• ΑΓΟΡΕΣ

    Nomura: Πιθανότερη μόνο η αναβάθμιση των προοπτικών από την DBRS

    DBRS

    DBRS


    Η DBRS θα προχωρήσει σήμερα σε κάποια κίνηση αναφορικά με την αξιολόγηση της Ελλάδας, εκτιμά η Nomura σε report. «Η DBRS θα αναβαθμίσει, είτε σε επενδυτική βαθμίδα, είτε, που μπορεί να είναι και το πιο πιθανό, θα περιοριστεί σε αναβάθμιση σε θετική προοπτική», εξηγεί ο οίκος. Ο άμεσος αντίκτυπος θα είναι μικρός, αλλά το σήμα ενός μεγάλου οργανισμού αξιολόγησης ότι αναβαθμίζει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ θετικό για τα ελληνικά ομόλογα.

    Τα κίνητρα που αναγνωρίζει η Nomura για πιθανή αναβάθμιση από τη DBRS είναι η συνεχής εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις και η συνεχής δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση που διατηρεί τον δείκτη δημόσιου χρέους σε πτωτική τροχιά. Αναφορικά με την εξυγίανση του χρέους, η DBRS χρησιμοποιεί τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το δείκτη χρέος ως προς το ΑΕΠ και αυτές όχι μόνο παρέμειναν σε καθοδική πορεία, αλλά αναθεωρήθηκαν σημαντικά χαμηλότερα κατά 3,8% το 2023, 3,3% το 2025, 6,6% έως το 2028. Η κυβέρνηση είναι ακόμη πιο αισιόδοξη, καθώς το 2023 είναι 7,2% χαμηλότερα από το βασικό επίπεδο της DBRS, το 2025 είναι 16,5% χαμηλότερα. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει το δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ στο 135,2% το 2026, χαμηλότερα από εκεί που αναμένει η ιταλική κυβέρνηση το δικό της (140,4%), αναφέρει η Nomura.

    «Είμαστε ευτυχείς που είμαστε long κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στα ελληνικά ομόλογα. Μια αναβάθμιση από την DBRS θα μείωνε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ κατά 40% περίπου κατά μέσο όρο και θα εξασφάλιζε τη μελλοντική συμπερίληψη σε όλες τις πράξεις της ΕΚΤ. Μια αξιολόγηση σε επενδυτική βαθμίδα από τη DBRS δεν θα έκανε πολλά για την ένταξη στους δείκτες των ελληνικών ομολόγων, αλλά θα εστιάσει την προσοχή της αγοράς ενόψει των αξιολογήσεων της S&P (20 Οκτωβρίου) και της Fitch (1 Δεκεμβρίου). Οι δύο οίκοι απέχουν μία βαθμίδα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα και η S&P έχει ήδη θετικές προοπτικές. Η πρώτη αξιολόγηση σε επενδυτική βαθμίδα, είτε από την S&P, είτε από τη Fitch, θα οδηγήσει στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στον δείκτη FTSE/iShares, η δεύτερη στους δείκτες Bloomberg και μόνο τα παθητικά κεφάλαια θα αγοράσουν τότε τουλάχιστον 2-3 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα.

    H Ελλάδα είναι ελαφρώς πίσω από το χρονοδιάγραμμα λόγω των δύο εκλογικών γύρων στο β’ τρίμηνο τους έτους, αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι πολύ προσηλωμένη στο σχέδιο που υπέβαλε. Η τρίτη δόση στο β’ εξάμηνο του 2022 έχει ήδη ζητηθεί και θα πρέπει να εκταμιευθεί έως τις 15 Νοεμβρίου. Η τέταρτη δόση (α’ εξάμηνο φέτος) έχει καθυστερήσει. Και οι δύο δόσεις είναι 2 δισ. ευρώ, γεγονός που δεν θα θα αλλάξει κάτι στον ΟΔΔΗΧ, ο οποίος έχει 20 δισ. ευρώ σε μετρητά. Παρόλο που δεν συζητείται ανοιχτά, μια σταθερή, μονοκομματική κυβέρνηση συνέχειας που θα δεσμευτεί στο σχέδιο της NGEU θα θεωρηθεί θετική από τη DBRS.

    Διαβάστε επίσης

    Euroxx-AXIA-Πειραιώς για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τι σημαίνει για τη μετοχή η παραχώρηση της Αττικής Οδού

    Morgan Stanley: Γιατί επιμένει στη θετική της άποψη για τις ελληνικές τράπεζες

    Goldman Sachs: Οι νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