• Οικονομία

    Η κρυφή συμβουλή του Χρήστου Σταϊκούρα στον πρωθυπουργό

    Ολόκληρο το σχέδιο για το νέο επίδομα θέρμανσης - Έρχονται οι ΚΥΑ

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Η εικόνα που έχουμε για τους εκάστοτε «τσάρους της οικονομίας», όπως έχει επικρατήσει ο όρος για το πρόσωπο που αναλαμβάνει την ευθύνη για την οικονομία της χώρας, είναι ότι πρόκειται για ανθρώπους αυστηρούς, απρόσιτους, που έχουν το μυαλό τους στο πώς θα «ξεζουμίσουν» τους πολίτες μέσα από τους φόρους.

    Αν δε κρίνουμε από τους… αριστερούς «τσάρους», και ο λόγος για τον τέως υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, πέρα από το τζιν παντελόνι, το φθαρμένο σακάκι και το κόκκινο σακίδιο, που έδιναν την εικόνα ενός προσιτού ανθρώπου, ουδέν θύμιζε το αν ο ίδιος ήταν ανοιχτός και φιλικός. Για του λόγου το αληθές, η τελευταία συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει πριν αποχωρήσει από το υπουργείο ήταν… χρόνια πριν!

    Το θέμα όμως δεν είναι η σύγκριση του νυν υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα με τον προκάτοχό του. Το θέμα είναι ότι για πρώτη φορά σε αυτήν τη χώρα συζητούμε για μειώσεις φόρων έπειτα από τα 11,5-12 δισ. υπερπλεονάσματα και 18,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών, έπειτα από την αχρείαστη φορολογία που επί ΣΥΡΙΖΑ γονάτισε αυτό που λέμε μεσαία τάξη.

    Και τελικά ποια είναι η μεσαία τάξη στην Ελλάδα; Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, συνηθίζει να παραπέμπει τους συνομιλητές τους σε εκθέσεις οικονομικών οργανισμών, όπως η πρόσφατη καταγεγραμμένη έκθεση του ΟΟΣΑ: «Ως μεσαία τάξη θεωρεί ο Οργανισμός τα νοικοκυριά με μεσαία εισοδήματα, τα οποία κυμαίνονται από το 75% έως το 200% του διάμεσου εισοδήματος. Τα νοικοκυριά με εισόδημα από το 75% έως το 100% του διάμεσου εισοδήματος χαρακτηρίζονται ότι έχουν χαμηλότερα μεσαία εισοδήματα, όσα έχουν από 100% έως 150% ότι έχουν μεσαία – μεσαία εισοδήματα και όσα έχουν από 150% έως 200% ότι έχουν υψηλότερα μεσαία εισοδήματα».

    Τι είναι το διάμεσο εισόδημα; Αν φανταστούμε όλο τον πληθυσμό πάνω σε άξονα με αύξουσα σειρά από τα αριστερά προς τα δεξιά με βάση το εισόδημά τους, τότε το 50% στέκεται αριστερά του προσώπου με το διάμεσο εισόδημα και το υπόλοιπο 50% στέκεται δεξιά.

    Ο κ. Σταϊκούρας, οικονομολόγος, με σπουδές στο Λονδίνο, με θητεία και στον τραπεζικό τομέα, δεν παύει να είναι και πολιτικός. Άλλωστε από το 2007, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή στην δεύτερη κυβερνητική του θητεία, έως και τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου με πρωθυπουργό πια τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκλέγεται αδιαλείπτως στην Φθιώτιδα. Που σημαίνει ότι δεν θα υποβαθμίσει τη συζήτηση με το τι ορίζουμε τέλος πάντων στην Ελλάδα μεσαία τάξη.

    Όσο κι αν επέμεναν οι δημοσιογράφοι στην παρουσίαση του προϋπολογισμού 2020, ακόμα και τα μικρά παιδιά καταλαβαίνουν ότι το τι ορίζουμε μεσαία τάξη στην χώρα δεν στοιχειοθετείται καν από το εισόδημα που δηλώνεται κάθε χρόνο στην φορολογική δήλωση. Κατά μία έννοια, μεσαία τάξη ορίζεται τελικά τι μένει στον καθένα για να ξοδέψει ή για να διαθέσει, κατά το δοκούν. Αλλά να μένει…

    Άνθρωποι που γνωρίζουν τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είναι νέος άνθρωπος 46 ετών, αναφέρουν ότι είναι ιδιαίτερα δεμένος με την εκλογική του περιφέρεια και πως δεν χάνει αφορμή να επισκεφτεί τους συντοπίτες του και να συναναστραφεί μαζί τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από τις 40 χιλιάδες ψήφους που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες εκλογές, ο κ. Σταϊκούρας πήρε μόνος του σχεδόν τις μισές, κοντά στις… 20.000!

