• Οικονομία

    Αναδρομικά συνταξιούχων: Στο τέλος της εβδομάδας κρίνονται οι προσφυγές σε Ελεγκτικό Συνέδριο και ΣτΕ

    Ώρα μηδέν για τα αναδρομικά 2,5 δις ευρώ σε συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα – Ποιοι θα λάβουν από 800 έως 3.000 ευρώ


    Σε Ελεγκτικό Συνέδριο και Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνονται στα τέλη της εβδομάδας οι προσφυγές χιλιάδων συνταξιούχων του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που ζητούν αναδρομικά από τις “κομμένες” συντάξεις τους, σε μία περίοδο που αθροιστικά φτάνει τη δεκαετία.
    Την ερχόμενη Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, στο IV  Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα συζητηθούν, με το χαρακτήρα της πολιτικής δίκης, τέσσερις προσφυγές συνταξιούχων. Πρόκειται για συνταξιούχους πρώην δημοσίους υπαλλήλους που  ζητούν  δικαστική προστασία για τις περικοπές των συντάξεων τους από το 2011 έως το 2020. Δηλαδή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το νόμο Κατρούγκαλου.
    Οι συνταξιούχοι στρέφονται κατά του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές στις συντάξεις τους είναι αντίθετες στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Νομικοί εκτιμούν ότι το IV  Τμήμα θα παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου  για οριστική κρίση.
    Ενδεικτικοί του ενδιαφέροντος και των προσδοκιών των συνταξιούχων είναι οι αριθμοί: Στο IV  Τμήμα του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, εκκρεμούν  προς εκδίκαση  70.000 ομαδικές προσφυγές  (1.700 δικογραφίες) πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα και συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διευθυντών και γιατρών του ΕΣΥ.

    «Πίσω τα δώρα και το επίδομα αδείας»

    Μία μέρα αργότερα, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να συζητηθούν οι προσφυγές συνταξιούχων που  διεκδικούν την αναδρομική επιστροφή περικοπών των συντάξεων τους για ένα 11μηνο αλλά και επιστροφή των δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και του επιδόματος θερινής άδειας.
    Μεταξύ των αιτούντων είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος το  Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και 50 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα. Υποστηρίζουν ότι οι περικοπές παραβιάζουν τις συνταρακτικές επιταγές, το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.
    Με τις προσφυγές τους ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η απόφαση του υπουργού Εργασίας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, όπως προκύπτουν από επιστροφές μειώσεων των συντάξεων τους.
    Οι συνταξιούχοι ζητούν την ακύρωση της υπ΄ αρθμ. Φ.11321/35005/1528/14.10.2020 απόφασης του υπουργού Εργασίας καθώς, όπως λένε, δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (υπ΄  αριθμ.  2287-2288/2015).
    Πάντως, η Ολομέλεια του ΣτΕ, στην πιο πρόσφατη απόφαση της, έχει κρίνει συνταγματικές τις περικοπές των τριών δώρων των δικαστικών υπαλλήλων.



    ΣΧΟΛΙΑ