• Οικονομία

    Με προβλέψεις για υψηλότερη ανάπτυξη και υπεραπόδοση στα δημοσιονομικά στην τελική ευθεία για το ραντεβού με τους Θεσμούς

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Στην τελική ευθεία μπαίνει το οικονομικό επιτελείο για τη δεύτερη Μεταπρογραμματική Αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που θα διεξαχθεί στις 28-29 Μαρτίου.

    Εξ αποστάσεως, τα στελέχη της ΕΚΤ, του ESM, της Κομισιόν αλλά και παρατηρητής του ΔΝΤ θα «σκανάρουν» την ελληνική οικονομία, με την κυβέρνηση να ελπίζει σε μια θετική έκθεση από τους Θεσμούς, μετά την αξιολόγηση με αποδέκτη τις αγορές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην τρέχουσα συγκυρία, εν μέσω της νέας κρίσης που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της ΕΕ με επίκεντρο την Credit Suisse. Όπως χαρακτηριστικά εκτιμά αναλυτής, η Ελλάδα δεν απειλείται ευθέως από την κατάσταση που διαμορφώνεται και σίγουρα δεν είναι στο επίκεντρο της κρίσης όπως παλαιότερα. Ωστόσο περίοδοι που στις αγορές ενισχύεται η διάθεση αποφυγής ρίσκου δεν ευνοούν τις χώρες που έχουν περισσότερες αδυναμίες.

    Στη δική μας την περίπτωση η θέση της χώρας ως προς τα θεμελιώδη είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν της.

    Οι ελληνικές τράπεζες είναι θωρακισμένες και οι δείκτες τους ισχυροί, έχοντας ενδυναμώσει τη θέση τους ειδικά την τελευταία τετραετίας, η ανάπτυξη είναι υψηλή και μάλιστα φέτος εκτιμάται πλέον πως μπορεί να ανέλθει και στο 2,3% όπως εκτίμησε ο Χρήστος Σταϊκούρας το Σάββατο, ενώ η συστηματική δουλειά που έχει γίνει από τον ΟΔΔΗΧ τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφώσει μια ιδιαίτερα ευνοϊκή δομή στο ελληνικό χρέος. Ωστόσο, η χώρα παραμένει εκτός επενδυτικής βαθμίδας, με μεγάλο στοίχημα να την ανακτήσει εντός φθινοπώρου, έχει υψηλό χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό και αρκετό ακόμη δρόμο να διανύσει για την τόνωση των επενδύσεων και της ανταγωνιστικότητας της.

    Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η χώρα θα πρέπει διαρκώς να βομβαρδίζει τις αγορές με θετικά στοιχεία καθώς δεν υπάρχει το περιθώριο, ειδικά σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία να προκύψει η οποιαδήποτε ανησυχία για πέντε βασικούς τομείς: Τη δυναμική της ανάπτυξης, την προσήλωση στην δημοσιονομική σύνεση και τη συνεπή παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων τα οποία θα εγγυώνται μαζί με την ανάπτυξη την αδιάλειπτη μείωση του χρέους, την διαρκή ενδυνάμωση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, την προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και το επιχειρηματικό/επενδυτικό κλίμα και την επιτάχυνση απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης ανεξάρτητα από τον πολιτικό κύκλο.

    Σε τέσσερα μέτωπα η αξιολόγηση

    Αυτά θα είναι και τα βασικά πεδία στα οποία θα επικεντρώσουν οι θεσμοί τον έλεγχο.

    · Ανάπτυξη: Με μεγάλο όχημα τον τουρισμό αλλά και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης η ελληνική οικονομία αναμένεται φέτος να πετύχει ανάπτυξη 2,3% έναντι 1,8% που αρχικά εκτιμούσε η κυβέρνηση. Οι προβλέψεις αναμένεται να συζητηθούν με τα στελέχη των θεσμών με δεδομένες και προηγούμενες εκτιμήσεις της Κομισιόν για ανάπτυξη 1,2% οι οποίες αναμένεται να επικαιροποιηθούν σε λίγες μέρες στο πλαίσιο των εαρινών προβλέψεων της Επιτροπής.

    · Τράπεζες: Kατά την αξιολόγηση από τους θεσμούς με διαθέσιμα και τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών θα γίνει μια συνολική επισκόπηση των εξελίξεων στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό κλάδο. Οι ελεγκτές αναμένεται να εστιάσουν στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού και στην πρόοδο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους καθώς όμως και στο σχεδιασμό για την σταδιακή αποεπένδυση του ΤΧΣ, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί μετεκλογικά.

    • Δημοσιονομικά – Υπεραπόδοση: Σταθερά στο μικροσκόπιο των θεσμών είναι η δημοσιονομική θέση της χώρας. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η ενθαρρυντική πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.  Όπως έχει γράψει τοMononews φέτος αναμένεται να επιδιωχθεί η επίτευξη υψηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος από το 0,7% του ΑΕΠ που προβλέπει ο προϋπολογισμός, προκειμένου να ενδυναμωθεί το θετικό story για την ελληνική οικονομία και να διευκολυνθεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Υπενθυμίζεται πως τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου κατέγραψαν πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,2 δις. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,816 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 840 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.
    • TAA/ Μεταρρυθμίσεις: Τα έργα του ΤΑΑ είναι για τους οίκους και τις αγορές σταθερά στο επίκεντρο με μεγάλο στοίχημα η εκλογική διαδικασία που μπορεί να αποδειχθεί και χρονοβόρα να μην προκαλέσει καθυστερήσεις. Πέραν του ότι το Ταμείο έχει συγκεκριμένα ορόσημα που πρέπει να επιτυγχάνονται η απορρόφηση των πόρων στην ώρα τους είναι καίριας σημασίας και για την ανάπτυξη καθώς  όπως εκτιμά κυβερνητικό στέλεχος φέτος έχουμε προς απορρόφηση περίπου 3,5 δισ., ποσά που από μόνα τους στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την τρέχουσα πρόβλεψη για υπέρβαση του στόχου για την ανάπτυξη φέτος.
    • Διαρκής παραμένει η πίεση και για μεταρρυθμίσεις καθώς οι θεσμοί και οι αγορές θα θέλουν να δουν πρόοδο σε  κρίσιμα πεδία, όπως η δικαιοσύνη και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και εν γένει κινήσεις που θα εξασφαλίζουν ένα καλύτερο επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον.



    ΣΧΟΛΙΑ