airbnb
Απειλή για τη δομή ολόκληρης της κοινωνίας και όχι μόνο της βιωσιμότητας των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, χαρακτηρίζει η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (Airbnb).
Η «μόδα» της Airbnb εξαπλώνεται ταχύτατα στη χώρα μας και, σε συνδυασμό, με την έλλειψη ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου, δημιουργεί μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις σε διάφορα επίπεδα της κοινωνίας, επισημαίνει η ΣΕΤΚΕ. Τα «πλοκάμια» της επίδρασης της Airbnb απειλούν, τόσο τη βιωσιμότητα των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, όσο και ολόκληρη τη δομή της κοινωνίας, τονίζει χαρακτηριστικά η Συνομοσπονδία.
Η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει «τα προβλήματα πολλά και, δυστυχώς, γιγαντώνονται, επαληθεύοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, η οποία εδώ και τρία χρόνια κρούει των κώδωνα του κινδύνου».
Η βραχυχρόνια μίσθωση επηρεάζει αρνητικά την κοινωνία σε τρεις βασικούς άξονες, όπως διακρίνει η Συνομοσπονδία, την κοινωνική συνοχή, το τουριστικό προϊόν της χώρας, αλλά και συγκεκριμένα τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων.
Η αλλοίωση που προκαλεί η βραχυχρόνια μίσθωση έχει και κοινωνικό χαρακτήρα
Σε ό,τι αφορά στην κοινωνική συνοχή, η εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει δημιουργήσει μια ολοένα και αυξανόμενη τάση των διαθέσιμων σπιτιών ως τουριστικών καταλυμάτων, προκαλώντας δύο βασικά προβλήματα: την έλλειψη σπιτιών και την επακολουθούμενη γεωμετρική αύξηση των τιμών ενοικίασης, αλλά και τη γενικότερη αλλοίωση της μορφής ολόκληρων γειτονιών.
Η έλλειψη των διαθέσιμων σπιτιών προς ενοικίαση έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, με τον υποψήφιο ενοικιαστή να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εύρεσης κατοικίας, ακόμα και στις μεγάλες πόλεις. Ταυτόχρονα, η αύξηση των τιμών ενοικίασης δημιουργεί ισχυρούς προβληματισμούς σε πολλές κοινωνικές ομάδες, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Την ίδια στιγμή, προκύπτουν και αρκετά ζητήματα καθημερινότητας για τους κατοίκους που διαμένουν γύρω από τα σπίτια βραχυχρόνιας εκμίσθωσης. Το θέμα της ασφάλειας πρωταγωνιστεί, δεδομένου του ότι στα σπίτια αυτά πηγαινοέρχονται διαρκώς καινούριοι άνθρωποι και, το κυριότερο, άγνωστοι για τους κατοίκους. Ένα ακόμη πρόβλημα, που έχουν αναφερθεί είναι η ηχορύπανση που δημιουργείται συχνά από πάρτι και γλέντια που διοργανώνουν οι επισκέπτες και συχνά διαρκούν μέχρι το πρωί.
Για τα τουριστικά καταλύματα τίθεται ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού
Η απουσία θεσμικού και ουσιαστικού ελέγχου στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει ως αποτέλεσμα να προσφέρονται, σε πολλές περιπτώσεις, χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες, υποβαθμίζοντας έτσι το τουριστικό προϊόν της χώρας συνολικά και περνώντας μια κακή εικόνα προς τα έξω για την Ελλάδα, ως τουριστικό προορισμό.
Η χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών μπορεί να συνδυαστεί με χαμηλές τιμές, ωστόσο το γεγονός αυτό δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό με τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα, καθώς προκύπτουν σημαντικές διαφορές στη φορολόγηση μεταξύ των δύο τύπων καταλύματος. Το τελευταίο καιρό, η ψαλίδα αυτή ανοίγει δραματικά, εξέλιξη που θα οδηγήσει μοιραία, στο άμεσο μέλλον, πολλές τουριστικές επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο.
Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές έχουν αρχίσει να διακρίνουν τα ζητήματα που ανακύπτουν από τη μόδα του Airbnb, ορίζοντας τα πρώτα μέτρα αντιμετώπισης, η Ελλάδα δε φαίνεται να ανταποκρίνεται αντιστοίχως στις απαιτήσεις.
Καθίσταται, ωστόσο, απαραίτητο να παρθούν άμεσα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί μεταξύ όλων, η ισονομία στην επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς κανένα καθεστώς εύνοιας σε μία συγκεκριμένη κατηγορία.
«Στο πλαίσιο αυτό, για μια ακόμη φορά, ζητάμε την τροποποίηση του νόμου, ώστε όσοι ασχολούνται με την τουριστική διαμονή, να υποχρεούνται να εκδίδουν την απαραίτητη άδεια λειτουργίας και να κάνουν έναρξη στην εφορία. Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι, η ενασχόληση με την τουριστική διαμονή δεν μπορεί να είναι «ξέφραγο αμπέλι» και πεδίο «αρπαχτής», αλλά μία επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία υπόκειται σε κανονισμούς, όρους και προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα από όλους», καταλήγει η ανακοίνωση της ΣΕΤΚΕ.