• Οικονομία

    Επαγγελματική διέξοδο για χιλιάδες ανέργους οι «Ημέρες Καριέρας» – Αύριο η 1η για τον κλάδο του τουρισμού

    O διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης

    O διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης


    Περισσότεροι από 5.000 άνεργοι έχουν βρει θέσεις πλήρους απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα μέσω της Δράσης «Ημέρες Καριέρας» που υλοποιεί η Δημόσια Υπηρεσίας Απασχόλησης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης το 2021 και έχουν ήδη υλοποιηθεί 24 «Ημέρες Καριέρας» σε όλη την Ελλάδα με την συμμετοχή  περισσοτέρων από 900 επιχειρήσεων, που προσέφεραν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε πάνω από 40.000 ανέργους.

    Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν απευθείας, χωρίς προκαθορισμένο ραντεβού, με στελέχη επιχειρήσεων που αναζητούν προσωπικό, να διερευνήσουν ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης σε διαφορετικούς τομείς που τους ενδιαφέρουν, να ενημερωθούν για το εύρος των διαθέσιμων θέσεων εργασίας και τις ειδικότητες που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση από τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΔΥΠΑ Σπύρο Πρωτοψάλτη, η «Ημέρα Καριέρας» έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός, που έχουν «αγκαλιάσει» οι τοπικές κοινωνίες και έχει μεγάλη ανταπόκριση από τις επιχειρήσεις, αλλά και από όσους αναζητούν εργασία.

    Με βάση τον έως τώρα σχεδιασμό για το πρώτο τρίμηνο του έτους, έχουν ήδη προγραμματιστεί τέσσερις νέες δράσεις τον Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη και τον Μάρτιο στο Ηράκλειο, στον Βόλο, αλλά και δεύτερη στην Αθήνα για τον τουρισμό. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Περιστέρι, με ρεκόρ συμμετοχής κατά την διάρκεια του διημέρου διεξαγωγής της. Πάνω από 7.500 πολίτες συνομίλησαν με περισσότερα από 200 στελέχη επιχειρήσεων, οι οποίοι πρόσφεραν περισσότερες από 7.000 θέσεις εργασίας.

    Επίσης, τα αποτελέσματα που καταγράφονται τόσο για τους ανέργους όσο και για τις επιχειρήσεις είναι θετικά, καθώς, σε πολλές περιπτώσεις, γίνονται προσλήψεις σε άμεσο χρόνο από την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, με τη διαδικασία ανεύρεσης του κατάλληλου προσωπικού να συνεχίζεται και κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, με τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, η Μονάδα Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΜΕΜΜΕ) της ΔΥΠΑ έχει βοηθήσει σημαντικά το εργατικό δυναμικό να βρει σταθερές και ποιοτικές δουλειές και τις επιχειρήσεις να βρουν το κατάλληλο προσωπικό.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, η συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων, εκτός των εποχικών /τουριστικών αφορούν συμβάσεις αορίστου χρόνου, πλήρους απασχόλησης και με αμοιβή πολλαπλάσια του κατώτατου μισθού, ειδικά σε περιπτώσεις εξιδεικευμένου προσωπικού. Επιπλέον,  πολλές επιχειρήσεις αναφέρουν ότι βρήκαν κατάλληλο προσωπικό το οποίο  παρέμεινε και εξελίχθηκε. Οι επιχειρήσεις προσλαμβάνουν προσωπικό σε όλο το φάσμα των ειδικοτήτων και των επιπέδων εξειδίκευσης.

    Ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης επισημαίνει ότι η ΔΥΠΑ έχει πλέον οικοδομήσει μία δυνατή αμφίδρομη σχέση αξιοπιστίας με τις επιχειρήσεις, κάτι που καταγράφηκε και σε πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ, όπου ο βαθμός ικανοποίησης των επιχειρήσεων από την ποιότητα των υπηρεσιών μας, ανέρχεται στο 45%. Ένα ποσοστό το οποίο μέσα σε μία τετραετία σχεδόν τριπλασιάστηκε, καταγράφοντας αύξηση κατά 188%.

    Οι επιχειρήσεις που συμμετάσχουν δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως βιομηχανίες τροφίμων, φαρμάκων, καλλυντικών, επίπλων, αλουμινίου, τσιμέντου, δομικών προϊόντων, χρωμάτων και πλαστικών, τεχνικών κατασκευών, τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής, χονδρικού και λιανικού εμπορίου, αυτοκινήτων, παροχής υπηρεσιών (ιατρικών, νομικών, λογιστικών, φύλαξης, εξυπηρέτησης πελατών, κ.ά.), μάρκετινγκ, υπεραγορών (σούπερ μάρκετ), εκδόσεων, εκπαίδευσης και κατάρτισης, υδατοκαλλιεργειών, μεταφορών, εστίασης και τουρισμού.

    Για πρώτη φορά «Ευρωπαϊκή Ημέρα Καριέρας στον τουρισμό»

    Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού κάθε χρόνο στον κλάδο του τουρισμού, οδήγησε τον διοικητή της ΔΥΠΑ στην οργάνωση της 1ης  διαδικτυακής Ευρωπαϊκής Ημέρας Καριέρας στην Ελλάδα αφιερωμένη στον τουρισμό αύριο Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου από τις 10:00 έως τις 16:00. Η εκδήλωση της ΔΥΠΑ υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα European Online Job Days και επικεντρώνεται αποκλειστικά στους κλάδους του τουρισμού, της φιλοξενίας και της εστίασης, με στόχο τη διασύνδεση Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών που αναζητούν εργασία με τις επιχειρήσεις του κλάδου στην Ελλάδα που αναζητούν προσωπικό για τη θερινή τουριστική περίοδο 2024.

    Στην εκδήλωση έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 170 επιχειρήσεις, που αναζητούν υποψήφιους για περισσότερες από 1.200 θέσεις εργασίας στον κλάδο του τουρισμού, της φιλοξενίας και της εστίασης. Οι επιχειρήσεις μπορούν, έως και σήμερα 6 Φεβρουαρίου, να δημιουργήσουν το προφίλ τους (εγγραφή ή είσοδος) και να αναρτήσουν τις θέσεις εργασίας.

    Οι τουριστικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση μπορούν άμεσα να δημιουργήσουν το προφίλ τους (εγγραφή ή είσοδος) και να αναρτήσουν τις θέσεις εργασίας έως και τη προηγούμενη μέρα, Τρίτη 6 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι οι αρμόδιοι στον τουρισμό κάθε χρόνο κάνουν λόγο για κενές θέσεις στον κλάδο που ξεπερνούν τις 50.000.

    Διαβάστε επίσης

    Επί τάπητος η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

    Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις στη νέα πλατφόρμα

    Ποιοι μισθωτοί με μπλοκάκι θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα εισφορά και ως ελεύθεροι επαγγελματίες



    ΣΧΟΛΙΑ