• Οικονομία

    Παγκόσμια Τράπεζα: Μεγάλη βουτιά στις τιμές της ενέργειας το 2023

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μαλπάς

    Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μαλπάς


    Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι περιμένει οι τιμές της ενέργειας να υποχωρήσουν 11% το 2023 μετά το άλμα του 2022 κατά 60%, με την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και τους περιορισμούς στην Κίνα για την ανάσχεση της Covid-19 να αποτελούν τους βασικούς καθοδικούς κινδύνους.

    Στην τελευταία της έκθεση για τις Προοπτικές στις Αγορές Εμπορευμάτων η τράπεζα τοποθετεί τη μέση τιμή του Brent στα 92 δολ. το βαρέλι το 2023, με περαιτέρω υποχώρηση στα 80 δολ. το 2024, αν και πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών στα 60 δολ.

    Αναφέρει παράλληλα ότι οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας ενδεχομένως να υποχωρήσουν έως και 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα λόγω του εμπάργκο της Ε.Ε. και των περιορισμών στην ασφάλιση και τις μεταφορές.

    Η πρόταση της G7 για ένα πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου θα μπορούσε να επηρεάσει τις ροές του πετρελαίου από τη Ρωσία, αν και θα χρειαστεί η συμμετοχή των μεγάλων αναδυόμενων αγορών και αναπτυσσόμενων οικονομιών για να είναι αποτελεσματική, αναφέρει η τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης

    Παγκόσμια Τράπεζα: Επένδυσε 15 δισεκ. δολάρια στα ορυκτά καύσιμα μετά τη Συμφωνία του Παρισιού



    ΣΧΟΛΙΑ