• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με συνολικά κέρδη 10,7% ολοκλήρωσε τον Ιανουάριο ο Nasdaq

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με ισχυρή άνοδο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου στη Wall Street, με την αγορά να έχει στραμμένη την προσοχή της αφενός στις αυριανές ανακοινώσεις της FED, αφετέρου στα αποτελέσματα των κολοσσών της τεχνολογίας που ακολουθούν τις επόμενες ημέρες.

    Ο Dow  Jones έκλεισε στις 34.086,04 μονάδες με άνοδο 1,09%, ο S&P 500 στις 4.076,60 μονάδες με κέρδη  1,46% ενώ ο Nasdaq στις 11.584,55 μονάδες με άνοδο 1,67%.

    Σε επίπεδο μήνα, ο S&P 500 έκλεισε τον Ιανουάριο με άνοδο 6,2%  στο καλύτερο μήνα του από τον περασμένο Οκτώβριο και τον καλύτερο Ιανουάριο από το 2019. Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 2,8% τον Ιανουάριο στην καλύτερη επίδοσή του από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 10,7% στην καλύτερη επίδοση από τον περασμένο Ιούλιο και τον καλύτερο Ιανουάριο από τον αντίστοιχο μήνα του 2001.

    Οι αγορές βρήκαν στήριγμα τον Ιανουάριο στις ενδείξεις επιβράδυνσης του πληθωρισμού και στην ελπίδα των επενδυτών πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε σύντομα να τερματίσει την επιθετική πολιτική της. Η αγορά αναμένει πως η FED θα προχωρήσει την Τετάρτη σε αύξηση βασικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται τα όσα θα πει στη συνέντευξή Τύπου που θα παραχωρήσει ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ.

    Επίσης, οι επενδυτές επιδοκίμασαν επίσης τα σημάδια ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ έχει παραμείνει ισχυρή, απορροφώντας απολύσεις από μια σειρά εταιρειών στον χρηματοοικονομικό χώρο, την τεχνολογία και τα μέσα ενημέρωσης. Πλέον η αγορά αναμένει τα αποτελέσματα των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών αλλά και τις προβλέψεις τους για τους επόμενους μήνες. Ήδη, μερικές από τις μετοχές με τις χειρότερες επιδόσεις του 2022, κατάφεραν να κλείσουν τον Ιανουάριο με ισχυρά κέρδη, με τις Tesla (+3,94%), Amazon.com (+2,57%) και Meta Platforms (+1,30%) να ολοκληρώνουν τον μήνα με άνοδο άνω του 20%.

    Η αγορά είδε επίσης την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ να παρέμεινε ισχυρή, με την προκαταρκτική μέτρηση για το ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα να δείχνει ανάπτυξη 2,9% σε ετήσια βάση, αριθμός που ήταν μεγαλύτερος από τις προσδοκίες των οικονομολόγων.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο την Τρίτη σημείωσε η Home Depot (3,16%), ενώ άνω του 2% ήταν τα κέρδη για τις UnitedHealth (2,76%), Dow Inc. (2,42%), Goldman Sachs (2,34%), 3M (2,22%) και Microsoft (2,10%).

    Μόλις 4 μετοχές από τις 30 του δείκτη έκλεισαν με πτώση, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνει η Caterpillar (-3,52%), η οποία απογοήτευσε με τα αποτελέσματά της την αγορά. Ακολούθησε η McDonald’s, η οποία ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα, με πτώση 1,29% ενώ ήπια πτωτικά κινήθηκαν οι IBM και Chevron.

    Εκτός Dow Jones, ισχυρή άνοδο 8,35% σημείωσε η μετοχή της General Motors, χάρη στα καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη τριμήνου που ανακοίνωσε.

    Μετά το τέλος της συνεδρίασης, η μετοχή της AMD κινείται με άνοδο κοντά στο 4% καθώς ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αντίθετα βουτιά 13% στη μετασυνεδριακή διαδικασία σημειώνει η Snap καθώς για μια ακόμα φορά απογοήτευσε με την ανάπτυξη των πωλήσεών της σε ένα τρίμηνο στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και οι εορταστικές περίοδοι των Ευχαριστιών και των Χριστουγέννων.



    ΣΧΟΛΙΑ