• Οικονομία

    Επίδομα ανεργίας μόνο μέσω προγραμμάτων κατάρτισης – Κατάθεση νομοσχεδίου το φθινόπωρο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    πληρωμή συντάξεων συντάξεις

    Κωστής Χατζηδάκης


    Το φθινόπωρο αναμένεται να παρουσιαστεί από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ και την αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης και επανακατάρτισης, με βασικές αρχές την ποιότητα, την αξιολόγηση και την πιστοποίηση τόσο των παρόχων της κατάρτισης όσο και των καταρτιζομένων.

    Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η αξιοποίηση πόρων άνω του 1 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να διατεθούν για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη το αμέσως επόμενο διάστημα θα αξιοποιηθούν πόροι τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και του τρέχοντος και του νέου ΕΣΠΑ, ώστε να ανέβει η επίδοση της Ελλάδας στο λεγόμενο skills matching, δηλαδή την αντιστοίχιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, έως το τέλος του 2021 θα έχει διατεθεί τουλάχιστον το ένα τέταρτο, ήτοι 250 εκατομμύρια ευρώ από το 1 δισ. ευρώ σε προγράμματα με αντικείμενο την αναβάθμιση δεξιοτήτων. Κεντρικό ρόλο στην «μόχλευση» των κονδυλίων αυτών θα έχει ο ΟΑΕΔ, καθώς ο Οργανισμός αναλαμβάνει σημαντικό μέρος της ευθύνης για το μεγάλο στοίχημα της αναμόρφωσης του πλαισίου κατάρτισης.

    Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας έχει επισημάνει πολλάκις ότι επεξεργάζεται  δύο θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις:

    • Η πρώτη αφορά στον επανασχεδιασμό του συστήματος κατάρτισης ώστε να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες εγγενείς παθογένειες που έχουμε διαπιστώσει.
    • Η δεύτερη μεταρρύθμιση αφορά στην αναμόρφωση των παθητικών πολιτικών απασχόλησης με στόχο την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας και την προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας. Στόχος της κυβέρνησης είναι η ταχύτερη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας με περισσότερες δεξιότητες και η διακοπή καταβολής ενός επιδόματος χωρίς αντίκρισμα.

    Επίδομα ανεργίας

    Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο, θα προβλέπεται η υιοθέτηση νέου συστήματος επιδότησης της ανεργίας μέσω εκσυγχρονισμένων  προγραμμάτων κατάρτισης, σε πρώτη φάση πιλοτικά από το 2022, σύμφωνα με τις μεταρρυθμίσεις  που προωθούνται από το εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σταδιακά θα συνδεθεί με τα νέα προγράμματα κατάρτισης και την ενεργή αναζήτηση εργασίας ως υποχρέωση του ανέργου ως κίνητρο για να επανενταχθεί εκ νέου στην αγορά εργασίας το ταχύτερο δυνατό, έχοντας αποκτήσει επιπλέον εφόδια. Στο πλαίσιο των αλλαγών που θα τρέξουν αναμένεται  να υπάρξει σαφής όρος ότι ο άνεργος εφόσον αιτείται τη λήψη επιδόματος ανεργίας, θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος για κατάρτιση.

    Με αυτό τον τρόπο, οι άνεργοι δεν θα λαμβάνουν απλά ένα επίδομα για έως 12 μήνες και πλέον δεν θα εφησυχάζουν μέχρι την ολοκλήρωση της καταβολής του, αλλά θα τους δίνεται κίνητρο επαναφοράς τους στην αγορά εργασίας.

    Παράλληλα, εξετάζεται να δίδεται αυξημένο ποσό επιδόματος – ενδεχομένως πιο κοντά στο μισθό του ανέργου – το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση, το οποίο μπορεί να μειώνεται σταδιακά όσο περνούν οι μήνες, χωρίς όμως να πέφτει κάτω από το σημερινό όριο των 400 ευρώ ανά μήνα. Αυτό ισχύει άλλωστε και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

    Προγράμματα κατάρτισης 

    Προγράμματα για την ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων εργαζομένων και ανέργων, καθώς και προγράμματα με αντικείμενο την ανάπτυξη εξειδικευμένων «πράσινων» δεξιοτήτων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην πρόταση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη που εντάχθηκε στο σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μέσω της νομοθετικής ρύθμισης που προωθείται θα εκσυγχρονιστεί ο τρόπος κατάρτισης των εργαζομένων, προκειμένου η  πιστοποίηση να είναι υψηλού επιπέδου και με βάση διεθνή στάνταρ που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

