• Οικονομία

    Φόβοι για μπαράζ κατασχέσεων λόγω της ακρίβειας – Σχέδιο για αλλαγές στις επιδοτήσεις σε ρεύμα και αέριο

    Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης

    Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης


    Ένα νέο μοντέλο για τις επιδοτήσεις λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, καθώς οι υπέρογκοι λογαριασμοί που φτάνουν στα χέρια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θεωρείται πως είναι ιδιαίτερο δύσκολο να αποπληρωθούν.

    Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως εξετάζει ένα σχέδιο το οποίο θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τιμών, το οποίο θα ενεργοποιηθεί ακόμα και στην περίπτωση πού οι Ευρωπαϊκές παρεμβάσεις δεν είναι ικανές να καλύψουν τις τεράστιες ανατιμήσεις.

    Όλα αυτά πραγματοποιείται την ώρα πού στο Οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός για τη δημιουργία νέας γενιάς οφειλών που θα αυξήσουν το ιδιωτικό χρέος, κάτι που φάνηκε και από τα στοιχεία που παρουσίασε η ΑΑΔΕ για το πρώτο δίμηνο του έτους όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 2,5 δισ. ευρώ.

    Από αυτά τα στοιχεία «αποκαλύπτεται» πώς οι περισσότεροι φορολογούμενοι βάζουν σε πρώτη προτεραιότητα την πληρωμή λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου και αφήνουν σε δεύτερη μοίρα την καταβολή φόρων. Η μεγάλη ανησυχία αφορά τους μήνες που θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του έτους, καθώς ξεκινά η πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ για το 2022.

    Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν αυτές οι δυσμενείς εκτιμήσεις θεωρείται βέβαιο πώς η ελληνική οικονομία θα οδηγηθεί σε ένα τεράστιο κύμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Άλλωστε, ο συνολικός αριθμός των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις φορολογικές αρχές αυξήθηκε στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους κατά 90.561 φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς διαμορφώθηκε σε 4.087.432 στο τέλος Φεβρουαρίου 2022, από 3.996.871 στο τέλος Δεκεμβρίου 2021, ενώ οι φορολογούμενοι που απειλούνται με κατασχέσεις έχουν ξεπεράσει πλέον το ψυχολογικό όριο των 2 εκατομμυρίων.

    Το Υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δει εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσα στο έτος κάτι που θα σημάνει η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, άρα και «τρύπα» στα κρατικά ταμεία.

    Την ίδια ώρα μεγάλος πονοκέφαλος είναι και καταβολή των δόσεων δανείων. Επισήμως τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των κόκκινων δανείων, ωστόσο ουδείς μπορεί να αποκλείσει το γεγονός ότι τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις υποχρεώσεις τους.

    Αλλαγές στις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο

    Μέσα στο αυτό το κλίμα, το Υπουργείο Οικονομικών αναζητά τη «φόρμουλα» αποκλιμάκωσης των τιμών σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

    Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη οι αλλαγές στο σύστημα επιδοτήσεων δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν και από το μήνα Μάιο.

    Ο κ. Σκυλακάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για ένα πολυεπίπεδο πλέγμα παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και του πληθωρισμού το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

    Εξήγησε ότι οι τελικές αποφάσεις συναρτώνται με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, οι οποίες με τη σειρά τους αναμένεται να επηρεαστούν και από το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών.

    Διαβάστε επίσης:

    «Ψηφιακό δωμάτιο επικοινωνίας» στον ΕΦΚΑ για τις συντάξεις

    Στη λίστα της ΔΥΠΑ μόνο οι άνεργοι που αναζητούν απασχόληση – Ποιοι διαγράφονται



    ΣΧΟΛΙΑ