• Οικονομία

    Αναστολή πλειστηριασμών α΄ κατοικίας – Σενάρια για «πάγωμα» μέχρι και το Πάσχα του 2022

    • Βασίλης Τσεκούρας
    «Χτίζεται» το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας (ΑΠΕ)


    Αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί 1ης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών από τράπεζες και διαχειριστές δανείων.

    Τη «φόρμουλα» για να υπάρξει προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών αναζητά ο Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνεργασία με τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων.

    Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, γίνονται προσπάθειες να «παγώσουν» οι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών μέχρι την ολοκλήρωση της δημιουργίας του φορέα διαχείρισης των ακινήτων, κάτι που αναμένεται το Πάσχα του 2022.

    Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών δίνει παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών α’ κατοικίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά από την 1η Ιουνίου έως τις 30 του μήνα, τόσο από τις τράπεζες όσο και τους διαχειριστές δανείων. Υπενθυμίζεται πως η προστασία της α’ κατοικίας έληξε στις 31 Μαΐου.

    Οι πολίτες θα πρέπει να αποστείλουν στην τράπεζα ή τον διαχειριστή του δανείου τους την τελευταία δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε1 και τη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9, ώστε να αποδείξουν ότι ανήκουν στα ευάλωτα νοικοκυριά και να ανασταλεί ο πλειστηριασμός της 1ης κατοικίας τους.

    Επισημαίνεται ότι το ενδιαφέρον νοικοκυριών και επιχειρήσεων για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών είναι ιδιαίτερα έντονο. Μέχρι στιγμής, 7.921 άτομα έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και έχουν ξεκινήσει την αίτησή τους.

     



    ΣΧΟΛΙΑ