Το σχέδιο για την αποκάλυψη όλων των κρυφών εισοδημάτων από ενοίκια έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει το οικονομικό επιτελείο, με τελευταίο μέτρο να αποτελεί η υποχρεωτική καταβολή του ενοικίου μέσω τραπέζης.

Μέχρι σήμερα η υποχρεωτική πληρωμή διατραπεζικά αφορά μόνο επαγγελματικές μισθώσεις. Πλέον, η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο να επεκταθεί το μέτρο και στις μισθώσεις που αφορούν ακίνητα φυσικών προσώπων.

1

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το μέσο ενοίκιο που δηλώνεται στην χώρα μας αντιστοιχεί στο ποσό των 255 ευρώ το μήνα. Η πραγματικότητα φυσικά, διαψεύδει αυτομάτως τα εισοδήματα που εμφανίζουν οι ιδιοκτήτες στην εφορία, καθώς στην Αθήνα που διαμένει ο μισός πληθυσμός δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος ενοίκιο κάτω από 500 – 600 ευρώ, ενώ οι τιμές για μεγαλύτερα ακίνητα που μπορούν να στεγάσουν μια οικογένεια… ξεφεύγουν πάνω από τα 800 ή και 1.000 ευρώ το μήνα.

Το σχέδιο Πιερρακάκη

Το σενάριο που επεξεργάζεται αυτή την ώρα το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνει αυστηρές κυρώσεις για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές που θα συνεχίσουν να συναλλάσσονται με μετρητά και το ενοίκιο δίνεται στο «χέρι» και όχι με τραπεζική κατάθεση. Παράλληλα, εξετάζεται πως όσα ενοίκια θα πληρώνονται με μετρητά δεν θα αναγνωρίζεται ως φορολογική δαπάνη, απειλώντας τους μελλοντικούς παραβάτες με έξτρα φόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι το μέτρο να ισχύσει από τις αρχές του 2026, καθώς απαιτούνται ακόμα αρκετές «πινελιές» που θα διαμορφώσουν το τελικό σχέδιο. Άλλωστε, τους επόμενους μήνες θα ενεργοποιηθούν τρια σημαντικά μέτρα που θα ολοκληρώσουν τον συνολικό κυβερνητικό σχεδιασμό:

1. Το μητρώο ακινήτων στο οποίο θα καταγράφεται αναλυτικά κάθε πληροφορία για όλα τα ακίνητα της χώρας. Ένας ψηφιακός ατομικός φάκελος για κάθε ακίνητο ξεχωριστά, με τις πληροφορίες να συμπληρώνονται από τους ιδιοκτήτες, τους ενοικιαστές, αλλά και από τον Κτηματολόγιο, τις ασφαλιστικές εταιρείες (κυρίως για ασφάλειες έναντι φυσικών καταστροφών) έως και στοιχεία από τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να αποκαλύπτεται ποιο ακίνητο εμφανίζεται ως κενό, αλλά στην πράξη είναι μισθωμένο και το «ρολόι» της παροχής ρεύματος παρουσιάζει φυσιολογική ημερήσια κατανάλωση σαν το ακίνητο να κατοικείται.

2. Η επιστροφή ενός ενοικίου το χρόνο. Το μέτρο θα ισχύσει για πρώτη φορά τον ερχόμενο Νοέμβριο, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί πως οι ενοικιαστές θα πιέσουν τους ιδιοκτήτες τους να εμφανίσουν ολόκληρο το μίσθωμα στην εφορία. Και αυτό γιατί με βάση τον μέσο όρο των 255 ευρώ, το όφελος για έναν ενοικιαστή κινείται στα 21,25 ευρώ το μήνα. Σε μια πιο… υπαρκτή περίπτωση που δηλώνονται πχ τα 300 ευρώ από τα συνολικά 600 ευρώ του ενοικίου (τα υπόλοιπα δίνονται «μαύρα» στο χέρι) ο ενοικιαστής θα λάβει από το κράτος μόνο τα 300 ευρώ.

3. Για να καμφθεί αυτή η πίεση, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανακοινώσει στην ερχόμενη ΔΕΘ τη μείωση της φορολογίας στα ενοίκια. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 5% από το 15% σήμερα για τα εισοδήματα από ενοίκια έως το ποσό των 5.000 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο υπολογίζεται πως η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων να έχουν ετήσιο όφελος κοντά στα 500 ευρώ.

Αναζητείται λύση για τα «μαύρα» ενοίκια

Ο μεγάλος πονοκέφαλος του οικονομικού επιτελείου όμως, παραμένει η πληρωμή των ενοικίων με «μαύρα» χρήματα. Το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις ιδιοκτητών που ζητούν από τους ενοικιαστές την πληρωμή του ενοικίου «σπαστά», δηλαδή ένα ποσό να εμφανίζεται κανονικά στην εφορία και το υπόλοιπο να δίνεται στο χέρι. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, το ποσό με τα «μαύρα» καταβάλλεται από τον ενοικιαστή μια φορά τον χρόνο και μάλιστα προκαταβολικά, προκειμένου να μην υπάρξει κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο σπίτι κάποια διαφωνία ή… παραφωνία με τις πληρωμές προς τον ιδιοκτήτη.

Ακόμα και η καταβολή του ενοικίου υποχρεωτικά μέσω τραπέζης όμως, δεν φαίνεται πως θα δώσει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Οι ιδιοκτήτες θα λαμβάνουν κανονικά το «καθαρό» ποσό στην τράπεζα, όσο ακριβώς αναγράφει και το μισθωτήριο συμβόλαιο και το υπόλοιπο θα συνεχίσει να βρίσκεται κάτω από το… ραντάρ της εφορίας.

Διαβάστε επίσης

Το παρασκήνιο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μια αποκάλυψη για τα F-35, γιατί δεν πήγε ο πρόεδρος Νίκος στο Α’ Νεκροταφείο, τα δάκρυα του Γάλλου και ο «Ελληνας» Χούκστρα

Πού σχεδιάζουν τα επόμενα καταστήματα οι Τούρκοι της Vakko

Νέο φιλέτο στο Κολωνάκι βγάζει σε διαγωνισμό ο ΕΦΚΑ – Τα ξενοδοχεία και ο ρόλος Λασκαρίδη