• ΑΓΟΡΕΣ

    Πώς η Τράπεζα της Αυστραλίας εκτόξευσε ευρώ και στερλίνα- Γιατί γύρισε το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια

    Οι επενδυτές ελπίζουν σε υποχώρηση της Fed, με αναλυτές και οικονομολόγους να προειδοποιούν για την αύξηση των επιτοκίων


    Μετά από ένα εξαντλητικό sell-off στη σκιά επιθετικών αυξήσεων από τις κεντρικές τράπεζες στα επιτόκια, ένα απρόσμενο ράλι στις αγορές δείχνει αναστροφή στη διάθεση των επενδυτών. Προσωρινή ή όχι είναι αδύνατον να εκτιμηθεί.

    To ευρώ από τα χαμηλά του 0,9541 δολάρια των προηγούμενων πέντε ημερών, ανέβηκε στο 0,9984 δολάρια και η στερλίνα από τα χαμηλά –κατά το ίδιο διάστημα- του 1,0546 δολάρια εκτοξεύτηκε στο 1,1449 δολάρια. Οι ευρωαγορές κατέγραψαν εντυπωσιακή ανάκαμψη άνω του 3% και η Wall Street βρίσκεται σε ράλι, με τις τεχνολογικές μετοχές να είναι στο επίκεντρο. Οι αποδόσεις των ομολόγων με τη σειρά τους υποχώρησαν δίνοντας ανάσα στην αγορά.

    Ο ρόλος της Τράπεζας της Αυστραλίας

    Το θετικό άνοιγμα του Οκτωβρίου στις διεθνείς αγορές τροφοδότησε μια ανέλπιστη είδηση. Η Τράπεζας της Αυστραλίας, έπειτα από έξι διαδοχικές αυξήσεις στα επιτόκια της, έκανε την έκπληξη προχωρώντας σε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, αντί 50 μονάδων βάσεων, που ήταν η αναμενόμενη.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Αυστραλίας «η αύξηση αυτή θα συμβάλλει στην επίτευξη μιας πιο βιώσιμης ισορροπίας μεταξύ ζήτησης και προσφοράς».

    Η υποχώρηση της κεντρικής τράπεζας έδωσε το σήμα στους επενδυτές, ότι το παράδειγμά της θα ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες.

    Η πολιτική της Fed βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, με το σενάριο για αναδίπλωση ή έστω για παύση των επιθετικών αυξήσεων για ένα διάστημα να ανεβαίνει στα στοιχήματά τους.

    Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η Fed αντί για αύξηση επιτοκίων τον Νοέμβριο, κατά την προγραμματισμένη συνεδρίασή της, κατά 75 μονάδες βάσης, θα προχωρήσει σε αύξηση 50 μονάδων βάσης.

    Πρόκειται για ένα σενάριο, το οποίο είχε επικρατήσει και το καλοκαίρι, με τις αγορές να επανακτούν ένα μεγάλο μέρος των απωλειών τους από το τραυματικό πρώτο εξάμηνο του 2022.

    Τα στοιχεία που «διαβάζουν» οι επενδυτές

    Οι αριθμοί που μελετούσαν οι αγορές την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν πλέον ανατραπεί.

    Μέχρι πριν λίγες ημέρες, οι αγορές προσπαθούσαν να υπολογίσουν τις απώλειες στο σενάριο που προέβλεπε ότι το βασικό επιτόκιο της Fed θα εκτοξευτεί στο 4,7% μέχρι την άνοιξη (το τρέχον κυμαίνεται από 3% έως 3,25%).

    Πλέον, το ποσοστό αυτό έχει πέσει κάτω από 4,5%, μία θεωρία που στηρίζεται σε σειρά στοιχείων που αποτυπώνουν επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ.

    Το τελευταίο στοιχείο ήταν η μείωση των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, στα επίπεδα του Αυγούστου 2021. Νωρίτερα, τα στοιχεία για τη μεταποίηση κατέγραψαν ασθενή οικονομική ανάπτυξη.

    Παράλληλα, την περασμένη Δευτέρα, ο ΟΗΕ κάλεσε τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες να σταματήσουν την αύξηση των επιτοκίων, επικαλούμενος φόβους για ύφεση.

    Η Τράπεζα της Αυστραλίας ήρθε να προσθέσει έναν ακόμα λόγο στη λίστα των επενδυτών με τα στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

    Yardeni: Μία αύξηση ακόμα από τη Fed και τέλος

    Ο Ed Yardeni, πρόεδρος της Yardeni Research εκτίμησε σε δηλώσεις του στο Bloomberg ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα φτάσει το βασικό επιτόκιο μέχρι το 4,5%. Αντίθετα, υποστήριξε ότι θα κάνει ακόμα μία αύξηση και μετά θα σταματήσει.

    «Είμαι εντελώς μπερδεμένος, συγκλονισμένος, έκπληκτος που η Fed δεν αναγνωρίζει ότι κάνει λάθος», ανέφερε σε δηλώσεις του στο Bloomberg. «Πιστεύω ότι έχουν ακόμη μια αύξηση επιτοκίων τον Νοέμβριο και μετά τέλος. Το ζήτημα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα εμφανιστεί ως πρωταρχικό μέλημα».

    Ελ Εριάν: Να σταματήσει το φλερτ των αγορών με τη Fed

    Στην ακριβώς αντίθετη πλευρά τάσσεται ο οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν, ο οποίος δήλωσε  ότι οι αγορές πρέπει να σταματήσουν «το φλερτ» με το σενάριο αναστροφής της πολιτικής της Fed όσον αφορά τα επιτόκια.

    Ο Ελ Εριάν σημείωσε ότι η Fed δεν θα αλλάξει πορεία στην τρέχουσα επιθετική πολιτική της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, εκτός εάν κάτι στην οικονομία πάει στραβά. «Αν η Fed υποχωρήσει, είναι επειδή θα έχουμε είτε ένα οικονομικό ατύχημα είτε ένα ατύχημα στην αγορά. Κάτι που δεν πρέπει να το επιθυμούμε».

    Πάντως, οι δηλώσεις από την πλευρά της Fed συνεχίζουν να εμμένουν στον –μακρινό- στόχο του 2% για τον πληθωρισμό. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι συνάδελφοί μου και εγώ είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε τον πληθωρισμό ξανά στο 2%», ανέφερε ο Φίλιπ Τζέφερσον, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Fed την Τρίτη.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Το short squeeze επανέφερε τον δείκτη πάνω από τις 820 μονάδες – Πώς έκαψαν τους short Tσαμάζ και Μυτιληναίος



    ΣΧΟΛΙΑ