• Οικονομία

    Δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας – Τι αποπληρώνεται έως το τέλος του μήνα

    Πληρωμες


    Μπαράζ πληρωμών ξεκινάει από αύριο Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και έως το τέλος του μήνα για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και ανέργους.

    Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί και η δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας για όσους δικαιούχους η προθεσμία λήγει τον Ιανουάριο, λόγω της συνέχισης της πανδημίας.   

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που εξετάζεται είναι να επεκταθούν για 2 μήνες (400 + 400 ευρώ) όλα τα επιδόματα που λήγουν εντός Ιανουαρίου. Το νέο μέτρο αναμένεται να αφορά πάνω από 30.000 δικαιούχους – ανέργους, των οποίων η 12μηνη επιδότηση λήγει κανονικά έως 31/12, αλλά θα λάβουν τώρα δυο έξτρα επιδόματα.

    Το μέτρο της επέκτασης θα αφορά και τους τακτικούς και τους μακροχρόνια επιδοτούμενους ανέργους, όπως και τους αυτοαπασχολούμενους – επαγγελματίες που λαμβάνουν επιδότηση ανεργίας.  

    Καταβολή επιδομάτων έως το τέλος Φεβρουαρίου 

    Από αύριο Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και  έως και το τέλος Δεκεμβρίου θα καταβληθούν:  

    1. Θα ξεκινήσει η πίστωση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού έως 534 ευρώ για τον μήνα Δεκέμβριο σε όσους εργαζόμενους τέθηκαν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους. Η πληρωμή όπως έχει γράψει το «Mononews», αφορά το σύνολο των εργαζομένων είτε σε κλειστές, είτε σ ε πληττόμενες επιχειρήσεις. Κύκλοι από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν ότι η καταβολή θα ολοκληρωθεί την Τρίτη.  
    2. Την επόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, πιθανότατα, θα καταβληθεί η αναλογία του δώρου Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που βρίσκονταν σε αναστολή. Όσοι ήταν ολόκληρο το μήνα σε αναστολή θα λάβουν 73 ευρώ. Οι υπόλοιποι την αναλογία ανάλογα με των αριθμό των ημερών που βρίσκονταν σε αναστολή. 
    3. Δέσμευση της κυβέρνησης είναι η καταβολή εντός Ιανουαρίου της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης 400 ευρώ σε 100.000 δικαιούχους επιστήμονες. Το επίδομα θα καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ και δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια σε δικηγόρους, μηχανικούς, οδοντίατρους, γεωτεχνικούς, λογιστές, οικονομολόγους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές, οικονομολόγους και κτηνίατρους. Την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση δικαιούνται μόνο όσοι έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου-Νοεμβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του Υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

    Εκτός της επιδότησης μένουν οι αυτοαπασχολούμενοι που εργάζονται παράλληλα ως μισθωτοί. Αναμένεται ωστόσο η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα προσδιορίζει όλες τις λεπτομέρειες.

    1. Εντός Ιανουαρίου και πιθανότατα έως 20/1 αναμένεται η πρώτη μεγάλη πληρωμή των αναδρομικών των κληρονόμων, για όλους όσοι έχουν υποβάλλει ψηφιακά πλήρη φάκελο δικαιολογητικών. 
    2. Το επόμενο 20ήμερο καταβάλλονται επίσης οι έξτρα μήνες επιδότησης σε χιλιάδες ανέργους το δικαίωμα των οποίων έληξε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Ειδικότερα καταβάλλεται ο πρώτος έξτρα μήνας 400 ευρώ σε ανέργους το δικαίωμα επιδότησης των οποίων έληξε τον Δεκέμβριο και ο δεύτερος μήνας επιδότησης 400 ευρώ σε ανέργους το δικαίωμα επιδότησης των οποίων έληξε τον Νοέμβριο. Οι παρατάσεις πληρώνονται κάθε Παρασκευή. Για παράδειγμα: Άνεργος με λήξη της 12μηνης επιδότησης στις 15/11, θα λάβει 400€ στις 15/1. 

    Διαβάστε ακόμη:

    Δόμνα Μιχαηλίδου: Καμία πρόθεση να καταργηθεί επίδομα που προστατεύει τους πιο ευάλωτους

    Σκυλακάκης: Έρχεται μείωση στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου



    ΣΧΟΛΙΑ