• Οικονομία

    Ελέγχουν «κωδικό – κωδικό» τα μέτρα της πανδημίας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Βασίλης Τσεκούρας
    Εγκρίθηκε το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης από το Ecofin

    Θόδωρος Σκυλακάκης – Χρήστος Σταϊκούρας


    Από… «κόσκινο» περνούν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο έτος, λόγω της πανδημίας. Από χθες έχει ξεκινήσει ο τεχνικός έλεγχος της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, με τους τεχνοκράτες να μην βρίσκονται στην Αθήνα, λόγω του κορονοϊού, αλλά οι επαφές με το οικονομικό επιτελείο πραγματοποιούνται μέσω τηλεδιασκέψεων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια «σκανάρουν» τις δαπάνες ύψους 24 δισ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, με στόχο να διασταυρώσουν αν αυτό το ποσό διατέθηκε αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

    Επί δυο εβδομάδες τα χαμηλόβαθμα στελέχη των θεσμών θα περάσουν από «κόσκινο» και τα νέα μέτρα που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση για το 2021, ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Στο στόχαστρο αναμένεται να μπει και το έκτακτο κονδύλι των 3 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό, αλλά δεν έχει συμπεριληφθεί σε κάποιο συγκεκριμένο πακέτο μέτρων.

    Με αυτά τα δεδομένα, τα τεχνικά κλιμάκια θα προετοιμάσουν το έδαφος για τις διαβουλεύσεις που θα ξεκινήσουν στις 26 του μηνός, ανάμεσα στους επικεφαλής των θεσμών και το οικονομικό επιτελείο. Με βάση τα στοιχεία που θα έχουν στα χέρια τους, θα είναι σε θέση να κρίνουν αν το νέο πακέτο μέτρων που σχεδιάσει το Υπουργείο Οικονομικών, απειλεί τον προϋπολογισμό του 2021 σε εκτροχιασμό ή κινείται εντός του πλαισίου που ορίζει η μεταμνημονιακή εποπτεία και η Κομισιόν.

    Ήδη, οι τεχνοκράτες έχουν ζητήσει να λάβουν τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία για το αποτύπωμα των μέτρων στήριξης που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όπως η πορεία της ανεργίας, το έλλειμμα, τα έσοδα, έως και την αύξηση των καταθέσεων. Με αυτά τα στοιχεία θα μπορούν να προσδιοριστούν και τα μέτρα που θα εισηγηθεί το οικονομικό επιτελείο στους θεσμούς, στο τέλος του μήνα.

    Υπενθυμίζεται πως μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί η συνολική ρύθμιση για τα «κορωνοχρέη», που ιδανικά θα μπορούσε να φτάσει έως και τις 120 δόσεις. Ωστόσο, μια τέτοια ρύθμιση φαίνεται να προσκρούει στους θεσμούς, που εκτιμούν ότι θα αλλάξει την κουλτούρα πληρωμών.

    Ωστόσο, οι θεσμοί έρχονται αποφασισμένοι να θίξουν εκ νέου μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έχουν «παγώσει» λόγω της πανδημίας. Συγκεκριμένα, οι θεσμοί είχαν κάνει τα… «στραβά μάτια» στην προηγούμενη αξιολόγηση για την πορεία μείωσης του τεράστιου «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων, με την κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί για την εξάλειψή τους έως τα μέσα του 2021.

    Την ίδια ώρα, εκκρεμούν μια σειρά από δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, όπως είναι για τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις. Πρόκειται για διεκδικήσεις που ενδέχεται να εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό.

    Γι’ αυτό οι θεσμοί φαίνεται πως δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στην πορεία των εσόδων, παρά το γεγονός ότι έχει ανασταλεί η πληρωμή φόρων, μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο. Επίσης, στο στόχαστρο βρίσκεται και το σχέδιο της κυβέρνησης για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου.

    Τέλος, μεγάλο «αγκάθι» είναι και η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού. Παρότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει παράταση έως  τις αρχές Μαρτίου για τις μεγάλες επιχειρήσεις και έως τον Ιούνιο για τα φυσικά πρόσωπα και τις μικρές επιχειρήσεις, οι θεσμοί γνωρίζουν ότι εκκρεμεί ακόμα η έκδοση σχεδόν 52 αποφάσεων, που θα κρίνουν την ενεργοποίηση του νέου νόμου.

    Διαβάστε επίσης: 

    Πτωχευτικός και «κορονο-χρέη» τα «αγκάθια» με τους θεσμούς

    Αναδρομικά συνταξιούχων: Στο τέλος της εβδομάδας κρίνονται οι προσφυγές σε Ελεγκτικό Συνέδριο και ΣτΕ

    Διπλή παράταση για επιταγές και νέα προθεσμία για το πετρέλαιο θέρμανσης



    ΣΧΟΛΙΑ