• Οικονομία

    Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις στη νέα πλατφόρμα

    Αλέξανδρος Βαρβέρης, διοικητής e-ΕΦΚΑ

    Αλέξανδρος Βαρβέρης, διοικητής e-ΕΦΚΑ


    Την εβδομάδα μεταξύ 12 έως 16 Φεβρουαρίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για τη δήλωση των συνταξιούχων που εργάζονται. Ειδικότερα ο ΕΦΚΑ ετοιμάζει τη σχετική πλατφόρμα η οποία θα είναι έτοιμη σε περίπου 10 ημέρες και οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι οφείλουν να δηλώσουν στην πλατφόρμα την επιθυμία τους να εργαστούν.

    Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι οι συνταξιούχοι που απασχολούνται σε κάθε μορφής εργασία ξεπερνούν τους 100.000, ωστόσο δηλωμένοι στον ΕΦΚΑ από το παλιό καθεστώς είναι περίπου 40.000 συνταξιούχοι. Σε περίπτωση αδήλωτης εργασίας έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμο που ισοδυναμεί με 12 μηνιαίες συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

    Η δήλωση της απασχόλησής τους είναι υποχρεωτική και θα πρέπει να δηλώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τον ΑΜΚΑ, και το ΑΦΜ τους ώστε στη συνέχεια ο ΕΦΚΑ να προχωρήσει σε διασταυρώσεις με την Εφορία και το σύστημα Εργάνη για να εξακριβωθεί το είδος της απασχόλησης (μισθωτή εργασία, αυτοαπασχόληση, ελεύθερο επάγγελμα) το ύψος της αμοιβής και ο πόρος που θα πρέπει να εισπραχθεί υπέρ του ΕΦΚΑ.

    Οι συνταξιούχοι εξ ιδίου δικαιώματος λόγω γήρατος, λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο) υποχρεούνται, πριν αναλάβουν απασχόληση που υπάγεται στον ΕΦΚΑ, να το δηλώσουν στον Φορέα.

    Λόγω των τεχνικών τροποποιήσεων για τη λειτουργία της πλατφόρμας δε θα μπορούν οι εργοδότες να υποβάλλουν τις ΑΠΔ μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου. Στην πλατφόρμα θα μπορούν να υποβάλλουν τη δήλωσή τους οι συνταξιούχοι που ανέλαβαν τώρα εργασία είτε ως μισθωτοί είτε ως αυτοαπασχολούμενοι καθώς και εκείνοι που λόγω του ευνοϊκού νέου καθεστώτος αποφάσισαν να επανέλθουν στον ενάρετο κύκλο της οικονομίας δηλώνοντας το εισόδημά τους από εργασία.

    Οι κρατήσεις

    ·         Όσοι δικαιούχοι λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας, θα μπορούν επίσης να συνεχίσουν να εργάζονται, χωρίς να κινδυνεύουν με παρακράτηση της σύνταξής τους και σε αυτή την ειδική περίπτωση.

    ·         Για τους μισθωτούς, η απόδοση της κράτησης 10% υπέρ του ΕΦΚΑ θα γίνεται μέσω των ΑΠΔ που υποβάλλουν οι εργοδότες κάθε μήνα για το προσωπικό που απασχολούν.

    ·         Οι μη μισθωτοί εργαζόμενοι συνταξιούχοι (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι) θα έχουν προσαύξηση 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης.

    ·         Οι αυτοαπασχολούμενοι συνταξιούχοι που υπάγονται υποχρεωτικά σε κύρια και επικουρική ασφάλιση (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) θα έχουν προσαύξηση εισφοράς 40% για κύρια και 40% για επικουρική ασφάλιση.

    ·         Οι συνταξιούχοι μηχανικοί και δικηγόροι που απασχολούνται ως μισθωτοί θα έχουν κράτηση 10%.

    ·         Οι αμειβόμενοι με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών θα έχουν κράτηση 10% επί της καθαρής αξίας του παραστατικού.

    ·         Οι συνταξιούχοι που αμείβονται με εργόσημο θα έχουν κράτηση 10% στην αξία του εργοσήμου.

    ·         Οι συνταξιούχοι με πολλαπλή ασφάλιση, που εργάζονται δηλαδή ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, θα έχουν κρατήσεις 10% επί της αμοιβής για τη μισθωτή απασχόληση και προσαύξηση 50% της εισφοράς που καταβάλλουν για το ελεύθερο επάγγελμα ή προσαύξηση εισφορών 40%, αν είναι αυτοαπασχολούμενοι με κύρια και επικουρική ασφάλιση.

    ·         Οι συνταξιούχοι με παράλληλη απασχόληση, που εργάζονται με μισθό σε δυο ή περισσότερες δουλειές (π.χ. πλήρους ή και μερικής απασχόλησης) θα καταβάλουν κράτηση 10% από τις αμοιβές τους. Αν η παράλληλη απασχόληση είναι σε ελεύθερο επάγγελμα, τότε θα καταβάλουν μια προσαύξηση 50% ή 40% (αν υπάρχει και επικουρική ασφάλιση) επειδή για την παράλληλη απασχόληση σε ελεύθερο επάγγελμα προβλέπεται μια εισφορά.

    Στις εξαιρέσεις από κάθε κράτηση περιλαμβάνονται οι αγρότες συνταξιούχοι του ΟΓΑ που συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα, οι συνταξιούχοι άλλων Ταμείων που ασκούν αγροτική δραστηριότητα από την οποία αποκτούν ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, οι πολύτεκνοι και οι συνταξιούχοι ειδικών κατηγοριών (λογοτέχνες κ.ά.). Οι κρατήσεις που αντιστοιχούν στην απασχόληση για τον μήνα Ιανουάριο, θα εισπραχθούν σε μια δόση μετά την δήλωση των συνταξιούχων.

    Διαβάστε επίσης:

    Αυτοματοποιημένη η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για 1,2 εκατ μισθωτούς και συνταξιούχους – Δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν στο Taxisnet
    Πασίγνωστος τραγουδιστής στα δίχτυα της ΑΑΔΕ για 5 εκατ. ευρώ που δεν έχουν δηλωθεί
    Πώς να κερδίσετε έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ – Ανοίγει η πλατφόρμα για τους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν τα σπίτια τους για φυσικές καταστροφές
     



    ΣΧΟΛΙΑ