• Οικονομία

    DBRS: Στην επενδυτική βαθμίδα επέστρεψε η Ελλάδα μετά από 13 χρόνια – Αναβάθμιση στο ΒΒΒ (low)

    • NewsRoom
    τα γραφεία της DBRS


    Στην επενδυτική βαθμίδα επιστρέφει και επίσημα η Ελλάδα, έπειτα από 13 χρόνια, καθώς ο καναδικός οίκος DBRS Morningstar προχώρησε πριν από λίγο σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στο ΒΒΒ (low) με σταθερές προοπτικές, από ΒΒ (high).

    Πρόκειται για τον πρώτο από τους 4 οίκους αξιολόγησης που υπολογίζονται από την ΕΚΤ ο οποίος τοποθετεί την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα. Μάλιστα ο οίκος προχώρησε στο βήμα παρακάμπτοντας αυτό της αναθεώρησης των προοπτικών από σταθερές σε θετικές, κάτι που θεωρούταν πιο πιθανό σενάριο από αναλυτές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

    Θα ακολουθήσει στις 15 Σεπτεμβρίου η Moody’s. Από τον αμερικανικό οίκο αυτό που αναμένεται είναι μια σαφής βελτίωση στην αξιολόγηση αλλά όχι φυσικά επενδυτική βαθμίδα με δεδομένο ότι πρέπει να καλυφθούν τρία ολόκληρα σκαλοπάτια.

    Τι αναφέρει η DBRS

    Η αναβάθμιση, αναφέρει ο οίκος, αντανακλά την άποψη της DBRS Morningstar ότι, σύμφωνα με το εντυπωσιακό ιστορικό της Ελλάδας, οι ελληνικές αρχές θα παραμείνουν προσηλωμένες στη δημοσιονομική ευθύνη, διασφαλίζοντας ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους θα παραμείνει σε πτωτική τάση.

    Τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την ενέργεια δεν εμπόδισαν το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο να φτάσει σε πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ το 2022. Αναμένεται πλεόνασμα 1,1% φέτος και 2,1% το 2024. Από την κορύφωσή του το 2020, ο δείκτης δημόσιου χρέους έχει υποχώρησε κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.), εκ των οποίων οι 23 π.μ. πέρυσι, επωφελούμενοι από τη δημοσιονομική αποκατάσταση και την ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ.

    Η σημαντική βελτίωση στα δημοσιονομικά αποτελέσματα και τα αποτελέσματα του χρέους ενισχύεται από την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή ενός συνετού δημοσιονομικού σχεδίου που οδηγεί στην αναβάθμιση της αξιολόγησης.

    Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες το 2022, η ελληνική οικονομία έδειξε ανθεκτικότητα, σημειώνοντας ανάπτυξη 5,9% με επίσης συνεχείς βελτιώσεις στην αγορά εργασίας, υποστηριζόμενη από την ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και επενδύσεις και την ανάκαμψη στον τουριστικό τομέα. Καθώς το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP ή Ελλάδα 2.0) συνεχίζει να εφαρμόζεται, οι επενδύσεις θα παραμείνουν σημαντική πηγή ανάπτυξης, αν και υπάρχουν εξωτερικοί καθοδικοί κίνδυνοι.

    Η βελτιωμένη πιστοληπτική ικανότητα αντικατοπτρίζει επίσης την ενίσχυση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τους θεσμούς του συστήματος του ευρώ, που προέρχεται από παλαιότερες δημοσιονομικές εξυγιάνσεις και μεταρρυθμίσεις. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα συνεχίζει να επωφελείται από ισχυρά οφέλη υποστήριξης και χρηματοδότησης σε περιόδους κρίσεων, ιδίως με τα νέα εργαλεία και μέσα του συστήματος ΕΕ/ευρώ που έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια.

    Η αξιολόγηση BBB (low) της Ελλάδας και η σταθερή τάση υποστηρίζονται από τη συμμετοχή της στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ και από την εφαρμογή προηγούμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας.

    Η χώρα συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στην εκτέλεση του RRP της, το οποίο συνίσταται σε μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και τις επενδύσεις, μειώνοντας έτσι το επενδυτικό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των ομοτίμων της στη ζώνη του ευρώ. Η DBRS Morningstar πιστεύει ότι οι πόροι της ΕΕ θα συνεχίσουν να παρέχουν κίνητρα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, ενώ υποστηρίζει την ανάπτυξη των επενδύσεων με κεφάλαια που διοχετεύονται επίσης μέσω του ενισχυμένου τραπεζικού συστήματος. Οι αξιολογήσεις περιορίζονται από τις οικονομικές κληρονομιές που κληρονόμησαν από την παρατεταμένη κρίση της Ελλάδας, δηλαδή τον πολύ υψηλό δείκτη δημόσιου χρέους,

    Οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν εάν συμβεί ένα ή συνδυασμός των παρακάτω:

    (1) συνεχιζόμενη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις, βελτιώνοντας έτσι τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές

    .(2) διαρκής δέσμευση για δημοσιονομική ευθύνη, που οδηγεί σε διαρκή μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους.

    Οι πιθανοί παράγοντες ενεργοποίησης για μια υποβάθμιση περιλαμβάνουν ένα ή συνδυασμό των παρακάτω:

    (1) παρατεταμένη αποδυνάμωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας που θέτει τον δείκτη του δημόσιου χρέους σε μια διαρκή ανοδική τάση

    (2) αντιστροφή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

    (3) ανανεωμένη αστάθεια του χρηματοπιστωτικού τομέα.

    Διαβάστε επίσης

    Fitch στο mononews: Τώρα είναι ώρα για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις

    JP Morgan & Citi: Παραμένουν long στα 10ετή ελληνικά ομόλογα – Επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο DBRS βλέπει η JP Morgan

    Nomura: Πιθανότερη μόνο η αναβάθμιση των προοπτικών από την DBRS



    ΣΧΟΛΙΑ