• Οικονομία

    David Rubenstain: Ποιοι δύο παράγοντες θα καθορίσουν το ενδεχόμενο μιας ύφεσης

    David Rubenstain, συνιδρυτής της Carlyle Group


    Μπορεί όλα τα βλέμματα των αγορών να είναι στραμμένα στους χειρισμούς της Fed, αλλά σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή David Rubenstain, η απάντηση  για το αν θα έχουμε ύφεση ίσως βρίσκεται πολύ μακριά από τα σύνορα των ΗΠΑ.

    Ο συνιδρυτής της Carlyle Group και διάσημος δισεκατομμυριούχος επενδυτής και φιλάνθρωπος, ισχυρίζεται ότι η πορεία της οικονομίας και οι πιθανότητες για μία ύφεση εξαρτώνται από την πολιτική που θα ακολουθήσει η Κίνα όσον αφορά τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό αλλά και τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς εκεί βρίσκεται το κλειδί για την αγορά ενέργειας.

    «Κανείς δεν έχει μια απάντηση προς το παρόν» ανέφερε στο CNBC και συνέχισε: «Δεν ξέρω αν μπορούμε να αποφύγουμε μια ύφεση. Ξέρω ότι είναι δύσκολο, αλλά όχι αναπόφευκτο».

    Ερωτώμενος σχετικά με τους συνεργάτες του στον κολοσσό ιδιωτικών μετοχών που διαχειρίζεται, παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει μία κοινή άποψη για την πορεία της οικονομίας αλλά «δεν αισθανόμαστε ότι μπαίνουμε σε ύφεση».

    Ενέργεια και τεχνολογία

    Για την περίπτωση της Κίνας, οι πολιτικές εξελίξεις αλλά και οι αλλαγές των κανονισμών στον τεχνολογικό τομέα είναι αυτές που θα καθορίσουν εν πολλοίς την πορεία της οικονομίας και των αγορών, ισχυρίστηκε.

    Αντίστοιχα, στην περίπτωση της ρωσικής εισβολής, η ενεργειακή μετάβαση παραμένει μετέωρη, καθώς ακόμα δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο τοπίο για την πορεία των τιμών ενέργειας αλλά και των πιθανών ελλείψεων που θα ταλαιπωρήσουν την Ευρώπη.

    «Όλοι θέλουν ενέργεια που είναι πιο φιλική στο περιβάλλον αλλά δεν είναι εύκολο να φτάσεις εκεί. Αυτό το μάθαμε με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και «ανακαλύψαμε» ότι ο κόσμος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα», σημείωσε.

    Οι συμφωνίες στις αγορές γίνονται πιο αργά, σύμφωνα με τον Rubenstain, αλλά δεν είναι «νεκρή.

    «Οι συμφωνίες ολοκληρώνονται και μετά από ένα έτος (2021) που χτύπησε ρεκόρ, θεωρούμε ότι και φέτος θα ολοκληρωθεί ένας ικανός αριθμός», ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης:

    Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα προχωρήσει “όσο μακριά είναι απαραίτητο” για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό

    G7: Συμφωνία να μελετήσουν την επιβολή ανώτατων τιμών στη ρωσική ενέργεια

     



    ΣΧΟΛΙΑ