• Οικονομία

    Δυσοίωνη πρόβλεψη ΔΝΤ: Χάνονται 4 τρισ. δολάρια από την παγκόσμια οικονομία ως το 2026

    • NewsRoom


    Οι επικεφαλής του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποίησαν σήμερα για αυξανόμενο κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια επιφέροντας πλήγμα ανάπτυξη.

    Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Bloomberg, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε στο ετήσιο συνέδριο των δύο Οργανισμών ότι το αυξημένο κόστος δανεισμού “αρχίζει πραγματικά να δαγκώνει”.

    Η εκτίμηση του ΔΝΤ

    Χαρακτηριστικό είναι ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα δει τουλάχιστον δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης φέτος και το επόμενο έτος, ενώ υπολογίζει ότι μέχρι το 2026 θα έχουν χαθεί 4 τρισεκατομμύρια δολάρια από την παγκόσμια παραγωγή.

    Παράλληλα, όπως σημείωσε η κ. Γκεοργκίεβα, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής δεν μπορούν να αφήσουν τον πληθωρισμό να είναι “ανεξέλεγκτο τραίνο”. Η ίδια πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ βλέπει “ένα σημαντικό πρόβλημα” στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, όπου η μεταβλητότητα συμπιέζει την ανάπτυξη.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας προειδοποίησε ότι υπάρχει “πραγματικός κίνδυνος” παγκόσμιας συρρίκνωσης το επόμενο έτος και ότι η ισχύς του δολαρίου αποδυναμώνει τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων χωρών, αυξάνοντας το χρέος τους σε “επαχθή” επίπεδα.

    Διαβάστε επίσης

    Γεωργιάδης: Αύριο θα στείλουμε στα σούπερ μάρκετ τις κατηγορίες προϊόντων για το καλάθι του νοικοκυριού

    Στον πρώην επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2022

    H Τράπεζα της Αγγλίας επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, η ΕΚΤ συσφίγγει την πολιτική της



    ΣΧΟΛΙΑ