• Οικονομία

    Στον πρώην επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2022

    • NewsRoom

    Ben Bernanke, πρώην επικεφαλής της Fed


    Με το βραβείο Νόμπελ τιμήθηκε ο πρώην πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι και οι Ντάγκλας Ντάιαμοντα και Φίλιπ Ντίμπβιγκ  για την έρευνά τους σχετικά με τις τράπεζες και την οικονομική κρίση.

    «Οι τρεις βραβευθέντες βελτίωσαν σημαντικά την κατανόηση μας για τον ρόλο των τραπεζών στην οικονομία, ιδίως κατά τη διάρκεια των οικονομικών κρίσεων», ανακοίνωσε η επιτροπή που απονέμει τα Νόμπελ.

    Το Νόμπελ Οικονομίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. κορωνών Σουηδίας (920.000 ευρώ), το οποίο θα μοιραστούν οι τρεις βραβευθέντες.

    Η μελέτη για τις τράπεζες

    Ο Μπερνάνκι βρέθηκε στο «τιμόνι» της της Fed, κατά την περίοδο 2006 έως 2014, σε μία θητεία κατά την οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει την οικονομική κατάρρευση το 2008 και τη χρεοκοπία της Lehman Brothers.

    «Ο Μπεν Μπερνάνκι, σε μια εργασία του 1983, έδειξε με στατιστική ανάλυση και ιστορικές πηγές ότι οι απότομες και ξαφνικές αναλήψεις από τις τράπεζες λόγω πανικού ή φοβίας οδηγούν σε κατάρρευση τις τράπεζες και αυτός ήταν ο μηχανισμός που μετέτρεψε μια σχετικά συνηθισμένη ύφεση στο κραχ των χρόνων του 1930, την πιο δραματική και σοβαρή κρίση που έχουμε δει στον κόσμο κατά τη σύγχρονη ιστορία», δήλωσε ο Τζον Χάσλερ, μέλος της επιτροπής που απονέμει το Νόμπελ Οικονομίας.

    Τιμώντας τον Μπερνάνκι, η επιτροπή έκανε μία ασυνήθιστη επιλογή να βραβεύσει έναν επαγγελματία της οικονομικής πολιτικής, καθώς η πλειοψηφία των νικητών προέρχεται από τον ακαδημαϊκό χώρο.

    Οι Ντάγκλας Ντάιαμοντ και Φίλιπ Ντίμπβιγκ, από την πλευρά τους, ανέπτυξαν θεωρητικά μοντέλα που δείχνουν γιατί υπάρχουν οι τράπεζες και γιατί ο ρόλος τους στην κοινωνία τις καθιστά ευάλωτες στις φήμες για επικείμενη κατάρρευσή τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Πού θα φτάσουν τελικά τα επιτόκια της ΕΚΤ;

     



    ΣΧΟΛΙΑ