• Οικονομία

    Γιατί τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν είναι καλά νέα για την ΕΚΤ

    ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους

    Κριστίν Λαγκάρντ-Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας


    Ισχυρή ήταν η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη με τον δείκτη τιμών να επιβραδύνεται στο 6,9% από το 8,5% τον Φεβρουάριο. Όμως ο λεγόμενος δομικός ή υποκείμενος πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, επιταχύνθηκε, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις των αξιωματούχων της ΕΚΤ για επίμονο πληθωρισμό.

    Στην τελευταία της συνεδρίαση τον Μάρτιο, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε να δεσμευτεί για το ύψος μιας επόμενης αύξησης, τον ερχόμενο Μάιο, με τις δηλώσεις της να γίνονται εν μέσω αναταραχών στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Οι αγορές, πάντως, ήδη έχουν προεξοφλήσει την μείωση του ρυθμού της ΕΚΤ, με μία ακόμα αύξηση της τάξης του 0,25 τον Μάιο, χωρίς όμως να είναι σίγουρο σε πόσες ακόμα αυξήσεις θα προχωρήσει η κεντρική τράπεζα.

    Θα συνεχίσει τη σύσφιξη η ΕΚΤ

    Οι τιμές καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν κατά 6,9% τον Μάρτιο από 8,5% τον Φεβρουάριο, υποδηλώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που η Eurostat άρχισε να συλλέγει στοιχεία το 1991.

     Παρ’ όλα αυτά για τους αναλυτές, ο υποκείμενος πληθωρισμός δεν αφήνει περιθώρια στην ΕΚΤ για υποχώρηση. «Η πίεση στην ΕΚΤ να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια παραμένει υψηλή», δήλωσε ο οικονομολόγος της Commerzbank, Christoph Weil, στο Reuters.

    Την ίδια άποψη υποστηρίζει και το Bloomberg Economics.

    Κι αυτό γιατί η πτώση οφείλεται στο μεγαλύτερο μέρος στην πτώση των τιμών της ενέργειας, ενώ αντίθετα ο δείκτης που αποκλείει τρόφιμα και ενέργεια βρέθηκε στο 7,5% από 7,4% τον Φεβρουάριο.

    Πώς κινήθηκαν οι τιμές στην Ευρώπη τον Μάρτιο ανά κατηγορία.

    Πιέζονται οι καταναλωτές

    Στα θετικά νέα, για τους αναλυτές, είναι το γεγονός ότι οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις δαπάνες, ένα βασικό στοιχείο για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Οι Γάλλοι έχουν μειώσει τα έξοδά τους και στη Γερμανία, οι λιανικές πωλήσεις έχουν περιοριστεί, με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια «κόπωσης» των καταναλωτών.

    Με την ανεργία στη ζώνη του ευρώ να παραμένει στο 6,6%, τα σενάρια για συνέχιση των αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ επικρατούν.

    Οι επενδυτές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, ενώ δεν αποκλείεται άλλη μία ή και δύο αυξήσεις. Το επιτόκιο στην ΕΚΤ είναι πλέον στο 3,5% και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις είναι πιθανόν να ξεπεράσει το 4%.

    Με την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα να περιορίζεται, τα «γεράκια» έχουν επιστρέψει ζητώντας και πάλι μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων.

    Νωρίτερα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάρτινς Καζάκς ανέφερε: «Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι απαραίτητες προκειμένου να μειωθεί» και μαζί με άλλους αξιωματούχους έχουν υποστηρίξει την ανάγκη για περαιτέρω σύσφιξη από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 2% που έχει τεθεί για τον πληθωρισμό.

    Διαβάστε επίσης:

    HSBC: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκπλήσσει θετικά – Οι εκλογές δεν ανησυχούν την τράπεζα



    ΣΧΟΛΙΑ