Πρωτοφανή επιβράδυνση παρουσιάζει η αύξηση των μισθών στην Κίνα, με εξαίρεση τα χρόνια της πανδημίας, σύμφωνα με έναν εναλλακτικό δείκτη που συγκέντρωσε η Goldman Sachs, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη στην ενίσχυση της κατανάλωσης στο εσωτερικό, καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν στο β’ τρίμηνo, η χαμηλότερη καταγραφή εκτός από εκείνη των ετών της πανδημίας, όπως αναφέρεται σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από οικονομολόγους της Goldman Sachs, με επικεφαλής τον Άντριου Τίλτον (Andrew Tilton).

1

Αυτό είναι περίπου μια ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο από ό,τι φαίνεται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία μέχρι στιγμής φέτος, ανέφεραν, με την επέκταση να «τείνει προς τα κάτω» από τότε που η Κίνα άνοιξε ξανά από την πανδημία στις αρχές του 2023.

«Ο δείκτης μας για τους μισθούς δείχνει ότι η υποτονική αύξηση των μισθών μπορεί να επιφέρει εμπόδια στην αύξηση της κατανάλωσης κατά το β’ εξάμηνο του 2025», ανέφεραν οι οικονομολόγοι.

«Αναμένουμε σταδιακά και στοχευμένα μέτρα χαλάρωσης κατά το β’ εξάμηνο του έτους για την άμβλυνση των πιέσεων στην αγορά εργασίας», συνέχισε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η χαμηλή αγορά εργασίας της Κίνας και η αύξηση των μισθών παραμένουν βασικό εμπόδιο για μια πιο βιώσιμη ανάκαμψη της κατανάλωσης, ακόμη και μετά τη βελτίωση των λιανικών πωλήσεων τους τελευταίους μήνες χάρη στις κρατικές επιδοτήσεις για αγορές ειδών όπως smartphones, οικιακές συσκευές και αυτοκίνητα.

Οι ζοφερές προοπτικές απασχόλησης αποτελούν επίσης σημαντικό περιορισμό στην προσπάθεια των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να μετριάσουν τους έντονους πολέμους τιμών μεταξύ των βιομηχανιών, καθώς η ενοποίηση και η μείωση της παραγωγής σημαίνει ότι περισσότεροι εργαζόμενοι ενδέχεται να χρειαστεί να απολυθούν.

Γι’ αυτό το λόγο, ορισμένοι οικονομολόγοι τονίζουν ότι το Πεκίνο θα ακολουθήσει μια σταδιακή προσέγγιση για τη μείωση της υπερβολικής παραγωγικής ικανότητας.

Σε περαιτέρω απόδειξη της εξασθένησης των πιέσεων στις αμοιβές στην Κίνα, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τον μέσο ετήσιο μισθό μεταξύ των ιδιωτικών επιχειρήσεων έδειξαν αύξηση μόνο 1,7% το 2024 σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Ωστόσο, η αξιολόγηση της υγείας του Κινέζου καταναλωτή έχει γίνει ολοένα και πιο δύσκολη μετά τη μείωση των διαθέσιμων ανεξάρτητων δεδομένων που δυσκόλεψαν την αξιολόγηση των συνθηκών της αγοράς εργασίας, καθώς τα επίσημα στοιχεία για την απασχόληση συχνά πιστεύεται ότι υποεκτιμούν το πρόβλημα.

Για να αντιμετωπίσει την έλλειψη δεδομένων, η Goldman Sachs αναβάθμισε πρόσφατα τον δείκτη μισθών της, ώστε να ενσωματώσει στατιστικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των υποδείξεων απασχόλησης από διάφορες έρευνες δεικτών των υπευθύνων προμηθειών και των πληρωμών από τα ταμεία ανεργίας της Κίνας, τα οποία μπορούν να διεκδικηθούν από τους άνεργους εργαζόμενους.

Αυτά τα σύνολα εναλλακτικών δεικτών αντικατέστησαν τα δεδομένα μισθών που είχαν διακοπεί από μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες προσλήψεων της Κίνας, καθώς και τα καθυστερημένα αποτελέσματα ερευνών της κεντρικής τράπεζας σχετικά με το εισόδημα των νοικοκυριών.

Διαβάστε επίσης: 

Η Daily Mail εκθειάζει το «μοντέλο Πλεύρη» και καλεί την Βρετανία να παραδειγματιστεί – «Η Ελλάδα δεν είναι ξενοδοχείο»

Τουρκία: Τέρμα η συμφωνία του 1975 με το Ιράκ για τον αγωγό πετρελαίου

Roche: Σε πτώση η μετοχή μετά την αποτυχία πειραματικού φαρμάκου για την ΧΑΠ