• Οικονομία

  Έκπτωση 10% στην εφάπαξ πληρωμή του ΕΝΦΙΑ ζητά το ΟΕΕ

  ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας

  Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας


  Μια σειρά από παρατηρήσεις για το σχέδιο νόμου του νέου ΕΝΦΙΑ που έχει κατατεθεί στη Βουλή κατέθεσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

  Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο Πρόεδρος του ΟΕΕ Κωνσταντίνος Κόλλιας σημείωσε ότι οι βελτιώσεις της Κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού θα μειωθεί ο λογαριασμός για τους περισσότερους συμπολίτες μας, ενώ και οι δόσεις αυξάνονται σε 10.

  Ταυτόχρονα, όμως, επισήμανε τα εξής:

  • Το ΟΕΕ προτείνει να καταργηθεί πλήρως η προσαύξηση φόρου για οποιαδήποτε αξία περιουσίας ακινήτων και να εφαρμοστεί ενιαίος φόρος της αξίας για όλα τα επίπεδα.

  • Ορθά καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα. Το ίδιο πρέπει να γίνει και για τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αλλά και για τα ακίνητα, τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, λαμβανομένου υπόψη του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων.

  • Προτείνεται η αυτόματη μετάπτωση και διόρθωση της δήλωσης, χωρίς την υποχρέωση υποβολής δηλώσεως από τον φορολογούμενο, σε περιπτώσεις εντάξεων νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων. «Το Δημόσιο έχει όλα τα δεδομένα και μπορεί να διορθώσει οίκοθεν ό,τι είναι απαραίτητο».

  • Για τους μακροχρόνια άνεργους και τους πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, που κατέχουν στην κυριότητά τους ακίνητη περιουσία μικρότερη των 100.000 ευρώ και η οποία δεν τους επιφέρει επιπλέον εισόδημα, να δίνεται απαλλαγή ή μείωση επί του φόρου σε μεγάλο ποσοστό.

  • Στις μικρές πόλεις της επαρχίας και στα απομακρυσμένα χωριά, για ενίσχυση της αποκεντρωμένης διοίκησης, να δίνεται μείωση στην τιμή ζώνης επί της αξίας που υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ ως κίνητρο για να μείνουν στο τόπο τους οι μόνιμοι κάτοικοι με μικρότερο κόστος ζωής.

  • Να δοθεί κίνητρο στην εφάπαξ καταβολή του φόρου με έκπτωση 10% επί του συνόλου.

  Διαβάστε επίσης:

  Χατζηδάκης: Πρέπει να ανταμείβουμε όχι μόνο υλικά, αλλά και ηθικά εκείνους που δουλεύουν περισσότερο

  Ταμείο Ανάκαμψης: 20 ερωτήσεις – απαντήσεις

  Ξεκινά η υποβολή των ΑΠΔ για το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης  ΣΧΟΛΙΑ