• Οικονομία

    Fed: Κρίσιμη ημέρα για τα επιτόκια-Οι αγορές κλειδώνουν αύξηση 0,25

    • NewsRoom
    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED

    Jerome Powell, επικεφαλής FED


    Για μία δεύτερη επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων προετοιμάζονται οι αξιωματούχοι της Fed, οι οποίοι σήμερα θα ανακοινώσουν την απόφασή τους για νέα αύξηση επιτοκίων.

    Η πλειοψηφία των αναλυτών και των επενδυτών εκτιμάει  ότι η νέα αύξηση θα είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης, μικρότερη από αυτή του Δεκεμβρίου που ήταν 50 μονάδες βάσης, και θα διαμορφώσει το επιτόκιο στο εύρος 4,5% έως 4,75%.

    Οι αγορές και αυτή τη φορά «κρέμονται» από τα χείλη του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος μισή ώρα μετά τις ανακοινώσεις, θα στείλει το δικό του μήνυμα.

    Οι προβλέψεις για την ομιλία του Πάουελ δεν είναι θετικές για τις αγορές, καθώς αναμένεται να στείλει το μήνυμα ότι το έργο των Αμερικανών τραπεζιτών ενάντια στον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει.

     Κι αυτό δεν μεταφράζεται μόνο σε νέες αυξήσεις επιτοκίων αλλά και στην παραμονή του τελικού επιτοκίου σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό.

    Ανησυχία για το ράλι μετοχών

    Παρά τις επιθετικές δηλώσεις, οι αγορές συνεχίζουν να παραμένουν αισιόδοξες και θα θεωρούν ότι τα δύσκολα βρίσκονται στο παρελθόν, ιδίως στο πρώτο εξάμηνο του 2022, όπου οι αμερικανικοί δείκτες κατέγραψαν ιστορικά αρνητικό ρεκόρ.

    To ράλι του Ιανουαρίου έφερε ανατροπές εκτοξεύοντας τις μετοχές που είχαν ένα δύσκολο 2022, ιδίως τα risky assets.

    Κάποιοι traders ποντάρουν σε μείωση των επιτοκίων από τη Fed μέσα στο 2023, ώστε να αποφευχθεί η ύφεση, σε αντίθεση με αναλυτές, όπως αυτούς της Goldman Sachs, που θεωρούν ότι η οικονομία θα αποδειχθεί ανθεκτικότερη απ’ ότι πιστεύουν οι επενδυτές.

    Κι ενώ οι αξιωματούχοι της Fed αποφεύγουν να αναφερθούν στις αγορές, τα πρακτικά από την συνεδρίαση του Δεκεμβρίου δείχνουν ότι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την αισιοδοξία τους, όπως αυτή αποτυπώνεται στους πράσινους δείκτες.

    Τα διλήμματα της Fed

    Τα στοιχειά δείχνουν ότι οι επιθετικές κινήσεις της Fed, η οποία μέσα στο 2022 προχώρησε σε τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά 0,75, έχουν επιβραδύνει τόσο τον πληθωρισμό όσο και την ανάπτυξη. Αντίθετα, μέχρι στιγμής, η αγορά εργασίας δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει τη Fed να παρατείνει τον κύκλο σύσφιξης.

    Σύμφωνα με τους Αμερικανούς τραπεζίτες, τα επιτόκια θα πρέπει να ξεπεράσουν το 5% και στη συνέχεια να παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα. Άποψη που συμμερίζονται και τραπεζίτες κορυφαίων αμερικανικών οίκων, όπως ο Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan. 

    Στο μέτωπο του πληθωρισμού, στον αγαπημένο δείκτη της Fed, αυτόν της ατομικής κατανάλωσης, η αύξηση είναι 5% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Επιβράδυνση ταχύτερη από τις προβλέψεις, όμως και πάλι μακριά από τον στόχο του 2% που έχουν θέσει οι Αμερικανοί τραπεζίτες.

    «Γίνονται ολοένα και πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κορυφώνεται, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς» για να σηματοδοτήσει ότι μια παύση πλησιάζει, αναφέρει στο Bloomberg o Τζόναθαν Πίνγκλ, οικονομολόγος στην UBS Group AG.

    Εβδομάδα αποφάσεων για κεντρικές τράπεζες

    Η Fed είναι η πρώτη που θα ανοίξει τον κύκλο αύξησης επιτοκίων την Τετάρτη. Ακολουθούν η Τράπεζα της Αγγλίας και η ΕΚΤ την Πέμπτη, οι οποίες αναμένεται να προχωρήσουν σε αυξήσεις κατά 0,50.

    Η Τράπεζα της Αγγλίας θα φτάσει το επιτόκιο στο 4%, ενώ η ΕΚΤ, της οποίας οι αξιωματούχοι επιμένουν σε νέες επιθετικές αυξήσεις θα ανεβάσει το επιτόκιο στο 3%.

    Στην περίπτωση της Ευρώπης, η αισιοδοξία των επενδυτών μετριάστηκε από τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ισπανία, τα οποία έδειξαν αύξηση, ύστερα από μήνες επιβράδυνσης.

    Κάποιοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε δηλώσεις τους έχουν θέσει ως τερματικό σταθμό στην αύξηση των επιτοκίων το καλοκαίρι, με το Bloomberg να αναφέρει ότι το τελικό επιτόκιο θα κλειδώσει στο 3,75%. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ότι οι προσδοκίες τους δεν αντιστοιχούν στον σχεδιασμό της κεντρικής τράπεζας.

    Διαβάστε επίσης:

    Διαβολοβδομάδα σε Wall και Ευρώπη – Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα επίπεδα της αγοράς μέχρι τις εκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