• ΑΓΟΡΕΣ

    Fitch στο mononews: Τώρα είναι ώρα για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις

    Federico Barriga - Director in Sovereign Analyst του διεθνούς οίκου Fitch Ratings

    Federico Barriga – Director in Sovereign Analyst του διεθνούς οίκου Fitch Ratings


    Δημοσιονομική πειθαρχία και ενδείξεις για μια ισχυρότερη αναπτυξιακή δυναμική από ότι προβλέπεται, η οποία όμως θα συνδέεται με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, μπορούν να ξεκλειδώσουν την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο διεθνής οίκος Fitch Ratings μέσω της συνέντευξης που παραχωρεί στο mononews.gr, o κ. Federico Barriga – Director in Sovereign Analyst στο διεθνή οίκο.

    Ο ίδιος εκτιμά πως ίσως υπάρχουν περιθώρια για ανοδική αναθεώρηση του φετινού ρυθμού ανάπτυξης σε σχέση με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, ίσως όμως και για ένα καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα φέτος.

    Υπογραμμίζει επίσης ορισμένες από τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις μπορεί να απαιτήσουν χρόνο και να συνεπάγονται συμβιβασμούς, οπότε θα μπορούσαν να γίνουν πιο δύσκολες πολιτικά, παρόλο που επί του παρόντος η κυβέρνηση είναι σε ισχυρή θέση για να τις υλοποιήσει.

    Ποια είναι τα κύρια ορόσημα που πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα προκειμένου να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα;

    Υπάρχουν δύο τομείς στους οποίους έχουμε εντοπίσει πιθανή θετική επίδραση για την αξιολόγηση. Ο ένας είναι η αύξηση της εμπιστοσύνης ότι συνεχίζεται η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα ως προς τη μείωση του επιπέδου του δημόσιου χρέους που παραμένει πολύ υψηλό. Το δεύτερο είναι κατά πόσον υπάρχουν ενδείξεις για ισχυρότερη αναπτυξιακή δυναμική που θα συνδέεται τόσο με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εγκριθεί ή προγραμματιστεί όσο και με τα σχέδια για αυξημένες επενδύσεις.

    Πώς θα μπορούσε η αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία να επηρεάσει αυτή τη διαδικασία;

    Η Ελλάδα είναι λιγότερο εκτεθειμένη από άλλες χώρες της Ευρώπης στον αυξημένο γεωπολιτικό κατακερματισμό και στην επιβράδυνση της παγκόσμιας μεταποίησης. Ωστόσο, η ασθενέστερη ανάπτυξη, ιδίως στην Ευρώπη, θα μπορούσε να μεταδοθεί με ασθενέστερη ζήτηση και επενδύσεις στο εσωτερικό της χώρας. Η ασθενέστερη ανάπτυξη θα καταστήσει επίσης πιο δύσκολη τη διαδικασία απομόχλευσης του δημόσιου χρέους.

    Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις για την οικονομία που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση; Υπάρχουν εναλλακτικές ή τα πράγματα που πρέπει να γίνουν στην οικονομία είναι μονόδρομος;

    Η τόνωση της μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης μέσω της βελτίωσης της παραγωγικότητας αποτελεί βασικό πεδίο, ιδίως με δεδομένο το δυσμενές δημογραφικό προφίλ. Σχεδιάζονται διάφορες μεταρρυθμίσεις γύρω από αυτόν τομέα αλλά και σε παρόμοιους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω έμφασης στην ψηφιοποίηση και τη βελτίωση των ποσοστών συμμετοχής στην αγορά εργασίας. Ορισμένες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις μπορεί να απαιτήσουν χρόνο και να συνεπάγονται συμβιβασμούς, οπότε θα μπορούσαν να γίνουν πιο δύσκολες πολιτικά, παρόλο που επί του παρόντος η κυβέρνηση είναι σε ισχυρή θέση για να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις.

