• Οικονομία

    ΕΚΤ: Τι περιμένουν οι αγορές να ακούσουν από την Κριστίν Λαγκάρντ

    • NewsRoom
    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ


    Με τις αγορές να έχουν «κλειδώσει» την νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης την ερχόμενη Πέμπτη, τα βλέμματα είναι στραμμένο στις δηλώσεις της Προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ  για τις επόμενες κινήσεις της.

    Με τον πληθωρισμό να μην δείχνει ότι έχει φτάσει στην κορύφωσή του, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται για μία ακόμα μεγάλη αύξηση που θα οδηγήσει τα επιτόκια στο 1,5%.

    Τα μηνύματα που περιμένουν οι αγορές

    Για τους οικονομολόγους είναι δύσκολες οι ισορροπίες που καλείται να κρατήσει η ΕΚΤ, μεταξύ της καταπολέμησης του πληθωρισμού και μιας επερχόμενης ύφεσης, η απειλή της οποίας εντείνεται λόγω της ενεργειακής κρίσης.

    Μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει κατά 125 μονάδες βάσης τα επιτόκια, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό, σε σχέση με άλλες κεντρικές τράπεζες από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο.

    Ο κίνδυνος δεν φαίνεται να αποτελεί εμπόδιο για τους ευρωπαίους τραπεζίτες για τη μείωση του ρυθμού, όμως οι αγορές περιμένουν να ακούσουν πότε θα σταματήσει αυτός ο κύκλος αυξήσεων.

    «Είναι λογικό να περιμένουμε αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, μηνύματα για τη μείωση του ισολογισμού της ΕΚΤ καθώς και για την αλλαγή των κανόνων σχετικά με τα TLTRO, τα προγράμματα μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης που αποτελούν το κύριο πρόγραμμα στήριξης ρευστότητας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνών για τα επιτόκια της Deutche Bank, Francis Yared.

    «Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι πόσα απ’ όλα αυτά θα ανακοινώσει η ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα», σημείωσε.

    Πότε θα κορυφωθούν τα επιτόκια

    Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg βλέπουν τα επιτόκια να κορυφώνονται στο 2,5% τον Μάρτιο, αν και αναμένουν ότι ο ρυθμός των αυξήσεων θα μειωθεί μετά από τον τρέχοντα μήνα.

    «Η ΕΚΤ δεν έχει τελειώσει με την καταπολέμηση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Elmar Voelker, αναλυτής σταθερού εισοδήματος στη Landesbank Baden-Wuerttemberg, τη μεγαλύτερη περιφερειακή κρατική τράπεζα της Γερμανίας. «Αλλά είναι πιθανό να αρχίσουν να ενεργούν πιο ευέλικτα από τις αρχές του 2023».

    Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, η ΕΚΤ θα τερματίσει τον κύκλο αυξήσεων τον Φεβρουάριο του 2023. Εφόσον διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα μειωθεί και ο ισολογισμός τον Μάρτιο.

    Οι ίδιες πηγές αναμένουν σκληρότερους όρους για τα «γενναιόδωρα» TLTRO, τα οποία είχαν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν την ρευστότητα, με την ΕΚΤ να έχει δηλώσει ότι μια αλλαγή είναι νομικά εφικτή.

    Η ποσοτική σύσφιξη, η διαδικασία πώλησης των σχεδόν 5 τρις ευρώ ομολόγων που αγόρασε η ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αν και οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι θα συζητηθεί, υποστηρίζουν ότι δεν θα ανακοινωθεί ακόμα κάποια δράση.

    Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα βρίσκεται στο επίκεντρο των αγορών ύστερα από την πρόσφατη περιπέτεια με τα βρετανικά κρατικά ομόλογα.

    Η Λαγκαρντ έχει ήδη προειδοποιήσει τις αγορές ότι μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξες για τις οικονομικές προοπτικές.

    «Αυτό είναι το πιο κρίσιμο ερώτημα για τις αγορές, αν και δεν αναμένεται από την ΕΚΤ να το αντιμετωπίσει άμεσα», δήλωσε ο Flavio Carpenzano, της Capital Group.

    Διαβάστε επίσης:

    (ΙΕΑ): Ορατός ο κίνδυνος έλλειψης αερίου-“Αχίλλειος πτέρνα” της Ευρώπης τα κρύα του Μαρτίου

    Σούνακ: «Η Βρετανία αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική πρόκληση»

    ΕΚΤ: Προχωρά σε νέα αύξηση των επιτοκίων την Πέμπτη



    ΣΧΟΛΙΑ