    Περπατώντας στους δρόμους της Λαμίας ένα από τα φθινοπωρινά Σαββατοκύριακα που ακολούθησαν της εφαρμογής της πρώτης μείωσης του ΕΝΦΙΑ, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι υπήρχαν καταστηματάρχες που έλεγαν στον υπουργό ότι τα λεφτά που εξοικονόμησαν από τον μειωμένο φόρο, τα έδωσαν για να πληρώσουν την πρώτη από τις 120 δόσεις στις οποίες εντάχθηκαν για να ρυθμίσουν χρέη του παρελθόντος.

    Αυτά ως προς το διαθέσιμο εισόδημα, αφού τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν για το 2020 αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης 1,8% ως προς το ΑΕΠ. Σε πραγματικούς αριθμούς, το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε κάτι λιγότερο από 4 δισ. ευρώ. Άλλος θα τα ρίξει στην αγορά λοιπόν, άλλος θα πληρώσει τους φόρους του.

    «Εγώ διαπίστωσα αυξημένα έσοδα του προϋπολογισμού», εξομολογείται σε συνεργάτες του ο κ. Σταϊκούρας, χωρίς να κρύβει την ικανοποίησή του από τις πρώτες παρεμβάσεις που έκανε στην οικονομία όταν ανέλαβε…

    Η κρυφή συμβουλή στον πρωθυπουργό

    Η προεκλογική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας ομιλούσε για μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2020. Ο κ. Σταϊκούρας συνηθίζει, όμως, να μιλάει μόνο όταν έχει κάτι να πει. Και το πρώτο πράγμα που είχε να πει ήταν στον ίδιο τον πρωθυπουργό, αφού πρώτα έλαβε γνώση των δημοσιονομικών περιθωρίων που υπήρχαν. «Πρόεδρε», φέρεται να είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, «έχουμε το περιθώριο να υλοποιήσουμε από φέτος την προγραμματική μας δέσμευση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ».

    Για να πάρει το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό και το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης να παίρνει το δρόμο για την Βουλή μέσα σε 20 μέρες από την ορκωμοσία της κυβέρνησης!

    Και όχι μόνο αυτό, αλλά στο ίδιο νομοσχέδιο πέρασαν και οι 120 δόσεις, η καινοτομία των οποίων ήταν ότι ξεμπλόκαραν οι τραπεζικοί λογαριασμοί από τις κατασχέσεις! Οκτακόσιες χιλιάδες οφειλέτες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, ρυθμίζοντας περίπου 5,5 δισ. ευρώ, εισφέροντας στα ταμεία περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ.

    Άνθρωποι που γνωρίζουν τον κ. Σταϊκούρα αναφέρουν στο mononews.gr ότι ο ίδιος δεν έχει καταθέσει τα όπλα ούτε για την καταβολή κοινωνικού μερίσματος λίγο πριν από τις γιορτές. Αποκαλύπτουν μάλιστα στο mononews.gr ότι έχει επιλεγεί η κατηγορία των πολιτών που θα λάβει το κοινωνικό μέρισμα και φέτος, απλώς ο ίδιος ο κ. Σταϊκούρας δεν θα προκαταλάβει τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα είναι και εκείνος που θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις.

    Επιπλέον, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, με διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο, που εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, παραγράφονται όλα τα χρέη προς το Δημόσιο κάτω των 10 ευρώ.

    Το επόμενο διάστημα για τον υπουργό, που συνηθίζει να κρατάει χαμηλούς τόνους και να σέβεται τους πολιτικούς του αντιπάλους, αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολο. Το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου είναι κρίσιμο ως προς τις διαπραγματεύσεις για την μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5%, αλλά και για την εγγραφή των ANFAs και SMPs στον προϋπολογισμό. Στα έσοδα ή στις επενδύσεις είναι το ερώτημα για τα 760 εκατ. ευρώ κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα…

    Και όχι μόνο αυτό, αλλά στη συνέχεια μεσολαβεί Νέα Υόρκη για επαφές με ξένους θεσμικούς και επενδυτές.

    Οπότε, το καφεδάκι στο Café Venezia στη Λαμία μάλλον αναβάλλεται για προσεχώς…



    ΣΧΟΛΙΑ