμού μεταξύ των κρατών μελών και υποστηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη, την ώρα που έχει να αντιμετωπίσει και τις δυσμενείς συνέπειες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Διαβάστε επίσης:

    Philip Morris International: Super deal 16 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Swedish Match

     

    Ευρώπη: Μεγάλη άνοδος για τις διαδικτυακές πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

     



    ΣΧΟΛΙΑ