    Αυτό το καλοκαίρι η Ελλάδα βίωσε τεράστιες πυρκαγιές. Επηρεάζει η κλιματική αλλαγή την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και με ποιους τρόπους;

    Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής μπορεί να έχει επιπτώσεις σε πολλαπλά κανάλια, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στις επιδόσεις της ανάπτυξης, ιδίως εάν επηρεάσει βασικούς κλάδους όπως ο τουρισμός. Μπορεί επίσης να ασκήσει πίεση στα δημόσια οικονομικά μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις για την απαλλαγή εκπομπών άνθρακα.

    Το ΤΧΣ βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος για την αποεπένδυση από τις ελληνικές τράπεζες. Η διαδικασία αυτή επηρεάζει την πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα; Το θεωρείτε ως credit positive και με ποια έννοια;

    Έχουμε ήδη ενσωματώσει τις θετικές τάσεις στον τραπεζικό τομέα στην τρέχουσα αξιολόγησή μας. Στην αναθεώρηση του Ιανουαρίου, όταν αναβαθμίσαμε την Ελλάδα σε ΒΒ+, μέρος της αιτιολόγησης ήταν η βελτίωση των επιδόσεων στον τραπεζικό τομέα και, κυρίως, η μείωση των κινδύνων ενδεχόμενων υποχρεώσεων για το κράτος. Πρόσθετες θετικές εξελίξεις ενισχύουν την εκτίμηση αυτή.

    Θεωρείτε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει φέτος ισχυρότερη ανάπτυξη και υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα από αυτό που εκτιμάται σήμερα και σε ποια βάση;

    Οι επιδόσεις της ανάπτυξης ήταν πιο θετικές από ό,τι αναμέναμε αρχικά και το λάβαμε υπόψη στην τελευταία μας αναθεώρηση τον Ιούνιο, όταν βελτιώσαμε τις προσδοκίες μας για την ανάπτυξη στο τρέχον έτος και τα επόμενα. Υπάρχει δυναμική περαιτέρω ανοδικής αναθεώρησης, εν μέρει λόγω των πολύ καλών επιδόσεων στον τουρισμό, αν και οι αντίξοες συνθήκες στην Ευρώπη αποτελούν αντισταθμιστικό παράγοντα. Οι επιδόσεις στα δημόσια οικονομικά θα εξαρτηθούν σε κάποιο βαθμό από τις μακροοικονομικές επιδόσεις, αλλά και από τη συντηρητική προσέγγιση των αρχών, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος από αυτόν που προέβλεπαν οι αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού.

    Είναι το ελληνικό χρέος ένα ασφαλές χρέος, επαρκώς θωρακισμένο απέναντι στις παγκόσμιες αναταράξεις; Πώς θα σχολιάζατε την απόφαση της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή 5,3 δισ. ευρώ στον ESM;

    Το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει από τις χαμηλότερες μέσες λήξεις και η Ελλάδα υλοποιεί ενεργητική διαχείριση του χρέους που έχει περιορίσει ορισμένους από τους κινδύνους που σχετίζονται με την αύξηση των επιτοκίων, παρά το ότι όταν η χώρα στοχεύει να προσφύγει περισσότερο στην αγορά. Αυτό δημιουργεί κάποια μαξιλάρια ασφαλείας, αν και δεν την προστατεύει πλήρως από τις παγκόσμιες εξελίξεις βραχυπρόθεσμα. Η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους που συσσώρευσε η χώρα κατά την κρίση έχει μέτρια επίδραση στη συνολική πορεία αποπληρωμής του χρέους, αλλά αποτελεί σημαντικό μήνυμα προς την αγορά.

    Διαβάστε επίσης:

    Moody’s: Τράπεζες, χρέος και δημοσιονομική πειθαρχία δυνατά χαρτιά για την αξιολόγηση της Ελλάδας – Ελπίδες αναβάθμισης στις 15 Σεπτεμβρίου

    Το στοίχημα των 5,3 δισ. ευρώ και η επενδυτική βαθμίδα

    Τι γυρεύει η Moody’s στην Αθήνα – Ελπίδες για αναβάθμιση το Σεπτέμβριο



    ΣΧΟΛΙΑ