• Οικονομία

    ΕΚΤ: Δύσκολο το τελευταίο μίλι στη μάχη μας ενάντια στον πληθωρισμό

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ


    Φρένο στην αισιοδοξία της αγοράς αλλά και των δανειοληπτών επιχειρεί να βάλει η ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα το έργο της με τη νομισματική σύσφιξη.

    Με την έκθεση του ΔΝΤ να προβλέπει ότι η Ευρώπη είναι μακριά από το σενάριο μιας σκληρής ύφεσης, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι τα υψηλά επιτόκια ήρθαν για να μείνουν, δεν αποκλείουν νέες αυξήσεις και προβληματίζονται για την αύξηση των μισθών στην ευρωζώνη.

    O πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel σε δηλώσεις του επανέλαβε την προειδοποίηση της συναδέλφου του Γερμανίδας και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Isabel Schnabel για τους κινδύνους του τελευταίου σταδίου του έργου της ΕΚΤ.

    Το τελευταίο μίλι πριν από την επίτευξη του στόχου μας για τον πληθωρισμό ενδέχεται να είναι το δυσκολότερο σημείωσεο Nagel.

    Η εκτίμηση του ΔΝΤ

    Η οικονομία της Ευρώπης είναι απίθανό να καταρρεύσει αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της διατήρησης των υψηλών επιτοκίων για πολύ καιρό.

    «Οι προοπτικές για την Ευρώπη δείχνουν μια ήπια προσγείωση, με τον πληθωρισμό να μειώνεται σταδιακά», αναφέρει το ΔΝΤ, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 1,3% το 2023 και θαβ βελτιωθεί στο 1,5% το 2024.

    Η καταπολέμηση των υψηλών τιμών παραμένει στο επίκεντρο των ευρωπαίων τραπεζιτών, με τον Φίλιπ Λέιν, επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ να δηλώνει την Τετάρτη ότι αναμένει μεγαλύτερη πρόοδο στον λεγόμενο υποκείμενο πληθωρισμό, αυτόν που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

    «Βλέπουμε κάποια πρόοδο αλλά όχι αρκετή», ανέφερε και σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα επιμείνει σε υψηλά επιτόκια μέχρι να δει σαφή υποχώρηση.

    Ο  πληθωρισμός μειώθηκε γρήγορα στο 2,9% τον περασμένο μήνα από το 10% ένα χρόνο νωρίτερα, με τον Λέιν να αναφέρει ότι οι τιμές ενέργειας συνέβαλλαν σε αυτή την απότομη υποχώρηση. Αυτός ο ρυθμός όμως σταματάει για τον ίδιο, καθώς πλέον προβλέπει ότι θα καταγράφεται μικρότερη μείωση των τιμών μέχρι το 2025, όταν και η υποχώρηση στο 2% στον πληθωρισμό θα συγκλίνει με τον στόχο της ΕΚΤ.

    Στο τραπέζι νέες αυξήσεις;

    Ο Μαρτίνς Καζάκς, ένα από τα γεράκια της ΕΚΤ επανέλαβε σε δηλώσεις του ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας ακόμα αύξησης, αν κριθεί απαραίτητη».

    Στην συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Αθήνα, που για πρώτη φορά ύστερα από 13 μήνες μπήκε φρένο στην αύξηση των επιτοκίων, η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις αν και έστειλε το μήνυμα ότι οι ευρωπαίοι τραπεζίτες είναι ικανοποιημένοι με το επίπεδο των επιτοκίων, έτσι όπως διαμορφώθηκαν στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία αύξηση της συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο το επιτόκιο αναχρηματοδότησης διαμορφώθηκε στο 4,5% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%.

    Προβληματισμός για τους μισθούς

    «Πρέπει να δούμε τα κέρδη των εταιρειών να προσαρμόζονται», δήλωσε ο Lane, σημειώνοντας ότι οι εταιρείες αύξησαν τον προηγούμενο καιρό τα κέρδη από την απότομη αύξηση τιμών.

    «Όσο περισσότερο οι επιχειρήσεις απορροφούν τις αυξήσεις των μισθών μέσω χαμηλότερων κερδών, αυτό θα βοηθήσει τον πληθωρισμό να μειωθεί και με τη σειρά του οι εργαζόμενοι δεν θα αισθάνονται την ανάγκη να ζητούν τόσο υψηλές αυξήσεις μισθών», ανέφερε.

    Το ΔΝΤ αναφέρθηκε κι αυτό με τη σειρά του στις αυξήσεις των μισθών σημειώνοντας ότι ιδίως στις αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης, οι αμοιβές αυξήθηκαν με ταχύ ρυθμό και μπορεί να επανεμφανιστεί ο κίνδυνος για ανοδικές τάσεις στον πληθωρισμό.

    «Ενώ οι αυξανόμενοι μισθοί βοηθούν την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, κινδυνεύουν επίσης να τροφοδοτήσουν νέες πληθωριστικές πιέσεις – ειδικά αν δεν συνοδεύονται από βελτιώσεις στην παραγωγικότητα, ανέφερε το ΔΝΤ.

    Διαβάστε επίσης:

    Αντρέα Ενρία (ΕΚΤ): Οι τράπεζες πρέπει να υπολογίσουν το ρίσκο στο real estate

    Φόβοι για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη – Τι εκτιμά η ΕΚΤ

    Πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε για την παγκόσμια οικονομία;



    ΣΧΟΛΙΑ