Οικονομία

EBRD: Οι τρεις προτεραιότητες – κλειδιά για την Ελλάδα το 2019

  • NewsRoom


Τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η Ελλάδα το 2019 παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)  στο πλαίσιο έκθεσής της για τη μετάβαση της παγκόσμιας αγοράς εργασίας όπου κάνει ειδική αναφορά και στην Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ζητά την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2019 ενώ τονίζει, μεταξύ άλλων, πως είναι απαραίτητη η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

Ειδικότερα, η οικονομική ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2017 συνεχίζεται το 2018, αλλά με σχετικά μέτριο ρυθμό, σημειώνει η EBRD σε έκθεσή της για την Ελλάδα, ενώ τονίζει ωστόσο ότι η ανεργία μειώθηκε κάτω του 20% για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Στις επισημάνσεις περιλαμβάνεται και η αργή πρόοδος των ιδιωτικοποιήσεων, δεδομένου ότι ορισμένες εμβληματικές συμφωνίες έχουν ολοκληρωθεί, σε άλλες υπάρχουν καθυστερήσεις, ορισμένες εκ των οποίων οφείλονται σε συγκυρίες που δεν σχετίζονται με την κυβέρνηση.

Η EBRD θέτει τις κρίσιμες προτεραιότητες για το 2019:

  • Οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι πρέπει να τηρηθούν πιστά στη μεταμνημονιακή περίοδο. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρηθεί ένα σταθερό μακροοικονομικό πλαίσιο και για να τονωθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
  • Η χώρα πρέπει να βελτιώσει τους διασυνοριακούς δεσμούς στην περιοχή. Το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης σωστά αναγνωρίζει την δυνατότητα της Ελλάδας να αναπτύξει στενότερους δεσμούς με γειτονικές χώρες και θα είναι σημαντικό να κεφαλαιοποιήσει τη νέα δυναμική αναπτύσσοντας σημαντικές διασυνοριακές υποδομές και ενεργειακά σχέδια αλλά και περιορίζοντας τα εμπόδια στο εμπόριο.
  • Οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να επιταχυνθούν. Το υφιστάμενο πρόγραμμα είχε κάποιες επιτυχίες αλλά καθυστερήσεις στις διαδικασίες ήταν κάτι σύνηθες και έτσι καθυστερούν ζωτικές επενδυτικές ροές. Ξεχωρίζει όπως σημειώνει η διαδικασία για την πώληση του 66% της ΔΕΣΦΑ, η αξιοποίηση του Ελληνικού και η παράταση της παραχώρησης για το Ελευθέριος Βενιζέλος, όπως επίσης και ο διαγωνισμός για την Εγνατία. «Αυτά τα έργα ωστόσο έχουν συναντήσει και σοβαρές καθυστερήσεις, κάποιες φορές εξαιτίας συνθηκών πέραν του ελέγχου της ελληνικής κυβέρνησης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο τραπεζικός κλάδος

Το τραπεζικός σύστημα στην Ελλάδα επιβαρύνεται ακόμη από το υπερβολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά όλες οι τράπεζες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με μια σειρά εργαλεία και με βάση του στόχους που έχουν συμφωνηθεί με την Τράπεζα της Ελλάδος. Με βάση στοιχεία Ιουνίου 2018, ο δείκτης NPLs διαμορφωνόταν στο 32,8% του συνόλου των δανείων, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) διαμορφωνόταν στο 47,6%. Ο όγκος των NPEs έχει υποχωρήσει πλέον του 17% από τα υψηλά του Μαρτίου 2016.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με την έκθεση της EBRD, η μείωση των NPEs προκλήθηκε κυρίως από πωλήσεις, ενώ αυξάνεται και η χρήση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, μετά τις τελευταίες νομοθετικές αλλαγές και την απομάκρυνση νομικών και τεχνικών εμποδίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Βόμβα» Κομισιόν: Αναθεωρεί επί τα χείρω στο 2% την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2019

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ανάπτυξη ήρθε και δεν ακούμπησε: Μισθό κάτω από 1.000 ευρώ παίρνουν επτά στους δέκα εργαζόμενους

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πολ Τόμσεν: Αναγκαία η περικοπή των συντάξεων, για να υπάρξει χώρος για μέτρα ανάπτυξης


ΣΧΟΛΙΑ