• Business

    Airbnb: Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι από την εφορία-Με ποιον τρόπο θα εντοπίζονται οι φοροφυγάδες

    • NewsRoom
    airbnb


    Νέο κύκλο σαρωτικών ελέγχων, στο στόχαστρο των οποίων ψηλά στη λίστα βρίσκεται η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων τύπου Airbnb, έχει καταρτίσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να περιορίσει τη φοροδιαφυγή.

    Παρά το γεγονός ότι η εγγραφή στο μητρώο είναι υποχρεωτική, εκτιμάται πώς χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων πως δεν έχουν δηλώσει τα εισοδήματά τους από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να μην καταβάλλεται ο προβλεπόμενος φόρος.

    Ειδικό λογισμικό θα ελέγχει τις διαδικτυακές πλατφόρμες

    Στα άμεσα σχέδια της ΑΑΔΕ είναι η εγκατάσταση ενός ειδικού λογισμικού που θα ελέγχει όλες τις διαδικτυακές πλατφόρµες βραχυχρόνιας μίσθωσης και θα διασταυρώνει τα στοιχεία με τα δεδομένα των ιδιοκτητών στο Taxisnet. Με το πρόγραμμα αυτό θα επιταχυνθεί σημαντικά η διαδικασία, ενώ δε θα λείψουν και οι δειγματοληπτικοί, επιτόπιοι έλεγχοι με εφοριακούς που θα προσποιούνται τους πελάτες για να διασταυρώνουν την ακριβή διεύθυνση των αδήλωτων, υπό μίσθωση ακινήτων.

    Οι συντελεστές φορολογίας

    Η φορολογία του εισοδήματος είναι κλιμακωτή, με συντελεστές 15%, 35% και 45% (ανάλογα με το ύψος των αποδοχών) ενώ η εισφορά αλληλεγγύης κυμαίνεται από 2,2% (για εισοδήματα άνω των 12.000€) έως 10% (για πάνω από 200.000€ ετησίως).

    Αναλυτικά, ο φόρος εισοδήµατος από βραχυχρόνιες µισθώσεις υπολογίζεται ως εξής:

    – 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ φορολογία,

    – 35% για εισόδηµα από 12.001 έως 35.000 ευρώ και

    -συντελεστής 45% για εισόδηµα από 35.001 ευρώ και άνω

    Σε συνεργασία με τράπεζες, η ΑΑΔΕ θα έχει στη διάθεσή της όλα τα δεδομένα για τα εμβάσματα προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

    Τα πρόστιμα

    Το πρόστιμο για τη μη εγγραφή των μισθωμένων ακινήτων στο μητρώο της ΑΑΔΕ είναι 5.000 ευρώ. Από τα διαθέσιμα στοιχεία, εκτιμάται πως περίπου 90.000 ιδιοκτήτες ακινήτων στη χώρα, μισθώνουν ιδιοκτησίες τους μέσω ιστοσελίδων όπως οι Airbnb, HomeAway και Booking. Από αυτούς, στο ηλεκτρονικό μητρώο έχουν εγγραφεί μόλις οι 55.000. Εκτός από το πρόστιμο, σε όσους εντοπισθούν να µην έχουν δηλώσει τα σχετικά εισοδήματα στο Taxisnet θα επιβληθούν προσαυξήσεις και πρόσθετοι φόροι. Η ΑΑΔΕ έχει δώσει προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου στους ιδιοκτήτες να προβούν στις απαραίτητες συμπληρωματικές δηλώσεις και διορθώσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:Telegraph: Έλληνες ενοικιαστές… ξεσπιτώνονται εξαιτίας Airbnb και χρυσής βίζας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δυσεύρετες οι κατοικίες για μίσθωση λόγω Airbnb – Πώς διαμορφώνονται τα ενοίκια

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Airbnb: Ποιοι κινδυνεύουν να πληρώσουν έξτρα φόρο



    ΣΧΟΛΙΑ