    Τα νέα προγράμματα κατάρτισης θα επικεντρωθούν στις εξής κατηγορίες:

    1. Βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Οι δράσεις θα στοχεύουν σε μακροχρόνια άνεργους και σε εκείνους που δεν έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, είναι αποσυνδεδεμένοι από την εργασία, καθώς και υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που ενδέχεται να στερούνται θεμελιωδών ψηφιακών δεξιοτήτων.
    2. Ψηφιακές δεξιότητες μεσαίου επιπέδου στους τομείς πωλήσεων, μάρκετινγκ, διαχείρισης πελατολογίου κ.α. σε θέματα ανάλυσης δεδομένων, ψηφιακού μάρκετινγκ, προγραμματισμού, υποστήριξη δικτύων, ψηφιακού σχεδιασμού, κ.α. Οι δράσεις θα απευθύνονται σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ιδίως εκείνους που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ανεργίας και εργαζόμενους στις ΜΜΕ, καθώς και στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα σε θέσεις εργασίας που απαιτούν μεσαίες δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν εργαλεία ψηφιακής εκπαίδευσης στις τάξεις τους.
    3. «Πράσινες» δεξιότητες, που σχετίζονται με την μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Αφορά προγράμματα κατάρτισης σε εξειδικευμένες πράσινες δεξιότητες, όπως δεξιότητες που υποστηρίζουν τη βιομηχανία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την κλιματική εξάρτηση και τη διαχείριση φυσικών πόρων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των σημερινών και προβλεπόμενων ελλείψεων δεξιοτήτων STEM (Science, technology, engineering, and mathematics), που μπορεί να λειτουργήσουν ως εμπόδιο στην πράσινη ανάπτυξη.

    Ήδη ο ΟΑΕΔ συνεργάζεται για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης με εταιρείες παγκόσμιους κολοσσούς στο συγκεκριμένο τομέα, όπως η Google, η Cisco και η Amazon.

    Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

    Η κυβέρνηση  ρίχνει στη μάχη της «επόμενης μέρας» μέσα από σχέδιο ανάκαμψης υπερόπλο 1,5 δισ. ευρώ με προγράμματα κατάρτισης και επιδοτούμενης απασχόλησης. Στο κείμενο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιγράφεται  «ένα μεγάλο οριζόντιο πρόγραμμα κατάρτισης σε νέες δεξιότητες  για το εργατικό δυναμικό της χώρας μέσα από ένα στοχευμένο σύστημα ανάλυσης των κενών στις δεξιότητες και των αναγκών κάθε ομάδας στόχου. Στην ίδια λογική  κινούνται και οι παθητικές πολιτικές απασχόλησης που στοχεύουν στο να εξορθολογίσουν και να υιοθετήσουν μια πιο σύγχρονη αντίληψη στην επιδοματική πολιτική για την απασχόληση, απομακρύνοντας όλα τα αντικίνητρα για την μετάβαση στην αγορά εργασίας και παράλληλα αντιμετωπίζοντας στοχευμένα τις ανάγκες των μακροχρόνια ανέργων

    Το επίδομα ανεργίας σήμερα

    Όπως εκτιμάται η νέα διαδικασία θα δημιουργήσει ένα ασφαλή δρόμο που θα δίνει πρόσβαση σε ποιοτικά προγράμματα κατάρτισης τα οποία θα μπορούν να μπορούν να αξιοποιούνται αποτελεσματικά  από όσους  χάνουν την δουλειά τους, ώστε να μπορούν να επανεντάσσονται γρήγορα στην αγορά εργασίας.

    Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται μετά την απόλυση για 5 – 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Όσοι έχουν από 250 ημέρες εργασίας και πάνω το 14μηνο πριν την απόλυση (αφαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών) λαμβάνουν 12 μήνες επιδότηση. Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για όλους, στα 400 ευρώ και εξαρτάται από τον κατώτατο μισθό. Το επίδομα, ωστόσο, λαμβάνει μια μικρή μόνο μειοψηφία κάτω του 20% των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο του ΟΑΕΔ.

    Διαβάστε επίσης

    Υπουργείο Εργασίας: Πληρωμές 1,5 δισ. ευρώ από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ από τις 23 έως τις 27 Αυγούστου
    ΟΑΕΔ: Στους 1.002.261 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούλιο
    Σπ. Πρωτοψάλτης: Δωρεάν επαγγελματική κατάρτιση σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης στον ΟΑΕΔ



    ΣΧΟΛΙΑ