• Οικονομία

    Σκυλακάκης: Έρχεται μείωση στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου

    • Βασίλης Τσεκούρας
    Θεόδωρος Σκυλακάκης: Πρώτα θα δούμε τις τιμές στα ρεζερβουάρ να πέφτουν και μετά στα ράφια

    Θεόδωρος Σκυλακάκης


    Μολύβι και χαρτί έχουν πάρει στο Υπουργείο Οικονομικών και επανεξετάζουν όλα τα μέτρα που δεν μπορούν να υλοποιηθούν λόγω της πανδημίας

    Στο επίκεντρο βρίσκεται το θέμα των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καθώς αν δεν αλλάξει το πλαίσιο, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καλύψουν και το 2020, αλλά και το 2021, το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με πλαστικό χρήμα ή μέσω web banking. 

    «Δεν μπορούμε ένα μέτρο που ίσχυσε με κανονική κατανάλωση να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο τώρα που δεν υπάρχει κανονική κατανάλωση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του το πρωί του Σαββάτου. 

    Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου είναι η μείωση του ποσοστού από το 30% στο 20%, δηλαδή για εισόδημα 10.000 ευρώ, ένας φορολογούμενος θα πρέπει να συλλέξει ηλεκτρονικές αποδείξεις 2.000 ευρώ αντί για 3.000 ευρώ που ορίζει ο νόμος. 

    «Θα μετρήσουμε, θα δούμε ποιοι και γιατί έχουν πρόβλημα και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας» είπε. «Με τίποτα πάντως, δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί όπως είχε προγραμματιστεί, θα ήταν παράλογο αυτό και παράλογα πράγματα αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.  

    Το οικονομικό επιτελείο αναμένει να λάβει τα στοιχεία για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι μέσα στο 2020, ένα έτος που σημαδεύτηκε από δυο lockdown και οδήγησε σε ραγδαία πτώση της κατανάλωσης. 

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε και ρύθμιση για τις επιταγές του τελευταίου διμήνου του 2020, που αποτελεί ένα κατεπείγον αίτημα των επιχειρήσεων και κυρίως των εμπόρων.  

    «Πράγματι είναι επείγον το θέμα των επιταγών. Απαιτεί νομοθετική διάταξη που θα υπάρξει στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο. Έχει προετοιμαστεί και θα την ανακοινώσουμε στις αρχές της επόμενες εβδομάδας. Θα υπάρχει ρύθμιση για τις επιταγές που θα αφορά κυρίως την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, δηλαδή αυτούς που έχουν πληγεί στο δεύτερο lockdown, το οποίο έχει ειδικά χαρακτηριστικά λόγω και του click away», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

    Διαβάστε ακόμη:

    Σταϊκούρας: Επιδότηση δόσεων για επιχειρηματικά δάνεια

    Στοπ στις μεταβατικές ρυθμίσεις για τους «κόκκινους» δανειολήπτες λέει ο SSM 



    ΣΧΟΛΙΑ