• Οικονομία

    Γραμμή χρηματοδότησης από την κυβέρνηση με τις επιστροφές των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου – Διαγωνισμοί εξπρές από το υπουργείο Υγείας

    ΕΝΦΙΑ: Πιθανή η πληρωμή διπλής δόσης τον Οκτώβριο

    Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας


    Σε πάνω από 2 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι επιστροφές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα με τα νοικοκυριά.

    Οι εκκαθαρίσεις έχουν ξεκινήσει ήδη και ακολουθούνται διαδικασίες εξπρές, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές.

    Το να πέσουν 2 δισ. ευρώ σε μία νεκρή αγορά, μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για κλείσιμο καταστημάτων από τον κλάδο της εστίασης στις οποίες δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις κατά κανόνα μικρομεσαίες, θα δώσει σημαντική ανάσα.

    Και όχι μόνο αυτό, αλλά όπως αποκάλυψε χθες το mononews.gr, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα της οικονομίας, καθώς σε δεινή θέση αναμένεται να βρεθούν το επόμενο διάστημα εκτός από το retail και οι προμηθευτές του.

    Η απόφαση που έλαβε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, συνεπικουρούμενος από τους κ.κ. Άδ. Γεωργιάδη και Γ. Βρούτση, αποτελεί σε τούτη τη συγκυρία το πρώτο απτό δείγμα ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας.

    Άλλες πληροφορίες δε, αναφέρουν ότι επειδή το σύστημα υγείας βρίσκεται αν όχι σε κόκκινο, σε πορτοκαλί συναγερμό, πραγματοποιούνται από τις περιφέρειες, σχεδόν σε καθημερινή βάση, διαγωνισμοί για μια σειρά από φαρμακευτικά και νοσηλευτικά ήδη. Με διόλου ευκαταφρόνητα ποσά της τάξης των 2 εκατ. ευρώ τη φορά, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews.gr. Kαι όχι μόνο αυτό, αλλά φαίνεται να υπάρχει ομοθυμία, οι πληρωμές να γίνονται νωρίτερα από τις 60 μέρες.

    Δεν είναι τυχαίο ότι η χρηματοδότηση από τα κρατικά ταμεία για την κάλυψη των αναγκών θα ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ. Όπως τονίστηκε άλλωστε χθες από τα συναρμόδια υπουργεία, «από την πρώτη στιγμή, υπάρχει πλήρης υποστήριξη του συστήματος υγείας σε έκτακτες δαπάνες που απαιτούνται, αναφορικά με έξοδα μισθοδοσίας, προσλήψεις νέου προσωπικού, εξοπλισμό ΜΕΘ, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, δαπάνες για καθαριότητα και φύλαξη, μεταφορά και ανάλυση δειγμάτων, και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί.

    Επειδή είμαστε στους πρώτους μήνες του έτους, το Υπουργείο Υγείας χρησιμοποιεί – σε μεγαλύτερη έκταση – τους διαθέσιμους πόρους του προϋπολογισμού του, ενώ επιπλέον χρηματοδοτείται και εκτάκτως.

    Ήδη ενισχύθηκε με 15 εκατ. ευρώ για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού.

    Ενισχύεται περαιτέρω με 70 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ.

    Εκτιμάται ότι οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ».

    Το στοιχείο κλειδί που ενδεχομένως να αποβεί απόλυτα θετικό για την χώρα μετά την λήξη του συναγερμού από τον κορωναϊό είναι ότι η κυβέρνηση διεκδικεί δημοσιονομικό χώρο από τους εταίρους της στην Ευρώπη. Όταν η Γερμανία παίρνει μέτρα 500 δις. ευρώ, δεν μπορεί να μην πετύχει η Ελλάδα τη διεκδίκησή της για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% σε τουλάχιστον 2,5%. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκει:

    – να αξιοποιηθούν πλήρως τα περιθώρια ευελιξίας που προβλέπονται για έκτακτες περιστάσεις στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης,

    – να ισχύσει αυτή η ευελιξία για τη χώρα μας αναφορικά με τον εφετινό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.



    ΣΧΟΛΙΑ