• Οικονομία

    Bostic (FED Atlanata): Βλέπει τώρα μόνο μια μείωση επιτοκίων μέσα στο 2024

    Ράφαελ Μπόστιτς (Fed)

    Ράφαελ Μπόστιτς (Fed)


    Κόντρα στις προβλέψεις των αξιωματούχων της επιτροπής FOMC, o πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Atlanta, Raphael Bostic, λέει ότι τώρα προβλέπει μόνο μία μείωση των επιτοκίων φέτος, προσθέτοντας μάλιστα ότι αυτή πιθανότατα θα συμβεί αργότερα μέσα στο έτος από ό,τι περίμενε προηγουμένως.

    Ο Bostic είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα ήταν σκόπιμο για τη Fed να μειώσει τα επιτόκια δύο φορές το 2024, με την πρώτη από αυτές τις περικοπές πιθανότατα αυτό το καλοκαίρι.

    «Θα πρέπει να δούμε πώς θα έρθουν τα δεδομένα τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε ο Bostic μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ατλάντα.

    Ο επικεφαλής της Fed της Ατλάντα δήλωσε επίσης ότι είναι λιγότερο σίγουρος για την τροχιά του πληθωρισμού από ό,τι ήταν τον Δεκέμβριο, επισημαίνοντας «μερικά ανησυχητικά πράγματα», όπως το εύρος των ειδών στο καταναλωτικό καλάθι που ακριβαίνουν με αυξημένο ρυθμό.

    Ένας βασικός δείκτης του υποκείμενου πληθωρισμού ξεπέρασε τις προσδοκίες για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο, ενώ ο προτιμώμενος δείκτη για τον πληθωρισμό από τη Fed, αυτός των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος θα δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να παρουσιάσει ακόμη υψηλές πιέσεις τιμών.

    Οι αξιωματούχοι της Fed κράτησαν σταθερά τα επιτόκια για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση την Τετάρτη και διατήρησαν τις προοπτικές τους για τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος. Μετά την απόφαση, ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ είπε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες αναμένουν να αποκτήσουν εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς τον στόχο του 2% και ότι η πρώτη μείωση θα είναι πιθανότατα «κάποια στιγμή φέτος».

    Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βλέπουν το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων να φτάνει στο 4,6% μέχρι το τέλος του 2024, σύμφωνα με την πρόβλεψη τους, οι προσδοκίες των ιδιωτών ήταν διχασμένες. Το «dot plot» της Fed έδειξε ότι 10 αξιωματούχοι προέβλεψαν τρεις ή περισσότερες περικοπές τριμήνου για φέτος, ενώ εννέα ανέμεναν δύο ή λιγότερες.

    «Η οικονομία συνεχίζει να επιφέρει εκπλήξεις και συνεχίζει να είναι πιο ανθεκτική και πιο ενεργητική από ό,τι είχα προβλέψει», είπε ο Bostic. «Συνεπώς, πιστεύω ότι καλό να μετακινηθώ».

    Δεδομένου ότι η οικονομία πάει καλά, «αυτό μας δίνει περιθώριο για υπομονή», είπε. «Πρέπει απλώς να είμαστε υπομονετικοί».

    Όσον αφορά τον ισολογισμό της Fed, ο Bostic υποστηρίζει την επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίο η κεντρική τράπεζα συρρικνώνει το χαρτοφυλάκιο των περιουσιακών της στοιχείων «σχετικά σύντομα».

    Διαβάστε επίσης

    Τουσκ: Η βάναυση επίθεση στη Μόσχα να μην γίνει πρόσχημα για κλιμάκωση της βίας

    Μακελειό στο Crocus City Hall: Αντιπαράθεση για την ευθύνη του τρομοκρατικού χτυπήματος – Ασυμφωνία για τον αριθμό των νεκρών

    Χαμάς: Κατηγορεί το Ισραήλ για τον θάνατο 9 ανθρώπων που περίμεναν διανομή βοήθειας



    ΣΧΟΛΙΑ