• Τράπεζες

    Εξαιρέσεις με ονοματεπώνυμο από τους πλειστηριασμούς

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΕΝΦΙΑ: Πιθανή η πληρωμή διπλής δόσης τον Οκτώβριο

    Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας


    Με επιλογές και ονοματεπώνυμο θα κινηθούν οι διαδικασίες των πλειστηριασμών το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

    Ήδη το Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στις τράπεζες τους καταλόγους όσων τα σπίτια πρέπει να εξαιρεθούν από τις προγραμματισμένες δημοπρασίες για μέχρι το τέλος του μήνα.

    Έχοντας λάβει από τους συμβολαιογράφους όλους τους πλειστηριασμούς οι οποίοι αφορούν κατοικίες και έχοντας διαχωρίσει ποιές από τις κατοικίες αφορούν πολίτες οι οποίοι έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε τις τράπεζες να διακόψει τις διαδικασίες πλειστηριασμών για 485 υποθέσεις οι οποίες είχε οριστεί να βγουν στο σφυρί για μέχρι τέλος του μήνα.

    Έτσι από τις 1074 προγραμματισμένες δημοπρασίες για μέχρι τις 31 Μαΐου θα διεξαχθούν μόνον 589, εκ των οποίων μόνον 15 αφορούν κατοικία δανειοληπτών οι οποίοι δεν είναι κορονόπληχτοι όπως σημειώνουν γνώστες του θέματος.

    Οι ίδιοι θεωρούν πως σε ότι αφορά εκείνους που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό οι πλειστηριασμοί δύσκολα θα εκκινήσουν και από τις ίδιες τις τράπεζες και τους servicers μέχρι να ανοίξουν εκ νέου τα δικαστήρια μετά το θέρος, δηλαδή από Σεπτέμβριο.

    Εν τω μεταξύ η άφιξη της Επιτρόπου Ανταγωνισμού στη χώρα μας Margrethe Vestager στη χώρα έδωσε και επίσημα το πράσινο φως σε ότι αφορά την αποδοχή από τους θεσμούς του προγράμματος Γέφυρα ΙΙ. Και βεβαίως ο νόμος ίσχυε και πριν και οι αιτήσεις εξελίσσονταν όμως τώρα και μόνον τώρα μπορούν πλέον να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις στο πρόγραμμα αυτό για το οποίο ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας έκανε ενδιαφέρουσες επισημάνσεις.

    Εν τω μεταξύ σχέδια επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να βρεθεί αξιόπιστη λύση σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση μικρότερων επιχειρήσεων από εκείνες που οι τράπεζες δεν θεωρούν πως είναι χρηματοδοτήσιμες.

    Το οικονομικό επιτελείο δεν επιθυμεί να χρηματοδοτούνται επιχειρήσεις υπό πτώχευση αλλά θεωρεί πως δεν μπορεί η ρευστότητα να συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων επιχειρήσεων και να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν τα επιχειρηματικά σχέδια άλλων.

    Με αυτήν την λογική πέραν των εγγυήσεων το οικονομικό επιτελείο συζητάει για το θέμα αυτό με κορυφαίους παράγοντες των θεσμών που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα στην διασπορά των κεφαλαίων.

    Οι τράπεζες έχουν παρουσιάσει σημαντικότατη αύξηση καταθέσεων της τάξεως των 24 δισ. ευρώ τμήμα των οποίων – περίπου οι μισές- οφείλονται στις εγγυημένες χρηματοδοτήσεις παρατηρούν έγκυροί παράγοντες της αγοράς.

    Το θέμα αυτό ως γνωστόν απασχολεί εκτός της χώρας μας και μεγαλύτερες χώρες της Ε.Ε. κυρίως επειδή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν standard μοντέλο αποτίμησης, γεγονός που δημιουργεί ιδιαίτερη δυσκολία στις τράπεζες.

    Διαβάστε επίσης:

    Γέφυρα ΙΙ: «Παράθυρο» για «κούρεμα» δανείου και μείωση επιτοκίου

    Έρχεται συνολική ρύθμιση για τα κορονοχρέη

    Στο «σφυρί» ακίνητα των Γαβαλά, Γουλανδρή, Βωβού και οι εγκαταστάσεις του πρακτορείου «Ευρώπη»



    ΣΧΟΛΙΑ