Αποφασισμένος να στείλει ένα σαφές και αυστηρό μήνυμα στους παράνομους μετανάστες εμφανίστηκε ο υπουργός Μετανάστευσης, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του στη Daily Mail, την ώρα που το βρετανικό μέσο καλεί τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ να ακολουθήσει το ελληνικό μοντέλο διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης.

Αφορμή για το ρεπορτάζ στάθηκε η αυξημένη μεταναστευτική πίεση στη Μάγχη, με το συντηρητικό μέσο να αναδεικνύει την προσέγγιση της Ελλάδας ως παράδειγμα προς μίμηση. Η Daily Mail περιγράφει τον Πλεύρη ως πολιτικό που «δεν μασάει τα λόγια του», σημειώνοντας ότι, παρά το γεγονός ότι είναι νέος στη θέση του, το μήνυμά του προς τους επίδοξους μετανάστες είναι ξεκάθαρο: «Μην έρχεστε. Αν το κάνετε, θα φυλακιστείτε ή θα επιστρέψετε στην πατρίδα σας».

1

«Δεν είμαστε πια ξενοδοχείο»

Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί να μετατρέπεται σε πύλη παράνομης εισόδου προς την Ευρώπη από μετανάστες που δεν πληρούν τα κριτήρια ασύλου. «Οι Έλληνες, όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, θέλουν να βοηθήσουν τους πραγματικούς πρόσφυγες, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να μας κοροϊδεύουν», δήλωσε.

«Το αφήγημα ότι όσοι φτάνουν στην Ευρώπη είναι γυναίκες και παιδιά έχει καταρρεύσει. Η πλειονότητα είναι άνδρες 18 έως 30 ετών, οικονομικοί μετανάστες από ασφαλείς χώρες όπως η Αίγυπτος, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Δεν είμαστε πια ξενοδοχείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Μετανάστευσης δήλωσε ότι οι μετανάστες που φτάνουν παράνομα στη χώρα δεν θα πρέπει να αναμένουν άσυλο, αλλά ποινικές συνέπειες. «Όποιος περάσει παράνομα με πλοίο στην Ελλάδα, να περιμένει πέντε χρόνια φυλάκιση ή επιστροφή στην πατρίδα του», ξεκαθάρισε.

Η Daily Mail επισημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μόνο την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου – λίγες ημέρες μετά τον διορισμό Πλεύρη – περίπου 4.000 άτομα έφτασαν παράνομα στην Κρήτη.

Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ως βασική πηγή της πίεσης τη Λιβύη: «Η Λιβύη χρησιμοποιεί μεγάλα πλοία που μεταφέρουν 200-300 άτομα. Από όσους έχουν φτάσει, το 85% είναι άνδρες, κυρίως νέοι. Χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως πύλη για μια νέα ζωή στην Ευρώπη. Αν συνεχίσουμε να παρακολουθούμε χωρίς δράση, αυτό δεν θα τελειώσει ποτέ. Αυτή τη στιγμή, τρία εκατομμύρια μετανάστες βρίσκονται συγκεντρωμένοι στη Λιβύη».

Όπως αποκάλυψε, σχεδιάζει νέες πολιτικές αποτροπής ώστε να αποτραπεί η αναχώρησή τους από την αρχή: «Ο στόχος μου είναι να τους σταματήσω πριν ξεκινήσουν».

Κριτική στο σύστημα ασύλου της Ευρώπης

Ο υπουργός άσκησε δριμεία κριτική και στο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, χαρακτηρίζοντάς το στρεβλό. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παράτυποι μετανάστες εκμεταλλεύονται τα κενά του συστήματος, πετώντας τα διαβατήριά τους, αποκρύπτοντας την ηλικία ή τη χώρα προέλευσής τους, ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες να παραμείνουν.

Το βρετανικό μέσο αναδεικνύει τη στάση του Πλεύρη ως παράδειγμα αποφασιστικότητας απέναντι σε ένα από τα πιο σύνθετα και ευαίσθητα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, ενώ καλεί την κυβέρνηση Στάρμερ να λάβει αντίστοιχα μέτρα αυστηρότερης πολιτικής.

 

Διαβάστε επίσης 

Υπερταμείο: Υπογραφή σύμβασης για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου στο ΟΑΚΑ

Θεόδωρος Kαπράλος: Να εφαρμοστεί άμεσα το νέο καθεστώς ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις

ΑΣΕΠ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 4.276 θέσεις από επιτυχόντες ΠΕ του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού