• Οικονομία

    Η «κούρσα» για τις πρώτες μειώσεις επιτοκίων- Τα στοιχήματα της αγοράς για Fed, ΕΚΤ και Τράπεζα Αγγλίας

    Άντριου Μπέιλι (Τράπεζα της Αγγλίας), Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ), Τζερόμ Πάουελ (Fed)


    Η μάχη με τον πληθωρισμό κρύβει εκπλήξεις για τους κεντρικούς τραπεζίτες που αναζητούν το momentum για την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης. Οι αγορές πάντως έκαναν την έκπληξη και πλέον ποντάρουν ότι πρώτη η Κεντρική τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει σε μειώσεις και θα ακολουθήσουν ΕΚΤ και Fed.

    Πρόκειται για ένα στοίχημα που ανατρέπει τη μέχρι πρότινος πεποίθηση ότι η τράπεζα της Αγγλίας είχε πολύ περισσότερο δρόμο να καλύψει από τις άλλες κεντρικές τράπεζες, όμως οι δηλώσεις του επικεφαλής Άρθουρ Μπέιλι, την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί τοποθέτησαν την κεντρική τράπεζα μπροστά στα στοιχήματα.

    Αισιοδοξία από τους traders

    Είναι τόσο υψηλές οι προσδοκίες από τις αγορές, που συζητούν για μία κίνηση ακόμα και μέσα στον Μάιο για την Αγγλία.

    «Τα σχόλια του Μπέιλι ίσως κάνουν τον Μάιο να φαίνεται ως μια λογική στιγμή για περικοπές», έγραψε ο στρατηγικός αναλυτής της Citigroup, Jamie Searle σε σημείωμα προς τους πελάτες του, αναφερόμενος για τον Μάιο.

    Βέβαια δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι η τράπεζα της Αγγλίας είναι έτοιμη να κάνει το πρώτο βήμα. Στο πρόσφατο παρελθόν, οι traders αναγκάστηκαν να «μαζέψουν» τα στοιχήματά τους στις περιπτώσεις της ΕΚΤ και της Fed, καθώς η αδυναμία στον ρυθμό υποχώρησης του πληθωρισμού αλλά και οι επιθετικές δηλώσεις των επικεφαλής δεν άφησαν πολλά περιθώρια στους αισιόδοξους επενδυτές.

    Οι αναλυτές της JP Morgan στοιχηματίζουν κατά των στοιχημάτων που κάνουν λόγο για μία μείωση των Μάιο, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα υπάρχουν αρκετά στοιχεία στα χέρια των κεντρικών τραπεζιτών για να προχωρήσουν σε μία τέτοια αύξηση.

    Η Agne Stengeryte της Bank of America επέμεινε ότι η ΕΚΤ είναι πιο πιθανό να «προλάβει» την Τράπεζα της Αγγλίας με μία κίνηση τον Ιούνιο.

    Συγκρατημένη εμφανίστηκε και η Catherine Mann, της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία υπογράμμισε ότι οι αγορές ίσως βιάζονται με τις εκτιμήσεις τους.

    Η περίπτωση της ΕΚΤ

    Στη ευρωζώνη, αγορές αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό των τραπεζιτών έχουν σχεδόν κλειδώσει μία μείωση τον Ιούνιο.

    Ο Μάντις Μίλερ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι τα στοιχεία των επόμενων εβδομάδων μπορεί να είναι επαρκή για να επιβεβαιώσουν την επιβράδυνση του πληθωρισμού, νωρίτερα δηλαδή από την συνεδρίαση των ευρωπαίων τραπεζιτών για την πορεία των επιτοκίων τον Ιούνιο.

    «Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι μέχρι τον Ιούνιο, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνέλθει και πάλι για να συζητήσει τη νομισματική πολιτική, αυτή μπορεί να είναι η στιγμή όπου θα υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη για να ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων», δήλωσε ο Εσθονός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους την Τρίτη.

    Η Κριστίν Λαγκάρντ πάντως προσγείωσε ακόμα μια φορά τις προσδοκίες, με δηλώσεις της την προηγούμενη εβδομάδα.

    Αν και οι αγορές έχουν περιοριστεί σε τρεις μειώσεις μέσα στο 2024, η ίδια ανέφερε ότι την κίνηση του Ιουνίου δεν είναι απαραίτητο να την ακολουθήσουν κι άλλες μειώσεις.

    Τέλος στην περίπτωση της Fed, αναλυτές αλλά και επενδυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας πρώτης μείωσης τον Σεπτέμβριο.

    Διαβάστε επίσης:

    Έκθεση Εποπτείας: Αύξηση των κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη το 2023 διαπιστώνει η ΕΚΤ

    Γιατί δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο με τα επιτόκια

    Bostic (FED Atlanata): Βλέπει τώρα μόνο μια μείωση επιτοκίων μέσα στο 2024



    ΣΧΟΛΙΑ