• Οικονομία

    Πολ Τόμσεν: Αναγκαία η περικοπή των συντάξεων, για να υπάρξει χώρος για μέτρα ανάπτυξης

    • NewsRoom
    Πολ Τόμσεν ΔΝΤ

    Πολ Τόμσεν


    Στην σκληρή του στάση υπέρ της υλοποίησης του ψηφισμένου νόμου της κυβέρνησης για την περικοπή των παλαιών συντάξεων από το 2019 επιμένει το ΔΝΤ και ο επικεφαλής του στην Ευρώπη Πολ Τόμσεν.

    Επαναλαμβάνοντας τα όσα ανέφερε πριν από λίγες μέρες ο Τζέρι Ράις, ο Πολ Τόμσεν δήλωσε την Πέμπτη πως η περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης είναι μια αναγκαία μεταρρύθμιση, καθώς δημιουργεί έναν δημοσιονομικό χώρο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για μέτρα ανάπτυξης. «Μεταρρυθμίσεις όπως η περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης είναι αναγκαίες και ο όποιος δημοσιονομικός χώρος θα πρέπει να διατίθεται για την υλοποίηση μέτρων που θα ωθούν την ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πολ Τόμσεν.

    Παράλληλα, πάντως, επανέλαβε πως «δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα. Στη βάση αυτή δεν μπορώ να σας πως για το δημοσιονομικό χώρο».

    Η δήλωσή του αυτή ωστόσο έρχεται λίγη ώρα μετά την «βόμβα» από την Κομισιόν, με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά σε γερή περικοπή των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019, από το 2,3% τον περασμένο Μάιο στο 2%.

    Το ΔΝΤ, από την δική του πλευρά, ανακοίνωσε την Πέμπτη την έκθεσή του Regional Economic Outlook: Domestic Expansion Running into External Turbulence για την ευρωπαϊκή οικονομία. Ωστόσο, οι προβλέψεις παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με αυτές των Φθινοπωρινών Εκτιμήσεών του, αναμένοντας αύξηση ΑΕΠ 2,4% το 2019 και 2,2% το 2020.

    Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως η ανάπτυξη θα είναι της τάξης του 2,5% το 2019.

    Πάντως, η σημαντική έκθεση που αναμένουν όλοι από το ΔΝΤ, και κυρίως οι αγορές, θα δημοσιευτεί στις αρχές της νέας χρονιάς. Κομισιόν και Ελλάδα θα ήθελαν το ΔΝΤ να συναινέσει πλήρως στο μείγμα δημοσιονομικών μέτρων που θα αποφασίσει, ή έστω να υπάρξει μια σιωπή, που θα ερμηνευτεί από τις αγορές ως συναίνεση του Ταμείου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Βόμβα» Κομισιόν: Αναθεωρεί επί τα χείρω στο 2% την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2019

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Παρά το καμπανάκι της Κομισιόν, η κυβέρνηση τάζει και προκαλεί: Θα λέτε «ναι» σε όλα, είπε ο Τσίπρας στη Βουλή



    ΣΧΟΛΙΑ