• Οικονομία

    Πάουελ: Πρέπει να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών – Δεν πιστεύουμε ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED

    Jerome Powell, επικεφαλής FED


    Η δέσμευση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών είναι αδιαπραγμάτευτος, αλλά συνοδεύεται επίσης από τον κίνδυνο υψηλότερης ανεργίας, δήλωσε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της δεύτερης κατάθεσής του στο Κογκρέσο ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ.

    «Πρέπει πραγματικά να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών» τόνισε ο Πάουελ λέγοντας ότι «έχουμε μια αγορά εργασίας που είναι κάπως μη βιώσιμη και βρισκόμαστε πολύ μακριά από τον στόχο μας για τον πληθωρισμό», είπε ο Πάουελ στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής την Πέμπτη.

    Ο Τζερόμ Πάουελ τόνισε ότι η Fed εξακολουθεί να ελπίζει πως θα επιτύχει μια ήπια προσγείωση της οικονομίας, αναγνωρίζοντας πάντως ότι αυτό είναι πλέον δύσκολο. «Αυτό έχει καταστεί πολύ πιο δύσκολο με τα γεγονότα των τελευταίων μηνών και ιδιαίτερα με τον πόλεμο που ανεβάζει τις τιμές του φυσικού αερίου», είπε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, επισημαίνοντας πάντως ότι στην Fed δεν πιστεύουμε ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη. Υποστήριξε ακόμα ότι είναι εφικτό να μειωθεί ο πληθωρισμός χωρίς αυτό να επιφέρει πλήγμα στην αγορά εργασίας και ότι ο στόχος της τράπεζας είναι περιοριστεί η ζήτηση και όχι να προκαλέσει ανεργία.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Τζ. Πάουελ αναγνώρισε ότι «υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί η ανεργία».

    Διαβάστε επίσης:

    Τζερόμ Πάουελ: Αποφασισμένη η FED να μειώσει τον πληθωρισμό, έχει την ικανότητα να το κάνει – Η ύφεση είναι μια πιθανότητα



    ΣΧΟΛΙΑ