• Οικονομία

    Ένας «μυστικός» θησαυρός 35 δισεκατομμυρίων στην καρδιά του Κράτους

    Δημήτρης Τσάκωνας, (Γενικός Διευθυντής ΟΔΔΗΧ)- Γιάννης Στουρνάρας (Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος)

    Δημήτρης Τσάκωνας, (Γενικός Διευθυντής ΟΔΔΗΧ)- Γιάννης Στουρνάρας (Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος)


    Η κεντρική διαχείριση των αποθεματικών των δημοσίων οργανισμών παραμένει μια από τις πιο σιωπηρές αλλά πλέον σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών.

    Πρόκειται για ένα «θησαυροφυλάκιο» με σχεδόν 35 δισ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του ΟΔΔΗΧ και της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Εκεί έχουν συγκεντρωθεί τα αποθεματικά δημοσίων οργανισμών και το θησαυροφυλάκιο αυτό σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις αν υπήρχε, ίσως να μην μπαίναμε στην μεγάλη κρίση.

    Έστω ίσως εκείνη να είχε αποδειχθεί πολύ ηπιότερη καθώς το δημόσιο θα είχε ένα ταμειακό «αποκούμπι» και δεν θα είχε βρεθεί στο έλεος των πιστωτών για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις.

    Λίγο πριν την έξοδο από τα Μνημόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η χώρα κατάφερε να…απογράψει και τον ακριβή αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων τους οποίους μισθοδοτούσε, τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης μεταφέρθηκαν σε έναν Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου, προκαλώντας μια σαρωτική αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

    Ο λογαριασμός αυτός τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, τα «ελεύθερα» ταμειακά διαθέσιμα των φορέων περιορίζονται στην κάλυψη των αναγκών τους για το επόμενο δεκαπενθήμερο και οι κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ήταν αυστηρές προβλέποντας έως και παύση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα και «μαχαίρι» στις κρατικές επιχορηγήσεις.

    Πριν τη θεσμοθέτηση δεν ήταν λίγα τα «επεισόδια» που σημειώνονταν μεταξύ της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και φορέων όταν σε δύσκολους καιρούς που δεν υπήρχαν χρήματα ούτε για μισθούς και συντάξεις διάφοροι φορείς, όλοι επιδοτούμενοι από το Κράτος, αρνούνταν να συμβάλλουν.

    Στο θησαυροφυλάκιο που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του ΟΔΔΗΧ και της Τράπεζας Ελλάδος, «που δεν το ξέρει ο κόσμος» αναφέρθηκε πρόσφατα σε συνέντευξη του ο Διοικητής της ΤτΕ αναγνωρίζοντας το ως μια από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

    Πρακτικά μιλάμε για τη μεταφορά του κεντρικού ελέγχου της διαχείρισης των καταθέσεων όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην κυβέρνηση. Κάτι που όπως έχει πολλάκις επισημανθεί επέτρεψε την καταβολή μισθών και συντάξεων την περίοδο του 2015 όταν η χώρα δεν είχε χρηματοδότηση ούτε από τις αγορές ούτε από τις δόσεις του προγράμματος προσαρμογής.

    Πέραν όμως των έκτακτων περιστάσεων, ο κεντρικός έλεγχος και η καταγραφή όλων των καταθέσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες και η διαχείρισή τους κεντρικά (μέσω repos) συμβάλλει εν γένει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, αφού το Κράτος έχει πρόσβαση σε όλη του την ρευστότητα.

    Βοηθά επίσης και στην εκδοτική στρατηγική του ΟΔΔΗΧ, δεδομένου του επιπέδου της πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας.

    Η ύπαρξη του αποθέματος, του πολύ σημαντικού αυτού μαξιλαριού ρευστότητας έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της σχέσης της χώρας με τις αγορές, λειτουργώντας ως «εγγύηση» και «διευκολύνοντας» τις διαδοχικές αναβαθμίσεις που έχει πετύχει η χώρα που βρίσκεται πια μια ανάσα πριν την επενδυτική βαθμίδα.

    Οι περισσότεροι οίκοι μνημονεύουν διαρκώς στις εκθέσεις τους την ύπαρξη του αποθέματος και τη βελτίωση στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών ως αβαντάζ για την ελληνική οικονομία.

    Την επόμενη ημέρα, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και καθώς θα δυναμώνει σταδιακά η πρόσβαση του δημοσίου στις αγορές, η διαχείριση των αποθεματικών αυτών θα επανέλθει στο προσκήνιο, αναζητώντας τρόπους βέλτιστης αξιοποίησης με περισσότερες πια επιλογές στο τραπέζι.

    Διαβάστε επίσης:

    ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων ύψους 375 εκατ. ευρώ στις 28/6

    Τεχνητή Νοημοσύνη: Ευφυής βοηθός AI για τη σύγκριση των προγραμμάτων των κομμάτων

    Ποιες είναι οι ακριβές και ποιες οι φθηνές θαλάσσιες διαδρομές στην Ευρώπη;

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