• Οικονομία

    Έκπληξη από τον Καναδά και το δολάριο – Το παρασκήνιο και οι πιέσεις στη σκληρή Λαγκάρντ


    Μία απροσδόκητη υποχώρηση από τη κοινή γραμμή των κεντρικών τραπεζών για επιθετική στάση στα επιτόκια έκανε η Τράπεζα του Καναδά, προχωρώντας σε αύξηση μικρότερη της αναμενόμενης. Πρόκειται για τη δεύτερη κεντρική τράπεζα στη ζώνη του δολαρίου, που επιλέγει να ρίξει τους επιθετικούς ρυθμούς, με αύξηση 0,5 αντί του αναμενόμενου 0,75. Η πρώτη ήταν αυτή της Αυστραλίας, πριν μερικές εβδομάδες.

    Στη ζώνη του ευρώ, η ΕΚΤ αναμένεται να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων με μία ακόμα επιθετική κίνηση, παρά τις πολιτικές πιέσεις που δέχεται και την απειλή της ύφεσης στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με τους αναλυτές, θεωρείται δεδομένα μία ακόμα μεγάλη αύξηση στο 0,75, την τρίτη στη σειρά, οδηγώντας το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 2% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,5%.

    Μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει κατά 125 μονάδες βάσης τα επιτόκια, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό, σε σχέση με άλλες κεντρικές τράπεζες από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο.

    Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg βλέπουν τα επιτόκια να κορυφώνονται στο 2,5% τον Μάρτιο, αν και αναμένουν ότι ο ρυθμός των αυξήσεων θα μειωθεί μετά από τον τρέχοντα μήνα.

    Η απόφαση του Καναδά

    Με την οικονομία του Καναδά να φλερτάρει με την ύφεση, η κεντρική τράπεζα διαφοροποιήθηκε από τη τάση των άλλων τραπεζών και προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5, όταν αγορές και αναλυτές είχαν κλειδώσει το 0,75.

    Το βασικό επιτόκιο πλέον είναι στο 3,75%. Νωρίτερα, η Τράπεζα του Καναδά είχε προχωρήσει σε αύξηση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα τον Ιούλιο και κατά 75 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα.

    Η κίνηση της τράπεζας είναι πιθανό να λειτουργήσει καθοδηγητικά για άλλες κεντρικές τράπεζες, που επίσης αντιμετωπίζουν το δίλλημα πληθωρισμός ή ύφεση και καλούνται να κρατήσουν ισορροπίες για να μην εξαντλήσουν την οικονομία τους.

    Οι Καναδοί τραπεζίτες προειδοποίησαν για νέες αυξήσεις στα επιτόκια, όμως ανέφεραν ότι ο κύκλος αυτός θα φτάσει στο τέλος του.

    Η απόφασή της πάντως δεν είχε θερμή υποδοχή από αναλυτές.

    «Η Τράπεζα του Καναδά δείχνει βέβαιη ότι οι ενέργειές της μέχρι στιγμής θα είναι αρκετές για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, αν και, κάνοντας λιγότερα από αυτά που τιμολόγησαν οι αγορές, η τράπεζα κινδυνεύει να στείλει ένα μήνυμα, το οποίο μπορεί τελικά να αναγκαστεί να ανακαλέσει», είπε ο Στίβεν Μπράουν,  οικονομολόγος της Capital Economics.

    «Η μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση των 50 μονάδων βάσης από την Τράπεζα του Καναδά είναι δύσκολο να εξηγήσει τα μηνύματα που έστελνε πριν από τη συνεδρίαση, αλλά ευθυγραμμίζεται πλήρως  με τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η οικονομία επιβραδύνεται», ανέφερε ο οικονομολόγους του Bloomberg Economics, Άντριου Χάσμπι.

    Η υποχώρηση της Τράπεζας της Αυστραλίας

    Στις αρχές Οκτωβρίου η Τράπεζα της Αυστραλίας, έπειτα από έξι διαδοχικές αυξήσεις στα επιτόκια της, έκανε την έκπληξη προχωρώντας σε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, αντί 50 μονάδων βάσεων, που ήταν η αναμενόμενη.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Αυστραλίας «η αύξηση αυτή θα συμβάλλει στην επίτευξη μιας πιο βιώσιμης ισορροπίας μεταξύ ζήτησης και προσφοράς».  Η υποχώρηση της κεντρικής τράπεζας έδωσε το σήμα στους επενδυτές, ότι το παράδειγμά της θα ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες, δίνοντας μια διήμερη ώθηση στις μετοχές της Wall Street, στο ευρώ και στη στερλίνα.

    Το αίνιγμα της Fed

    Αν και οι επενδυτές έχουν «καεί» πολλές φορές από αυτό το παιχνίδι, κάθε θετική είδηση επαναφέρει το σενάριο ότι η Fed θα υποχωρήσει της επιθετικής της στάσης.

    Η επερχόμενη αύξηση του Νοεμβρίου θεωρείται δεδομένη για τις αγορές, οι οποίες έχουν κλειδώσει μια ακόμα μεγάλη αύξηση του 0,7. Όμως το «παιχνίδι» πλέον έχει μεταφερθεί στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

    Η τελική αύξηση από τη Fed πριν κλείσει η δύσκολη χρονιά του 2022, έχει αυξήσει τα στοιχήματα.

    Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων στη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο. Όμως, οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό φαίνεται να δείχνουν ότι αυτή η στροφή μπορεί να είναι πρόωρη, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

    Πάντως, οι διαρροές που έγιναν στα αμερικάνικα μέσα για πιθανή υποχώρηση της Fed, την προηγούμενη Παρασκευή, πρασίνισαν τους μέχρι τότε κόκκινους δείκτες της Wall Street, επαναφέροντας την ανάκαμψη στις μετοχές. Έστω και βραχυπρόθεσμα.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΚΤ: Τι περιμένουν οι αγορές να ακούσουν από την Κριστίν Λαγκάρντ



    ΣΧΟΛΙΑ